Εξαήμερη κράτηση για παράνομη εργοδότηση αλλοδαπών

Διατάγματα κράτησης έξι ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εναντίον τριών προσώπων σε σχέση με υπόθεση παράνομης εργοδότησης αλλοδαπών στην Πάφο.

Πρόκειται για 58χρονο ιδιοκτήτη ιδιωτικού γραφείου εξευρέσεως εργασίας για αλλοδαπούς, έναν γιατρό από τη Λεμεσό , ο οποίος θεωρείται ύποπτος για έκδοση ιατρικού πιστοποιητικού, το οποίο βρέθηκε στο φάκελο της υπόθεσης, για εργοδότηση του αλλοδαπού στην Κύπρο και ο οποίος ήδη τελούσε υπό κράτηση και 36χρονη υπάλληλο του γραφείου εξευρέσεως εργασίας .

Ο ιδιοκτήτης

του γραφείου εξευρέσεως εργασίας και ο γιατρός συνελήφθησαν στις 12 και 13 του τρέχοντος μήνα για παρόμοιας φύσεως αδικήματα και τελούν υπό κράτηση.

Οι τρεις παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου.

Ο Λοχίας Ζωνάκης Γεωργίου, ο οποίος προΐσταται των ερευνών, ανέφερε στο δικαστήριο πως η Αστυνομία διερευνά 8 υποθέσεις που αφορούν αδικήματα που διαπράχθηκαν στην Πάφο κατά τα έτη 2013 με 2016.

Τα αδικήματα αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστών εγγράφων, εξασφάλιση εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις και παρέμβαση σε αστυνομική έρευνα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργίου είπε ότι στις 14 Ιουλίου μέλος του ΤΑΕ Πάφου παρέλαβε από το Αρχείο Πληθυσμού και Μετανάστευσης 28 φακέλους που αφορούσαν την εργοδότηση αλλοδαπών οικιακών βοηθών οι οποίοι υποβλήθηκαν από το γραφείο εξευρέσεως εργασίας του 58χρονου στην Χλώρακα εντός τω οποίων υπήρχαν ιατρικά πιστοποιητικά υπογραμμένα από τον 2ο ύποπτο, σύμφωνα με τα οποία οι αιτητές ήταν πρόσωπα με σοβαρά ιατρικά προβλήματα τα οποία δεν μπορούσαν να φροντίζουν τον εαυτό τους και έχρηζαν βοήθειας από άλλο πρόσωπο.

Από την μελέτη των φακέλων που παραλήφθηκαν διαπιστώθηκε ότι στους 18 φακέλους υπήρχαν πρωτότυπα ιατρικά πιστοποιητικά υπογραμμένα και σφραγισμένα από τον ιατρό ενώ στους υπόλοιπους 10 υπήρχαν έγχρωμα φωτοαντίγραφα ιατρικά πιστοποιητικά επίσης υπογραμμένα και σφραγισμένα από τον ιατρό.

Ο εξεταστής αναφέρθηκε σε 8 υποθέσεις αιτητών και αιτητριών στην Πάφο.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι στους τέσσερις από τους οκτώ φακέλους που ελέχθησαν διαπιστώθηκε ότι οι ιατρικές αναλύσεις των αλλοδαπών που είναι κατατεθειμένες στους φακέλους δεν φέρουν πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή από κυβερνητικό ιατρό όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά έγχρωμο αντίγραφο σφραγίδας και υπογραφής κυβερνητικού γιατρού η οποία φαίνεται να τοποθετήθηκε πάνω στα προαναφερόμενα έντυπα με τη χρήση σαρωτή.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε, σε όλους τους πιο πάνω φακέλους εντοπίζεται σε διάφορα έγγραφα η σφραγίδα και η υπογραφή του ιδιοκτήτη του γραφείου εξευρέσεως εργασίας.

Ο Λοχίας Γεωργίου είπε πως ενόψει των πιο πάνω εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης εναντίων τριών προσώπων δυνάμει των οποίων συνελήφθηκαν στις 15 Ιουλίου 2016 και μεταξύ των ωρών 19:20 με 20:45 και τέθηκαν υπό κράτηση.

Λόγω του προχωρημένου της ώρας δεν τους λήφθηκε κατάθεση, πράγμα το οποίο αναμένεται να γίνει μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας.

Πρόσθεσε επίσης πως οι εξετάσεις της Αστυνομίας βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο και μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 12 καταθέσεις ενώ για την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου αναμένεται η λήψη ακόμα 39 καταθέσεων και η διεξαγωγή 5 ερευνών σε συγκεκριμένους χώρους.

Καταθέσεις θα ληφθούν από το εργασιακό περιβάλλον των υπόπτων καθώς επίσης και από πρόσωπα τα στοιχεία των οποίων εντοπίζονται εντός των 8 φακέλων που εξετάστηκαν.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι αρκετές καταθέσεις αφορούν αλλοδαπούς και θα ληφθούν με την βοήθεια διερμηνέα, πράγμα που καθιστά την όλη διαδικασία πιο χρονοβόρα.

Η Αστυνομία αιτήθηκε την 8ήμερη κράτηση των τριών υπόπτων.

Ωστόσο το δικαστήριο επειδή ο 58χρονος ιδιοκτήτης του γραφείου εξευρέσεως εργασίας αλλοδαπών παρέμεινε υπό κράτηση 20 ημέρες και η 36χρονη υπάλληλος παρέμεινε για 15μέρες έκρινε πως το διάστημα της προσωποκράτησης των έξι ημερών είναι ικανοποιητικό διάστημα για το ανακριτικό έργο.

Η δικαστής ανέφερε πως τυχόν απόλυση των υπόπτων θα επηρεάσει δυσμενώς το ανακριτικό έργο αφού θα τους δοθεί η ευκαιρία να επηρεάσουν μάρτυρες από τους οποίους αναμένεται η λήψη καταθέσεων και να καταστρέψουν τεκμήρια τα οποία αναζητούνται.

Το δικαστήριο ανέφερε πως υπάρχει εύλογη υποψία ότι και τα τρία πρόσωπα ενέχονται στα υπό διερεύνηση αδικήματα και πως οι υποψίες της Αστυνομίας είναι εύλογες και γνήσιες.

Πρόσθεσε δε, πως η εξιχνίαση της υπόθεσης είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

Ένσταση στην προσωποκράτηση του 58χρονου και της 36χρονης υπαλλήλου του έφεραν οι συνήγοροι υπεράσπισης τους, διατυπώνοντας την θέση ότι η Αστυνομία με κίνητρα αλλότρια, κακόβουλα, κακόπιστα, καταχρηστικά και εκδικητικά ζητεί την περαιτέρω προσωποκράτηση των πελατών τους χωρίς αυτό να εξυπηρετεί τους σκοπούς της δικαιοσύνης.

Από την πλευρά της η συνήγορος υπεράσπισης του γιατρού δεν έφερε ένσταση στην προσωποκράτηση του πελάτη της αλλά στον αριθμό των ημερών που αιτήθηκε η Αστυνομία, λέγοντας πως το διάστημα των έξι ημερών είναι αρκετό.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα