Επιτυχία χαρακτηρίζονται οι αποδόσεις του 7ετούς ομολόγου

Τη χαμηλότερη ιστορικά απόδοση και ονομαστικό επιτόκιο σε έκδοση χρέους σε ευρώ πέτυχε χθες η Κυπριακή Δημοκρατία με την χθεσινή έκδοση του 7ετούς ομολόγου ύψους €1 δισεκατομμυρίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ).

Πρόκειται για την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του 3ετους προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

«Η εν λόγω έκδοση 7ετούς ομολόγου αναφοράς έχει τιμολογηθεί με την χαμηλότερη απόδοση (3,800%) και

το χαμηλότερο ονομαστικό επιτόκιο (3,750%) που επιτεύχθηκε ποτέ από την Κυπριακή Δημοκρατία για ομόλογο αναφοράς σε ευρώ», αναφέρει το ΓΔΔΧ.

«Με τη συγκεκριμένη συναλλαγή η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιδείξει τη διαρκή πρόσβαση της στις αγορές σε ελκυστικά επίπεδα απόδοσης γεγονός που αντανακλά την πρόσφατη απόδοση των υφιστάμενων ομολόγων και τις προοπτικές της χώρας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, γεωγραφικά, η Κύπρος κατάφερε μία ευρεία κατανομή επενδυτών σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε άλλους διεθνείς επενδυτές, Τη μερίδα του λέοντος κατέχει το Ηνωμένο Βασίλειο με 28% και ακολουθούν οι ΗΠΑ (offshore) με 24%, η υπόλοιπη Ευρώπη με 16%, η Κύπρος με 14%, Γερμανία/Αυστρία 12%, Ελλάδα με 5% και υπόλοιπος Κόσμος 1%.

Εξάλλου, το ΓΔΔΧ χαρακτηρίζει την ποιότητα ανά κατηγορία ως «πολύ ψηλή» με «ισχυρή» συμμετοχή των επενδυτών, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 180.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι διαχειριστές κεφαλαίων ήταν η μεγαλύτερη κατηγορία επενδυτών με 62% και με σημαντική συμμετοχή των τραπεζών/ιδιωτικών τραπεζών με 22% και ασφαλιστικών εταιρειών με 8% και ταμείων συντάξεως. Συμμετοχή είχαν και ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) με 7%.

Με βάση τα στοιχεία του ΓΔΔΧ, παρά την αρχική κατευθυντήρια γραμμή για έκδοση χρέους €1 δισ με απόδοση γύρω στο 4%, οι προσφορές έφτασαν το διπλάσιο ύψος και μερικές ώρες μετά κυκλοφόρησε νέα κατευθυντήρια γραμμή με απόδοση γύρω στο 3,90%.

Οι προσφορές συνέχισαν να αυξάνονται φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 2,6 δισ μέχρι τις 13:05 ώρα Λονδίνου, οπόταν και η απόδοση καθορίστηκε στο 3,80% και το ύψος της συναλλαγής στο €1 δισ.

Εξάλλου, το ΓΔΔΧ αναφέρει πως μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο παρακολουθούσε τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές, καθώς και τις εξελίξεις στο εσωτερικό και εξουσιοδοτήθηκε από τον ΥΠΟΙΚ τη Δευτέρα 18 Ιουλίου όπως προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου, κάτι που έγινε την επόμενη μέρα (19 Ιουλίου), αφού το απόγευμα της Δευτέρας είχε ανακοινωθεί ο διορισμός των αναδόχων της έκδοσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα