Φίλοι Κάνναβης:«Είπαν ότι μας εκπροσωπεί στο διάλογο η ΥΚΑΝ»

Ώρες πλέον πριν επίσημη πρώτη του νάρκοτεστ στους δρόμους της Κύπρου, εντείνονται οι φωνές από συγκεκριμένα σύνολα πολιτών. Χθες το Sigmalive ανέδειξε με ρεπορτάζ τις καταγγελίες περί αντισυνταγματικότητας καθώς και τις σχετικές τοποθετήσεις εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων. Σήμερα το Sigmalive δίνει βήμα – ως οφείλει- σε ένα από τα σύνολα πολιτών που δηλώνουν ενάντιοι του νάρκοτεστ και πιο συγκεκριμένα,

φιλοξενούμε δηλώσεις του μέλους του «Σωματείου των Φίλων της Κάνναβης», Σόλωνα Αντάρτη.

Τα τρία άμεσα επόμενα βήματα του «Σωματείου των Φίλων της Κάνναβης», αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ο κ.Αντάρτης μιλώντας στο Sigmalive. Παράλληλα θέτει ερωτήματα προς τους αρμόδιους φορείς ενώ καταγγέλλει αποκλεισμό του Σωματείου από το διάλογο που προηγήθηκε για την εισαγωγή του νάρκοτεστ.

Τα τρία επόμενα βήματα

«Το Σωματείο των Φίλων της Κάνναβης δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια», δήλωσε ο Σόλων Αντάρτης. «Μπορεί να μετρούμε μόλις λίγες ώρες πριν την εφαρμογή του, ωστόσο το Σωματείο παίρνει τις ανάλογες πρωτοβουλίες», συμπλήρωσε.

Αντισυνταγματικό το νάρκοτεστ; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ως άμεσα μέτρα καθορίστηκαν τα εξής:

1) Ενημέρωση του κοινού, για την αντισυνταγματικότητα ισχυρίζεται το Σωματείο, ότι διέπει το νάρκοτεστ
2) Πραγματοποίηση ανοικτής συζήτησης με κοινό
3) Αφού γίνουν γνωστές κάποιες πληροφορίες που θα χρησιμοποιεί η Αστυνομία για τους σχετικούς ελέγχους, θα γίνουν σχετικές εισηγήσεις και υποδείξεις προς τα μέλη του Σωματείου.

Αντισυνταγματικότητα, διαχείριση «δύο κατηγοριών πολιτών», αποκλεισμός από διάλογο

Τα πυρά που εκτοξεύει το «Σωματείο των Φίλων της Κάνναβης», σε σχέση με αντισυνταγματικότητα των σχετικών νομοσχεδίων, αφορούν κυρίως τη λήψη σάλιου από πολίτες, άρα γενετικού υλικού, χωρίς δικαστικό ένταλμα.

«Πρόκειται για σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του νάρκοτεστ που θα διενεργείται σε μέλη της Αστυνομίας, όπου ορθά εκεί θ΄απαιτείται σχετικό δικαστικό ένταλμα. Αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση πολιτών και αστυνομικών, αποδεικνύει και τις δύο κατηγορίες πολιτών», αναφέρει ο Σόλων Αντάρτης στο Sigmalive.

Ο κ. Αντάρτης κατήγγειλε επίσης, ότι το «Σωματείο των Φίλων της Κάνναβης» αποκλείστηκε ετσιθελικά από το διάλογο που προηγήθηκε. Μάλιστα αποκαλύπτει, ότι όταν μέλος του Σωματείου ρώτησε ανώτερο αξιωματούχο, το λόγο που το Σωματείο τυγχάνει αποκλεισμού από το διάλογο, έλαβε την εξής απάντηση: «Τα συμφέροντα των φίλων της Κάνναβης, τα εκπροσώπησαν στο διάλογο το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο και η ΥΚΑΝ».

«Όλες οι διαδικασίες έγιναν εν κρυπτώ», καταγγέλλει ο κ. Αντάρτης.

Παράλληλα, ο Σόλων Αντάρτης υποστηρίζει ότι με το νάρκοτεστ, καταρρίπτεται το τεκμήριο της αθωότητας, καθώς είναι υποχρεωτική η διαδικασία. «Πως είναι δυνατό να είναι υποχρεωτικό, κάτι που ο πολίτης θεωρεί αντισυνταγματικό και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του», αναφέρει.

Σειρά Ερωτημάτων λίγο πριν την επίσημη πρώτη

Καταλήγοντας, ο κ. Αντάρτης έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τους αρμόδιους, καλώντας τους να τοποθετηθούν «έστω και την υστάτη». Παραθέτουμε αυτούσια τα ερωτήματα των «Φίλων της Κάνναβης» και τις σχετικές τοποθετήσεις:

1) Ποια επιστημονική έρευνα αναφέρει ότι η χρήση κάνναβης καθιστά τον οδηγό επικίνδυνο; Έρευνες με επιστημονικό υπόβαθρο έχουν αποδείξει ακριβώς το αντίθετο.
2) Ποιος διασφαλίζει ότι θα γίνεται ο έλεγχος νάρκοτεστ μόνο σ’ οδηγούς για τους οποίους υπάρχει εύλογη υποψία ότι οδηγούν υπό την επήρεια ουσιών;
3) Τι γίνεται στην περίπτωση που πολίτης εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κλειστό χώρο όπου γίνεται χρήση κάνναβης, με αποτέλεσμα να γίνεται παθητικός καπνιστής;
4) Αν πολίτης ταξιδέψει για κάποιο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό, σε περιοχή όπου είναι νόμιμη η χρήση κάνναβης, τι γίνεται αν με την επιστροφή του υποβληθεί σ’ έλεγχο νάρκοτεστ;
5) Γιατί δεν θα εντοπίζονται κατά τον έλεγχο, ουσίες όπως αντιψυχωτικά και αγχολυτικά, για τα οποία στις οδηγίες χρήσης τους υπάρχει σχετική υπόδειξη για προσοχή κατά την οδήγηση.
6) Τι γίνεται με στην περίπτωση που ασθενείς , που λαμβάνουν μ’ έγκριση του Υπουργείου Υγείας φαρμακευτική κάνναβη, υποβληθούν σ’ έλεγχο νάρκοτεστ.
7) Γιατί δε διαχωρίζονται νόμιμα και παράνομα οπιούχα, νόμιμη ή παράνομη τετραϋδροκανναβινόλης;

Πάντως χθες, o διοικητής της ΥΚΑΝ, Στέλιος Σεργίδης, σε δηλώσεις του στο στο Sigmalive, ανέφερε ότι είναι ένα προληπτικό μέτρο, το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη ιδιαίτερα των θανατηφόρων δυστυχημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, το νάρκοτεστ μετρά ελάχιστες ώρες, για να πάρει το «βάπτισμα του πυρός» στους δρόμους της Κύπρου, κάτι που αναμένεται να γίνει την 15η Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα