ΕΒΕΑ: Διαμάντι στη Μεσόγειο η Κύπρος μέσα από σωστή λύση

Την εκτίμηση ότι «μια σωστή λύση του Κυπριακού θα καταστήσει τη χώρα μας ένα πραγματικό διαμάντι στην ανατολική Μεσόγειο και θα δημιουργήσει τεράστια ανάπτυξη, επιχειρηματικές ευκαιρίες και χιλιάδες θέσεις εργασίας» εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, Γιώργος Μαυρουδής.

Σε ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Αμμοχώστου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα σε ξενοδοχείο στον

Πρωταρά, ο κ. Μαυρουδής αναφέρθηκε στο Κυπριακό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η διεθνής συγκυρία και τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή μας, ευνοούν την οριστική λύση του εθνικού μας προβλήματος» προσθέτοντας πως το Επιμελητήριο στηρίζει «πλήρως τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για να επιτύχουμε μια λύση βιώσιμη αλλά και λειτουργική, ώστε η Κύπρος να γυρίσει σελίδα και να προχωρήσει στο μέλλον με αισιοδοξία και προοπτική».

Η επιστροφή της Αμμοχώστου ακόμη και πριν από τη λύση του Κυπριακού, σημείωσε «θα αποτελεί το μόνο δείγμα γραφής για τις ακριβείς προθέσεις της Άγκυρας, η οποία έχει τον πραγματικό έλεγχο και χρηματοδοτεί την κατοχή. Για προώθηση των θέσεων μας για την Αμμόχωστο αναλάβαμε πολλές πρωτοβουλίες πραγματοποιήσαμε σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία, τον Δήμο Αμμοχώστου, το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και άλλους φορείς».

Ο κ. Μαυρουδής αναφέρθηκε και στον ενιαίο σχεδιασμό και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου, στον οποίο συμμετέχουν και Τ/Κ, στην έναρξη διαλόγου υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης για το μελλοντικό μοντέλο ανάπτυξης της πόλης και στο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την εκπόνηση μελετών για την ανοικοδόμηση και ανάπτυξη της Αμμοχώστου.

Εξήγησε ότι «μέσα από τις ενέργειες και πρωτοβουλίες του, το ΕΒΕΑ θέλει να αναδείξει το δικό του όραμα για την «επόμενη μέρα» επιστροφής στη Αμμόχωστο. Θέλουμε να ανοικοδομήσουμε μια πόλη σύγχρονη, λειτουργική και περιβαλλοντικά φιλική, μια πόλη που θα διατηρήσει το βασικό της χαρακτήρα, αλλά θα περιλαμβάνει και νέες αναπτύξεις, που θα προβάλλει τα πλούσια πολιτισμικά της στοιχεία και θα αποτελεί πόλο έλξης, τόσο στους παλιούς όσο και στους νέους κατοίκους που θα επιλέξουν την Αμμόχωστο ως χώρο διαμονής, εργασίας και επιχειρηματικής δημιουργίας».

Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Μαυρουδής είπε πως «η πρόσφατη έξοδος από το μνημόνιο, η επιτυχής επανένταξη μας στις αγορές, η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (1.6% του ΑΕΠ το 2015 και πρόβλεψη για 2.7% το 2016), η μείωση της ανεργίας από το 15% στο 12% και η καλύτερη πορεία του τουρισμού, του εμπορίου, των ακινήτων και υπηρεσιών, δείχνουν ότι η οικονομία οδεύει σε καλύτερα μονοπάτια».

Σημείωσε ωστόσο πως «όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και χαλάρωση των προσπαθειών για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας και τόνωση της ανάπτυξης» προσθέτοντας «πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του κράτους το περιορισμό του κρατικού μισθολογίου και τη σωστή αξιολόγηση των υπαλλήλων, ενώ θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι σχεδιασμοί για τα εξαγγελθέντα έργα ανάπτυξης που θα συμβάλουν στην τόνωση της οικονομίας».

Αναφέρθηκε επίσης στο εμπόριο λέγοντας πως το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και η Επιτροπή Εμπορίου εξέτασαν και υπέβαλαν εισηγήσεις προς τους αρμόδιους φορείς για διάφορα θέματα όπως το ωράριο των καταστημάτων, την ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υπηρεσιών και τη μείωση του κόστους, τις απεργίες σε ουσιώδεις υπηρεσίες, τον κανονισμό που αφορά τον κατώτατο μισθό, τη δημιουργία εμπορικών δικαστηρίων για ταχύτερη εκδίκαση και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Οσον αφορά τη βιομηχανία ο κ. Μαυρουδής είπε πως σε επαφές που είχε το ΕΒΕΑ με τον Υπουργό Εσωτερικών συζητήθηκε το ύψος των ενοικίων των οικοπέδων σε βιομηχανικές/βιοτεχνικές ζώνες, ενώ το Επιμελητήριο ζήτησε την παγοποίηση των ενοικίων για μια πενταετία.

Εκανε επίσης αναφορά στο θέμα των υπηρεσιών που όπως είπε «αποτελούν την ναυαρχίδα της κυπριακής οικονομίας. Η συνεισφορά του τριτογενούς τομέα στη διαμόρφωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ξεπερνά το 80%» ανέφερε και χαιρέτισε την «επιτυχή διεκπεραίωση των διαδικασιών για την ανάθεση των λιμενικών υπηρεσιών σε ξένους επενδυτές με τη συμμετοχή εταιρειών κυπριακών συμφερόντων».

Για τον τουρισμό ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ είπε πως ο συγκεκριμένος τομέας «σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις κατά το 2015 με τις αφίξεις να φθάνουν τα 2,5 εκατομμύρια και τα έσοδα τα €2,1 δισ. ενώ πολύ ενθαρρυντικές είναι οι εξελίξεις κατά το πρώτο τετράμηνο του 2016. Ο τουριστικός τομέας με συμμετοχή 7% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ και 7,7% στη συνολική απασχόληση, διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην κυπριακή οικονομία».

Σημείωσε ταυτόχρονα πως «η συνεχής αναβάθμιση και εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και η επέκταση της τουριστικής περιόδου πρέπει να αποτελούν σταθερή επιδίωξη και προτεραιότητα».

Το Επιμελητήριο, συνέχισε, θεωρεί «εντελώς απαράδεκτο επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά να μένουν χωρίς αξιοποίηση 4-5 μήνες το χρόνο» και αναφέρθηκε σε εισηγήσεις του ΕΒΕΑ «για έργα υποδομής και ευφάνταστες ιδέες για εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος μεταξύ των οποίων η παροχή πολεοδομικών και άλλων κινητήρων για επέκταση και αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων, η δημιουργία γηπέδων γκολφ και η συμπλήρωση του παραλιακού πεζόδρομου και η κατασκευή ποδηλατοδρόμων στην ενδοχώρα».

Στην ομιλία του ο κ. Μαυρουδής αναφέρθηκε και σε διάφορα έργα τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να υλοποιούνται όπως οι μαρίνες Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου και η εκτέλεση διαφόρων αναπτυξιακών έργων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα