Εργαζόμενοι κατήγγειλαν παραβίαση του κώδικα για τον καύσωνα

Οι Κύπριοι εργαζόμενοι πέρασαν και ακόμα περνούν δύσκολες στιγμές, ιδίως αυτοί που εργάζονται εκτεθειμένοι στον ήλιο, λόγω των συνθηκών καύσωνα που επικρατούν στη χώρα μας, αναφέρει η ΠΕΟ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Σημειώνει ότι τις μέρες του καύσωνα της περασμένης βδομάδας, στα γραφεία της έφθασαν παράπονα από εργαζόμενους που κατάγγελλαν τους εργοδότες τους για τη μη τήρηση του κώδικα πρακτικής για τη θερμική καταπόνηση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η ασφάλεια και υγεία τους.

«Αυτές οι παραβιάσεις

έγιναν και σε χώρους εργασίας όπου την ευθύνη την έχει το ίδιο το κράτος. Είναι φανερό ότι δυστυχώς, μερίδα εργοδοτών απέχει πολύ από τη δημιουργία συνείδησης λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία της ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Η προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση και η λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας στηρίζεται στον Κώδικα θερμικής Καταπόνησης. Η τήρηση των υποχρεώσεων που επιβάλλει ο Κώδικας, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τη βούληση των ίδιων των εργοδοτών», προσθέτει.

Η ΠΕΟ αναφέρει ότι το σύστημα αυτοσυμμόρφωσης παρουσιάζει προβλήματα τα οποία γίνονται ακόμα πιο πολύπλοκα και από το γεγονός ότι οι μηχανισμοί ελέγχου δεν είναι αρκετοί για να μπορούν να ελέγξουν την πιστή εφαρμογή του κώδικα και θεωρεί ότι πρέπει να γίνει συνολική αξιολόγηση των μηχανισμών που εφαρμόζονται με στόχο να εξευρεθούν τέτοιοι μηχανισμοί που να καθιστούν πιο αποτελεσματική την υποχρέωση της τήρησης μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα.

«Αναμένουμε ότι το αρμόδιο Υπουργείο θα προχωρήσει σε δράσεις που θα καθιστούν πιο αποτελεσματικό τον έλεγχο και την εφαρμογή του Κώδικα Θερμικής Καταπόνησης και παράλληλα θα δρομολογήσει τη συνολική αξιολόγηση της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης πρακτικής», καταλήγει.

Πηγή: ΚΕΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα