Έτσι εξαπατούσαν όσους ενοικίαζαν την «έπαυλη φάντασμα»

Έντονη ανησυχία επικρατεί σε χρήστες διαδικτύου που με αναρτήσεις τους αποκαλύπτουν ότι έπεσαν και αυτοί θύματα της νέας διαδικτυακής απάτης, ενώ άλλοι πολίτες ζητούν τρόπους αντιμετώπισης.

Υπενθυμίζεται ότι η Αστυνομία χθες με ανακοινώσεις της ζήτησε την προσοχή του κοινού, καθώς υπήρξαν δεκάδες καταγγελίες, που αφορούσαν υποθέσεις κατά τις οποίες πολίτες είχαν κάνει κράτηση μέσω πασίγνωστης ιστοσελίδας στο διαδίκτυο, για ενοικίαση κατοικίας στην Κύπρο έναντι συγκεκριμένου χρηματικού ποσού, το οποίο θα πληρωνόταν με

την άφιξη των ανυποψίαστων ενοικιαστών στην εν λόγω κατοικία.
Μετά την κράτηση μέσω της ιστοσελίδας, πρόσωπο το οποίο συστήνεται ως ο ιδιοκτήτης της κατοικίας, επικοινωνεί μέσω διαδικτύου και στη συνέχεια τηλεφωνικά, με τους υποψήφιους ενοικιαστές και ζητά όπως εμβαστεί μέρος του συνολικού χρηματικού ποσού, σε λογαριασμό τράπεζας που υποδεικνύει.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, όταν οι ενοικιαστές μεταβαίνουν στη συγκεκριμένη οδό όπου υποτίθεται βρίσκεται η κατοικία, διαπιστώνουν ότι τέτοια οικία δεν υπάρχει.

Πως μας ξεγελούν και πως αμυνόμαστε

Σε επικοινωνία που είχαμε με εκπρόσωπο του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μας δόθηκαν χρήσιμες διευκρινίσεις για τον τρόπο δράσης των απατεώνων καθώς και τους τρόπους που οι πολίτες μπορούν να αμυνθούν στη νέα διαδικτυακή απάτη.

Όπως μας αναφέρθηκε, οι απατεώνες χρησιμοποίησαν τις λεγόμενες «flash διαφημίσεις», οι οποίες εμφανίζονταν στην πασίγνωστη ιστοσελίδα κρατήσεων.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω διαφημίσεις δεν χρειάζονται εξουσιοδότηση από μία ιστοσελίδα για να εμφανιστούν.

Όταν ο χρήστης που ενδιαφερόταν για την έπαυλη φάντασμα, πατούσε πάνω στην εν λόγω διαφήμιση, τότε αυτόματα ο χρήστης οδηγείτο σε νέα σελίδα, παραπλήσια της πρώτης και έτσι μπορούσε να εξαπατήσει τους πολίτες, χωρίς το «βραχνά» του μεγάλου site.

Ακολούθως, οι δράστες επικοινωνούσαν με τους ανυποψίαστους πολίτες καλώντας να κάνουν την κράτηση τους, εκτός της ιστοσελίδας, εξασφαλίζοντας έτσι δήθεν καλύτερη τιμή.

Έτσι πολίτες που ικανοποιούνταν με την τιμή που τους υπόσχονταν, έπεφταν θύματα της απάτης, καταβάλλοντας το έμβασμα που είχε συμφωνηθεί σε τραπεζικό λογαριασμό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δεν σημαίνει πάντα κατ’ ανάγκην ότι ο ιδιοκτήτης – χρήστης του λογαριασμού, είναι και ο απατεώνας. Υπάρχουν όπως λέγονται τα «ηλεκτρονικά μουλάρια», κάτι σαν «βαποράκια» ενός λογαριασμού, ο οποίος όμως χρησιμοποιείται για αθέμιτες πρακτικές.

Μοναδικός και πιο σημαντικός τρόπος αυτοάμυνας από τους πολίτες απέναντι στους απατεώνες, είναι όταν επιλέγουν να κάνουν κράτηση διαδικτυακά ενός καταλύματος, να αρχίζουν και τελειώνουν την πράξη εντός της μεγάλης και αξιόπιστης ιστοσελίδας, η οποία θα είναι και 7υπόλογη σε πιθανές απάτες.

Δείτε στη φωτογραφία την έπαυλη φάντασμα, με το σχόλιο πλέον ότι το εν λόγω κατάλυμα δεν προσφέρεται:


Keywords
Τυχαία Θέματα