Έρχονται βαριές «καμπάνες» για τροχαία αδικήματα

Την ετοιμότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, να έχει έτοιμα τα σχετικά νομοσχέδια που προνοούν αύξηση ποινών για τροχαία αδικήματα, διατράνωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός Ιωνάς Νικολάου.

Τη μελέτη διενήργησε το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και οι εισηγήσεις που προέκυψαν, όπως απαριθμούνται σήμερα σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», είναι οι εξής:

1) Ο μέγιστος δυνατός

αριθμός βαθμών ποινής να μειωθεί από 12 σε 6.
2) Για οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο με ταχύτητα 161 χλμ ή περισσότερο από 30% της επιτρεπτής ταχύτητας, να μην εκδίδεται εξώδικο, αλλά ο οδηγός να οδηγείται στο δικαστήριο για στέρηση άδειας οδήγησης και για επιβολή χρηματικής ποινής ή και ποινής φυλάκισης μέχρι 6 μήνες.
3) Κατηγορία οδηγών υπό επιτήρηση για περίοδο 3 ετών από την ημερομηνία απόκτησης ή επανάκτησης της άδειας οδήγησης.
4) Να αυξηθεί στα 10 χρόνια η ποινή φυλάκισης για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.
5) Να αυξηθεί η ποινή για την εγκατάλειψη σκηνής δυστυχήματος χωρίς παροχή βοήθειας στο θύμα, σε φυλάκιση 3 χρόνων ή σε χρηματική ποινή μέχρι 5 χιλιάδες ευρώ ή και τις 2 ποινές μαζί.
6) Η ποινή φυλάκισης για οδήγηση που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή να αυξηθεί στα 2 χρόνια και να προστεθεί πρόνοια για κατακράτηση οχήματος.
7) Η εξώδικη χρηματική ποινή για τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση να αυξηθεί από τα 85 στα 200 ευρώ.
8) Η στάθμευση οχήματος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή γενικά σε επικίνδυνη θέση, να τιμωρείται με 150 ευρώ πρόστιμο, με 2 βαθμούς ποινής και με μια εβδομάδα κατακράτηση του οχήματος.
9) Η ζώνη ασφαλείας να καταστεί υποχρεωτική για όλους ανεξαιρέτως τους οδηγούς.
10) Το εξώδικο για μη χρήση κράνους αλλά και μη χρήση ζώνης να αυξηθεί στα 200 ευρώ.
11) Όταν γίνεται μεταβίβαση οχήματος, ο αγοραστής/καινούριος ιδιοκτήτης να τιμωρείται με εξώδικο 400 ευρώ, εάν παραλείψει να δηλώσει τη μεταβίβαση στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών εντός 72 εργάσιμων ωρών.
12) Οδηγός ο οποίος έχει στερηθεί την άδεια του να χρειάζεται νέο τεστ για εκ νέου απόκτηση της ως μαθητευόμενος οδηγός και να θεωρείται «νέος οδηγός» για τα επόμενα τρία χρόνια.
13) Η οδήγηση χωρίς άδεια να επισύρει εξώδικη χρηματική ποινή ύψους 200 ευρώ και κατακράτηση του οχήματος για ένα μήνα, ενώ το όχημα θα ρυμουλκείται και τα έξοδα μεταφοράς του σε αστυνομικό σταθμό θα τα επωμίζεται ο οδηγός.
14) Τέλος, προτείνεται διπλασιασμός των εξωδίκων όταν πρόκειται για υπέρβαση του ορίου αλκοόλης ή της ταχύτητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα