Έρευνα για την Αντιγόνη ξεκινάει ο Γενικός Ελεγκτής

Έρευνα για την παράνομη εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο της κατεχόμενης Σαλαμίνας ξεκινάει ο Γενικός Ελεγκτής από σήμερα, το Τμήμα Αρχαιοτήτων την Κυπριακής Δημοκρατίας που αποτελεί την αρμόδια αρχή για να αδειοδοτήσει τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Η έρευνα ξεκινά μετά την επιστολή που απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στον Γενικό Ελεγκτή, στην οποία ζητείται να διερευνηθεί ποιος έδωσε άδεια

και στη βάση ποιας νομοθεσίας για το ανέβασμα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας «Αντιγόνη» του Σοφοκλή την περασμένη Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου.

Στη σχετική επιστολή γίνεται επίσης αναφορά σχετικά με την ασάφεια και τη σύγχυση που επικρατεί για το κόστος της παράστασης που δόθηκε την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, αλλά και την πηγή κάλυψής των εξόδων της παράστασης.

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, το Τμήμα Αρχαιοτήτων ουδέποτε έδωσε άδεια για τη χρήση του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπλέον, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, διερωτάται μήπως η νόμιμη αρχή που έχει οριστεί από τη νομοθεσία έχει αντικατασταθεί με κάποιο άλλο πρόσωπο και μήπως η ίδια η Κυβέρνηση έχει παραγνωρίσει την αρμόδια αρχή και έχει παραβιάσει τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Έχει καταργηθεί το Κράτος μας και δεν το καταλάβαμε;», συμπληρώνει.

Στο πλαίσιο της Διακοινοτικής Επιτροπής η παράσταση

Πηγές του ΘΟΚ αναφέρουν στο SigmaLive ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, δεν έχει λάβει προς το παρόν κάποια επιστολή του Γενικού Ελεγκτή.

«Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι λειτουργήσαμε στο πλαίσιο της Δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό που εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 ανάμεσα στον τότε Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο (πατέρα του νυν προέδρου του ΔΗΚΟ) και στον τότε Τουρκοκύπριο Ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τον Πολιτισμό. Τέτοιες τεχνικές επιτροπές στόχο είχαν και έχουν να φέρουν πιο κοντά τις δυο κοινότητες διοργανώνοντας υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις αποφεύγοντας τη γραφειοκρατία και την οποιαδήποτε είδους αναγνώριση ή επίρριψη ευθυνών ανάμεσα στις δύο κοινότητες», προσθέτουν.

«Εξάλλου, από το 1974 η Κυπριακή Δημοκρατία παραδέχεται ότι δυστυχώς δεν έχει τον έλεγχο στο κατεχόμενο κομμάτι, άρα ούτε το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν έχει τον έλεγχο της πολιτικής κληρονομιάς μας εκεί, άρα πώς θα μπορούσε να δώσει άδεια για κάτι τέτοιο», καταλήγουν.

Στη Βουλή χωρίς τον όρο «παράνομη»

Εν τω μεταξύ, το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής, μετά από απόφαση της ολομέλειας. Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η απόφαση ελήφθη με τη συναίνεση του ΔΗΣΥ στην πρόταση του ΔΗΚΟ, υπό την προϋπόθεση ότι η λέξη «παράνομη» θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον τίτλο προκειμένου να μην υπάρξει προκατάληψη της συζήτησης και να αποφευχθούν οι εντάσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Τον όρο του ΔΗΣΥ τελικά αποδέχτηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης εξέφρασε λύπη για τη διεξαγωγή της συζήτησης αυτής, η οποία διεξάγεται ενώπιον της σύσκεψης των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

«Έχω πάει και αισθάνομαι τιμή που έχω πάει στην εκδήλωση και είμαι εκ των όσοι έχουν πάει και είναι πέραν των 4000 που έδωσαν μήνυμα απελευθέρωσης δίνουν μήνυμα σε σχέση με τους 40 που ήταν έξω από την ελληνική πρεσβεία», είπε.

Ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι το θέμα συζητείται στην αρμόδια τεχνική επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για επίλυση του Κυπριακού, από την οποία συζητούνται και θέματα όπως η αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία. «Αν κάποιος θέτει θέμα αυτών των τεχνικών επιτροπών, που ξεκίνησαν επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, το θέμα να τεθεί στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου», συμπλήρωσε.

Παίρνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης είπε ότι κάποιοι επιθυμούν να πληροφορηθούν αν κάτι είναι παράνομο θα πρέπει να υποβάλουν επερώτηση στο αρμόδιο Υπουργείο, πρόσθεσε ότι «εμείς δεν πρόκειται να ποινικοποιήσουμε τον πολιτισμό».

Λέγοντας πως άλλοι άνοιξαν τα οδοφράγματα, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι όπως το κοινοτικό κεκτημένο εκτείνεται σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπρου, «εμείς λέμε ότι έχουμε το δικαίωμα, αφής στιγμής κάποιοι άνοιξαν τα οδοφράγματα να περπατούμε ελεύθεροι και να παρακολουθούμε παραστάσεις ελεύθερα στην Κύπρο, εμείς δεν ξεπουλούμε σπιθαμή ούτε στον κατακτητή ούτε σε κανέναν γραφειοκράτη και ούτε σε οποιονδήποτε άλλο», είπε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας χαιρέτισε το θα γίνει συζήτηση σε αρμόδια Επιτροπή.

Υπέδειξε ότι η καμία Κυβέρνηση δεν άνοιξε τα οδοφράγματα αφού δεν τα είχε κλείσει.

«Είναι ο κατοχικός στρατός που ήρε την απαγόρευση διακίνησης όχι η ΚΔ γιατί δεν το είχε επιβάλει ποτέ», είπε και διερωτήθηκε πώς θα αποτραπούν θέατρα από το εξωτερικό να ανεβάζουν παραστάσεις στα κατεχόμενα.

Είπε τέλος πως η Συμμαχία επιθυμεί να εγγράψει προς συζήτηση υπό το κεφάλαιο Δ` θέμα με τίτλο οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης είπε πως η “Αντιγόνη” έλεγε πως πάνω από τις εξουσίες του οποιουδήποτε τις προσωπικές του συμπάθειες είναι ο νόμος.

«Υπό αυτήν την έννοια παραβιάστηκαν νόμου και δεν καταλαβαίνω γιατί η Επιτροπή Συγκοινωνιών και Παιδείας δεν δέχθηκαν να συζητήσουν το θέμα», συμπλήρωσε.

Τέλος ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ότι προσπάθησαν και αυτοί να εγγράψουν αντίστοιχο θέμα αλλά συνάντησαν άρνηση.

«Το 2004 ο λαός αποφάσισε ποια είναι η θέση του για το Κυπριακό και το 76% απέρριψε τη λύση. Δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην συζητείται το κυπριακό στο κοινοβούλιο. Αλίμονο αν μην συζητούμε στο Κοινοβούλιο το Κυπριακό που αφορά το μέλλον του τόπου μας», κατέληξε.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα