Επιβίωση και ευημερία, πρακτικές εφαρμογές

Η Baker Tilly in South East Europe σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) διοργάνωσε τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία για ενημέρωση και παρουσίαση πρακτικών θεμάτων που άπτονται του διορισμού Εξεταστή “Examiner” σε επιχειρήσεις. Προσκεκλημένος και βασικός ομιλητής ήταν ο κ. Neil Hughes, Διευθύνων Συνέταιρος της Baker Tilly στην Ιρλανδία, χώρα στην οποία εφαρμόζεται με επιτυχία ο ρόλος του Εξεταστή για πέραν των 25 χρόνων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εξέχοντες προσωπικότητες

από τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου, που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις διαδικασίες διορισμού και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο διορισμός Εξεταστή σε μια επιχείρηση, αλλά και να ακούσουν πρακτικές συμβουλές και επισημάνσεις σε σχέση με τα μειονεκτήματα της διαδικασίας και πως αυτά μπορούν να αποφευχθούν. Τέλος, ο κ. Hughes, ως αδειοδοτημένος Εξεταστής με πολύχρονη εμπειρία στον τομέα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα μεγάλων εταιρειών στην Ιρλανδία, όπου έχει υιοθετηθεί με επιτυχία η πρακτική διορισμού Εξεταστή.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η Baker Tilly στην Ιρλανδία είναι η πρωτοπόρος εταιρεία στους διορισμούς Εξεταστών με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 50%. Εξεταστές της εταιρείας έχουν συμμετάσχει σε πάνω από 200 διορισμούς, σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, με ποσοστό επιτυχίας πέραν του 90%, επιτυγχάνοντας τη διάσωση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Κατά την εκδήλωση, ο κ. Αντώνης Βασιλείου, Επιχειρησιακός Διευθυντής των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Αφερεγγυότητας της Baker Tilly in South East Europe, δήλωσε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο διορισμός Εξεταστή στην Κύπρο θα πρέπει να απευθύνεται τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους εξασφαλισμένους πιστωτές που στηρίζονται στην επιτυχία της επιχείρησης έτσι ώστε να δημιουργούνται όλα τα εχέγγυα για την ανάκτηση των εξασφαλισμένων χρεών. Το Examinership είναι μια πλήρως διαφανής διαδικασία που δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν θέματα που προέκυψαν από την παγκόσμια οικονομική ύφεση.»

Η νομοθεσία για το διορισμό Εξεταστή εισήχθη στην Κύπρο τον Μάιο του 2015 ως τροποποίηση του Περί Εταιρειών Νόμου και μέσα από αυτήν παρέχεται ακόμα ένα εργαλείο για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων όπου είναι εφικτό, να ανακτήσουν τη δυναμική μια δεύτερης ευκαιρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα