Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Πρόστιμο 3 εκ. ευρώ στην Ισπανία

Πρόστιμο τριών εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε το Δικαστήριο της ΕΕ στην Ισπανία, λόγω της καθυστέρησης να απελευθερώσει την αγορά της διακίνησης εμπορευμάτων στα λιμάνια της.

Το Δικαστήριο είχε καταδικάσει ξανά την Ισπανία για το ίδιο θέμα στις 11 Δεκεμβρίου του 2014, κρίνοντας τότε ότι η ισπανική νομοθεσία για τα λιμάνια παραβίαζε την αρχή της ελευθερίας της εγκατάστασης.

Το Δικαστήριο είχε διαπιστώσει ότι η τότε ισχύουσα ισπανική νομοθεσία υποχρέωνε τις επιχειρήσεις άλλων κρατών μελών που επιθυμούσαν να ασκήσουν τη δραστηριότητα της διακίνησης εμπορευμάτων

στους ισπανικούς λιμένες γενικού συμφέροντος, αφενός, να εγγράφονται σε ανώνυμη εταιρία διαχείρισης λιμενεργατών και, ενδεχομένως, να συμμετέχουν στο κεφάλαιό της και, αφετέρου, να προσλαμβάνουν κατά προτεραιότητα εργάτες που έθετε στη διάθεσή τους η εν λόγω εταιρία, εκ των οποίων ένας ελάχιστος αριθμός προσλαμβανόταν με καθεστώς μονιμότητας.

Η Ισπανία είχε λάβει προθεσμία να συμμορφωθεί, η οποία έληγε στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Στη συνέχεια, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η Ισπανία δεν είχε ακόμη λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη συμμόρφωσή της με την απόφαση του 2014 και την παρέπεμψε εκ νέου στο ΔΕΕ.

Τελικώς, η Ισπανία συμμορφώθηκε στις 12 Μαΐου 2017, η Κομισιόν το διαπίστωσε και απέσυρε την προσφυγή για επιβολή ημερήσιου προστίμου, κράτησε όμως την απαίτηση για κατ' αποκοπή ποσό.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι κατά την εκπνοή της ταχθείσας από την Κομισιόν προθεσμίας, η Ισπανία δεν είχε λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης του 2014.

Το Δικαστήριο εκτιμά ότι, μολονότι η Ισπανία επέδειξε καλή πίστη, μεταξύ άλλων, συνεργαζόμενη στενά με την Επιτροπή στο πλαίσιο της διαδικασίας που προηγήθηκε της άσκησης της προσφυγής, η παράβαση που της προσάπτεται συνεχίσθηκε για σημαντικό χρονικό διάστημα, καθώς από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του 2014 έως την έναρξη ισχύος της νέας κανονιστικής ρύθμισης με την οποία η εθνική νομοθεσία ευθυγραμμίστηκε με το διατακτικό της απόφασης αυτής, μεσολάβησαν 29 μήνες.

Το Δικαστήριο εκτιμά εξάλλου ότι η παράβαση πρέπει να θεωρηθεί σοβαρή, δεδομένου ότι θίγει την ελευθερία εγκατάστασης, η οποία συνιστά μία από τις θεμελιώδεις αρχές της εσωτερικής αγοράς.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το Δικαστήριο έκρινε σκόπιμο να υποχρεώσει την Ισπανία να καταβάλει στον προϋπολογισμό της Ένωσης κατ’ αποκοπή ποσό ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα