ΕΒΕ Λ/σου: Συνταγματικά διάτρητο το νομοσχέδιο για τα ωράρια

Για κατάφωρη και άνευ προηγουμένου διάκριση σε βάρος της Λεμεσού, σχετικά με την πρόταση για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κάνει λόγο το ΕΒΕ Λεμεσού το οποίο επισημαίνει ότι είναι απογοητευμένο απο τα τεκταινόμενα στη Βουλή.

Η θέση αρχής του ΕΒΕ Λεμεσού υπήρξε ανέκαθεν υπέρ της πλήρης φιλελευθεροποίησης των ωραρίων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε αυτούσιες τις θέσεις του Επιμελητηρίου

καθώς και τις προτάσει που έθεσε ενώπιον της Βουλής

Αντιλαμβανόμενοι όμως ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στην πέρα των υπεραγορών οικονομία, προτείναμε :

1. Την Κυριακή οι υπεραγορές να μην διαθέτουν καπνικά προϊόντα, προϊόντα τύπου και είδη αρτοποιίας, και να μην ανοίγουν πριν τις 11 π.μ.

2. Σε ότι αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, η εργασία της Κυριακής να αμείβεται διπλάσια.

Με λύπη μας παρατηρούμε, ότι αυτό το οποίο οι εισηγητές βουλευτές προωθούν είναι ένα νομοσχέδιο που δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του κοινωνικού ιστού, αλλά τελικά πρόκειται για κάτι το οποίο δημιουργεί αντισυνταγματικές στρεβλώσεις και ανισότητες ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ.

Και εξηγούμαστε. Η κύρια αιτιολογία και το πρωταρχικό μέλημα του νομοσχεδίου είναι η διαφύλαξη του κοινωνικού ιστού. Και το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: στην περιοχή Αγία Νάπας-Πρωταρά, ή στην περιοχή του Λατσιού και στην περιοχή (που απ' ότι πληροφορούμαστε προστέθηκε την τελευταία στιγμή) του Κόλπου των Κοραλλίων δεν υπάρχει θέμα κοινωνικού ιστού; Οι εκεί κατοικούντες δεν έχουν δικαίωμα στην οικογενειακή ξεκούραση;;

Στην εντός των τειχών Λευκωσία που αποτελείται κατά 95% από μικροκαταστήματα, τα οποία υποτίθεται επιδιώκει να προστατεύσει ο προτεινόμενος νόμος, δεν υπάρχει θέμα κοινωνικού ιστού;; Φυσικά έχουμε ακούσει ότι η οδός Λήδρας πρέπει να παραμείνει ανοικτή λόγω κατεχομένων. Ακόμη λίγο θα ακούσουμε ότι η λύση του Κυπριακού θα διευκολυνθεί από τα ανοικτά καταστήματα της οδού Λήδρας την Κυριακή!

Ακούσαμε και για θέμα τουριστικών περιοχών. Είναι πραγματικά άξιο απορίας ποίος νοήμων άνθρωπος μπορεί να πεισθεί ότι το Λατσί χωρίς καμία ξενοδοχειακή μονάδα μπορεί να αντιμετωπίζεται ως τουριστική περιοχή και να μην αντιμετωπίζει ως τέτοια τη Λεμεσό, που διαθέτει χιλιάδες ξενοδοχειακές κλίνες ψηλής ποιότητας με το ανεδαφικό επιχείρημα ότι οι τουριστικές περιοχές δεν βρίσκονται σε πόλεις. Στη Λεμεσό, ως γνωστό κατοικούν τουλάχιστο 40.000 ξένοι, ουσιαστικά μόνιμοι τουρίστες. Αν υποθέσουμε ότι αυτοί διαμένουν κατά μέσο όρο 300 μέρες τον χρόνο, η εδώ παρουσία τους ισοδυναμεί με 2,5 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Και αυτό μη συμπεριλαμβανομένων των άλλων πολλών εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών που κατακλύζουν τα ξενοδοχεία. Κατά τα άλλα, η Λεμεσός δεν προκρίνεται ως τουριστική περιοχή!

Οι εισηγητές και θιασώτες της πιο πάνω νομοθεσίας έχουν κατ' επανάληψη αναφερθεί στην ανάγκη της ολοκλήρωσης της νέας αίθουσας επιβατών για την αναβάθμιση της λιμενικής/τουριστικής βιομηχανίας. Απορούμε τελικά για ποιο λόγο!! Γιατί προφανώς κατακυριευμένοι από μανία καταδιώξεως κατά των Malls και των υπεραγορών, έχουν ξεχάσει ότι στη Λεμεσό θα ελλιμενίζονται φέτος, μετά από τιτάνιες προσπάθειες (όχι αυτών βέβαια), κρουαζιερόπλοια με 3500 επιβάτες και πλήρωμα, με άφιξη Σάββατο απόγευμα και αναχώρηση στις 5 το απόγευμα της Κυριακής. Δηλαδή πριν αναχωρήσουν την Κυριακή αυτοί οι επισκέπτες θα βλέπουν μια πόλη με κλειστά καταστήματα. Κατά τα άλλα, κοπτόμαστε για αύξηση της λιμενικής/τουριστικής βιομηχανίας της πόλης μας!

Όσον αφορά την προσπάθεια επέκτασης της τουριστικής περιόδου και το χειμώνα, το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ενταφιάζει μια και έξω την πιο πάνω προσπάθεια, ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΥΡΙΩΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ.

Όλα τα πιο πάνω ακατανόητα, εάν τελικά ψηφισθεί το νομοσχέδιο ως έχει, αφήνουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένους βουλευτές της Λεμεσού και το μόνο που δεν επιλύεται είναι το πρόβλημα του κοινωνικού ιστού. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΙΑΒΡΩΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ. Φαίνεται τελικά ότι οι πλείστοι βουλευτές των άλλων επαρχιών μερίμνησαν παρασκηνιακά και πέτυχαν να εξασφαλίσουν τα μίνιμουμ συμφέροντα περιοχών των επαρχιών τους, με θλιβερή εξαίρεση βουλευτές της επαρχίας μας οι οποίοι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο το μόνο που θα καταφέρουν είναι να τοποθετήσουν την Λεμεσό σε μειονεκτική θέση.

Είναι επίσης απίστευτο ότι Βουλευτές της πόλης μας προσπάθησαν ακόμα και χθες απεγνωσμένα και πέτυχαν να εντάξουν την προτεινόμενη περιοχή της μαρίνας της Αγίας Νάπας (που θα λειτουργήσει σε 4 χρόνια) σε περιοχή πλήρους ελευθεροποίησης του ωραρίου, αγνοώντας προκλητικά και με σκανδαλώδη τρόπο τη μαρίνα Λεμεσού που βρίσκεται ήδη σε πλήρη λειτουργία εδώ και ένα χρόνο!

Σημειώνουμε επίσης ότι έχουμε απόψεις από έγκριτους νομικούς ότι το νομοσχέδιο είναι συνταγματικά διάτρητο, αφού δε διασφαλίζει την ισότιμη δυνατότητα στην εργασία (Job discrimination). Δηλαδή, ενώ θα αφαιρεθεί δια νόμου το δικαίωμα ενός εργαζόμενου της Α εταιρείας στη Λεμεσό να εργαστεί την Κυριακή, άλλος υπάλληλος της ίδιας εταιρείας που θα εργάζεται σε άλλες περιοχές της Κύπρου θα συνεχίσει να απολαμβάνει αυτό το δικαίωμα στην εργασία. Επίσης θεωρούμε διάτρητο συνταγματικά το κομμάτι της δυσμενούς διάκρισης περιοχών που προκαλεί μείωση στις αξίες των ακινήτων των συγκεκριμένων περιοχών. Για να μην πούμε το θλιβερότερο ότι ακόμα και οι ίδιοι οι υποστηρικτές αυτού του νομοσχεδίου παραδέχονται ότι κατά πάσα πιθανότητα μετά το νομοσχέδιο θα αυξηθούν οι τιμές των εμπορευμάτων. Θα θέλαμε να δούμε τι θα πουν οι Βουλευτές της Λεμεσού αν τελικά με την προσφυγή εκατοντάδων ανέργων, ο προτεινόμενος νόμος κριθεί αντισυνταγματικός.

Ευελπιστούμε έστω και τώρα να επικρατήσουν λογικές και ισορροπημένες προτάσεις. Η θέση του Επιμελητηρίου Λεμεσού είναι ξεκάθαρη: αν η Βουλή αποφασίσει να κλείσει τα καταστήματα την Κυριακή, πράγμα με το οποίο διαφωνούμε, ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΕΞΙΣΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ. Όλα τα αλλά είναι προθέσεις εκ του πονηρού για να πλήξουν τη Λεμεσό, δυστυχέστατα όχι απλά με ανοχή αλλά και με πρωτοβουλία βουλευτών της πόλης και επαρχίας μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα