Έξοδος στις αγορές με φόντο Brexit, ΓεΣΥ και φυσικό αέριο

Σημαντική στιγμή για την κυπριακή οικονομία είναι η νέα έξοδος στις αγορές, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους και ο Υπουργός Οικονομικών, με την Κύπρο να φαίνεται ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το momentum του Brexit.

Συγκεκριμένα, με μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, o Χάρης

Γεωργιάδης αναφέρει ότι η Κύπρος δοκιμάζει για άλλη μια φορά τις δυνάμεις της στις διεθνείς αγορές, προσδοκώντας να επιτύχει μια καλή απόδοση για τα νέα επταετή ομόλογα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρά το γεγονός ότι προς το παρόν δεν είναι εφικτή μια εκτίμηση για το πού η απόδοση των ομολόγων μπορεί να διαμορφωθεί, στο Υπουργείο Οικονομικών επικρατεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για χαμηλότερο κόστος δανεισμού, από τις προηγούμενες φορές.

Σήμερα δοκιμάζουμε για άλλη μια φορά τις δυνάμεις μας στις διεθνείς αγορές @MoF_Cyprus

— Harris Georgiades (@Georgiades_H) June 20, 2017

Όσον αφορά στο timing της εξόδου, το Υπουργείο θεωρεί ότι αυτό είναι το πλέον κατάλληλο για να δοκιμαστεί η πιστοληπτική ικανότητα της κυπριακής οικονομίας και η δυνατότητά της να προσελκύει κεφάλαια σε επίπεδο κρατικού δανεισμού, καθώς η διεθνής συγκυρία και το οικονομικό περιβάλλον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευνοούν μια τέτοια κίνηση.

Λίγες ημέρες μετά το «πύρινο» αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit την προσεχή Δευτέρα, τις σκληρές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και την ανασφάλεια που επικρατεί γύρω από την πορεία του «διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος επιχειρεί να καταστεί ένα από τα «ασφαλή λιμάνια» του ευρώ, στο οποίο οι αγορές μπορούν να εμπιστευτούν τα χρήματά τους, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα, οι επιδόσεις της Κυβέρνησης στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι, μετά την ψήφιση του ΓεΣΥ, η τάση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ανάκαμψη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και η προγραμματισμένη έρευνα για φυσικό αέριο στις 13 Ιουλίου, δίνουν, ως φαίνεται, έναν αέρα αυτοπεποίθησης, ο οποίος συνηγόρησε σε μια τέτοια κίνηση από πλευράς Χάρη Γεωργιάδη.

Εξάλλου, η οικονομία δείχνει τάσεις ανόδου στις κλίμακες αξιολόγησης των διεθνών οίκων, καθώς έχει αξιολογηθεί ήδη με BB+ (stable) από τον οίκο Standard and Poor’s, B1 (positive) από τον οίκο Moody’s, BB- (positive) από τον οίκο Fitch και BBL (stable) από τον οίκο DBRS, ενώ μεγάλο παραμένει το στοίχημα της περίληψής της στη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκδόσει ομόλογα σταθερού επιτοκίου σε ευρώ με λήξη το 2024, με ονομαστική αξία €1,000 (New Notes Offering), με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει σήμερα, Τρίτη, το μεσημέρι και να διαρκεί περίπου 4-5 ώρες, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το βράδυ.

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο SigmaLive, αναφέρουν ότι ανάλογα με τις προσφορές που θα προσελκύσει το νέο ομόλογο, το Υπουργείο θα επιλέξει τις πιο συμφέρουσες, με σκοπό την προσέλκυση τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι αν δούμε προσφορές οι οποίες να κινούνται ανάμεσα στο 1,2% και 1,5%, δεν θα τις πάρουμε για να αντλήσουμε περισσότερα χρήματα με χαμηλότερο κόστος».

Εξάλλου, προσθέτουν, παράλληλα τρέχει και η διαδικασία ανταλλαγής και επαναγοράς των τριών ομολόγων που έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν, με τα επιτόκια, όπως εξάλλου έχει ανακοινωθεί, να βρίσκονται στα 4.75%, 4.625% και 6.5% αντιστοίχως.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα