Επιβαλλόμενη η συμμόρφωση λύσης με ανθρώπινα δικαιώματα

Η πλήρης συμμόρφωση με τα ατομικά πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το σύνολο του λαού της Κύπρου, ανεξαρτήτως της εθνικής του προέλευσης ή της θρησκείας, θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο κάθε δίκαιης, ολοκληρωμένης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, είπε ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Μενέλαος Μενελάου, μιλώντας χθες στην 3η Επιτροπή

της Γενικής Συνέλευσης Των Ηνωμένων Εθνών.

«Η επιθυμητή λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον τερματισμό του σημερινού απαράδεκτου στάτους κβο και την εγκαθίδρυση ενός ομοσπονδιακού κράτους σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και εξαρτήσεις», είπε ο κ. Μενελάου.

Ο Κύπριος αντιπρόσωπος υπογράμμισε τη δέσμευση της Κύπρου στη συνολική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην άνευ όρων καθιέρωση συστήματος λογοδοσίας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην ομιλία του, ο Μενέλαος Μενελάου αναφέρθηκε στις ωμές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974.

Σημείωσε ότι 200 χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι Ελληνοκύπριοι έχουν στερηθεί του δικαιώματος της επιστροφής στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Αναφέρθηκε στην παράνομη εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών, που σε συνδυασμό με τη μεταφορά πλέον των 160.000 Τούρκων εποίκων στοχεύουν στην περαιτέρω αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της νήσου, κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Αναφερόμενος στους εγκλωβισμένους, είπε πως υπόκεινται πλέον σε νέες παραβιάσεις των θεμελιωδών ελευθεριών και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

«Από τις 4 Οκτωβρίου, λόγω της επιβολής από το παράνομο καθεστώς "φόρων / τελών" στην ανθρωπιστική βοήθεια, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της τρίτης συμφωνίας της Βιέννης του 1975, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο δεν είναι σε θέση να εκτελέσει το έργο της για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα εγκλωβισμένα άτομα».

Κατέγραψε, επίσης, τις καθημερινές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων στην εκπαίδευση και στην ελευθερία της θρησκείας.

«Τα σχολικά βιβλία συχνά υποβάλλονται σε λογοκρισία και οι καθηγητές βιώνουν αυθαίρετες απορρίψεις των διορισμών τους. Οι εκκλησίες και τα νεκροταφεία έχουν υποστεί βανδαλισμούς, οι προσκυνητές εκφοβίζονται, οι αιτήσεις για τη διεξαγωγή θρησκευτικών λειτουργιών απορρίπτονται αυθαίρετα και οι ιερείς εμποδίζονται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους».

Ο κ. Μενελάου μίλησε και για τους αγνοούμενους, καλώντας την Τουρκία να παράσχει πλήρως ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των περιφραγμένων στρατιωτικών περιοχών, παρέχοντας πληροφορίες οι οποίες θα οδηγήσουν στον τόπο εξαφάνισης των αγνοουμένων, καθώς τελευταία φορά που τούς είδαν βρισκόντουσαν υπό συνοδεία τουρκικού στρατού. Επίσης, να προσκομίσει στοιχεία για την αυθαίρετη απομάκρυνση λειψάνων αγνοουμένων και να ξεκινήσει μία αποτελεσματική έρευνα για τη διακρίβωση της τύχης και των συνθηκών της εξαφάνισης των αγνοουμένων.

Ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος είπε πως η Κύπρος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις αρνητικές εξελίξεις στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και ανησυχεί βαθύτατα για τον άμεσο αντίκτυπο της επιδείνωσης των αυταρχικών πολιτικών της Τουρκίας στην καθημερινή ζωή των Κυπρίων πολιτών που ζουν κάτω από την παράνομη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.

«Η Κύπρος επαναλαμβάνει την ανάγκη σεβασμού της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», συμπλήρωσε ο κ. Μενελάου.

Keywords
Τυχαία Θέματα