Φέρνει τρυπάνι η Άγκυρα - Έντονη η αντίδραση της Λευκωσίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία Θα αντιδράσει έντονα, δια της διπλωματικής οδού, διαμηνύει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, το τελευταίο τετράμηνο του 17.

"Η Λευκωσία θα τηρεί πάντοτε τη νομιμότητα. Σε περίπτωση που οι Τούρκοι παρ ελπίδα παραβιάσουν τους διεθνείς νόμους και όσα το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει, θα υπάρξουν οι ανάλογες έντονες ενέργειες από μέρους της Δημοκρατίας προς τα διεθνή σώματα, το Συμβούλιο Ασφαλείας και άλλα» ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σχολίασε χθες βράδυ πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας ότι οι έρευνες για ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου θα γίνουν με αποφασιστικότητα και στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον Μπεράτ Αλπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν, η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει το δικό της γεωτρύπανο και αν χρειαστεί θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε συνεργασία με άλλες χώρες.

Το ΑΚΕΛ δήλωσε πως οι σχεδιασμοί και οι απειλές της Τουρκίας δεν πρέπει να υποτιμηθούν."Ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσουν προληπτικά, συγκεκριμένα και αποτελεσματικά προς δύο κατευθύνσεις: κατά τρόπο που δεν θα εμποδίζονται οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά τρόπο που η Τουρκία δεν θα δημιουργήσει τετελεσμένα που θα εμβαθύνουν την κατοχή και τη διχοτόμηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, το βασικό μας στήριγμα είναι η διεθνής κοινότητα και η διεθνής νομιμότητα".

Ο Νίκος Αναστασιάδης άφησε να νοηθεί πως η κυβέρνηση δεν επηρεάζεται από την τουρκική ρητορική και τις προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Η κυβέρνηση προχωρά κανονικά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της» επεσήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Την ίδια ώρα, το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας Total – Eni συνεχίζει απρόσκοπτα τις εργασίες στο κοίτασμα Ονησίφορος. Τα αποτελέσματα στο τεμάχιο 11 αναμένεται να καθορίσουν τα επόμενα βήματα της ENI.

Συγκεκριμένα, βάσει των εξελίξεων, η εταιρεία θα αποφασίσει σε ποια εκ των τεμαχίων 8, 6 και 3 θα γίνουν οι επόμενες δύο γεωτρήσεις της. Στο μεταξύ, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος "Μπαρμπαρός" συνέχισε και σήμερα να κόβει βόλτες στην περιοχή των οικοπέδων 6 και 7 της κυπριακής Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα