ΕΒΕ Πάφου: Αναξιοποίητες βιομηχανικές ζώνες

Αδρανείς και αναξιοποίητες λόγω μη υλοποίησης των προβλεπόμενων έργων υποδομής και ανάπτυξης από τις τοπικές αρχές, παραμένουν πολλές βιομηχανικές ζώνες, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΒΕΠ, υπάρχουν δώδεκα βιομηχανικές ζώνες (ελαφρού και αυξημένου βαθμού οχληρίας) και βιοτεχνικές ζώνες διάσπαρτες σε όλη την Επαρχία, κάποιες εκ των οποίων δεν έχουν αναπτυχθεί και αντιμετωπίζουν προβλήματα που κυρίως σχετίζονται με θέματα υποδομής και μεταφοράς

υπηρεσιών, όπως ρεύμα, νερό, τηλέφωνα κ.λπ.

Το Επιμελητήριο εισηγήθηκε και αναμένει, προς αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, που έχει την ευθύνη του βιομηχανικού τομέα, αναλάβει πλέον την ευθύνη και τις αρμοδιότητες προώθησης και κατασκευής των έργων αυτών.

Ο τομέας της βιομηχανίας και η βιομηχανική δραστηριότητα στην Πάφο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας, τα οποία οφείλονται τόσο σε ενδογενείς όσο και εξωγενείς παράγοντες, είπε ο κ. Δημητριάδης.

Λόγω της οικονομικής κρίσης και των χρηματοπιστωτικών περιορισμών που τέθηκαν, η οικονομία και η επιχειρηματικότητα, σημείωσε, έχουν οδηγηθεί σε οικονομικά αδιέξοδα και αναπόφευκτα επηρέασαν και τη βιομηχανική ανάπτυξη.

Στην επαρχία, όπως είπε, υπάρχουν δύο βιοτεχνικές περιοχές, στην Πάφο και στη Γεροσκήπου, ιδιοκτησίας των δύο Δήμων, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί πλήρως και δεν υπάρχουν διαθέσιμα βιοτεχνικά τεμάχια.

Παράλληλα, είπε, υπάρχουν δώδεκα βιομηχανικές ζώνες (ελαφριά βιομηχανία και αυξημένου βαθμού οχληρίας) και βιοτεχνικές ζώνες, που είναι διάσπαρτες σε όλη την Επαρχία, προσθέτοντας πως κάποιες είναι ανεπτυγμένες και κάποιες δεν έχουν αναπτυχθεί. Η κάθε ζώνη, συνέχισε, έχει τα δικά της προβλήματα, που κυρίως σχετίζονται με θέματα υποδομής και μεταφοράς υπηρεσιών όπως ρεύμα, νερό, τηλέφωνα κ.λπ.

Στην Α’ Βιομηχανική περιοχή Πάφου στη Μεσόγη, σημείωσε, επιβάλλεται η επιδιόρθωση δρόμων και πεζοδρομίων, η ενίσχυση της ασφάλειας και η αναβάθμιση της καθαριότητας, ενώ προβλήματα αποτελούν το υψηλό κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και η πρόσφατη επιβολή φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας στα μισθωμένα ακίνητα.

Όσον αφορά τη Β' Βιομηχανική περιοχή Πάφου στην Αγία Βαρβάρα της Τίμης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου ανέφερε πως τα προβλήματα που παρατηρούνται είναι τα υψηλά και μη ανταγωνιστικά ενοίκια, οι «δυσβάστακτες φορολογίες» των Τοπικών Αρχών, το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, η επιβολή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας στα μισθωμένα ακίνητα, καθώς και η αναβάθμιση και καθαριότητα, αλλά και η μετακίνηση των παράνομων κτηνοτροφικών υποστατικών που βρίσκονται ή γειτνιάζουν με τη βιομηχανική περιοχή.

Εκτίμησε, τέλος, πως λόγω της έλλειψης ρευστότητας, καθώς και της αδυναμίας των τραπεζών για χρηματοδότηση, ο αριθμός των βιομηχανικών μονάδων που έχουν ανεγερθεί είναι περιορισμένος.

Η οικονομική κρίση έχει παγοποιήσει την υλοποίηση αριθμού επενδυτικών σχεδίων παρ’ όλο που έχουν εξασφαλιστεί σχετικές πολεοδομικές άδειες, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα