Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των γεωργών για τη μη καταβολή των αποζημιώσεων από τη λεγόμενη κυβέρνηση, το ατύχημα στο κατεχόμενο Τρίκωμο, που στοίχισε τη ζωή σε 28χρονο οικογενειάρχη, η αναμενόμενη επίσκεψη του λεγόμενου πρωθυπουργού στην Τουρκία, όπου θα συζητήσει το θέμα της διαχείρισης του νερού που θα μεταφέρεται από την Τουρκία στα κατεχόμενα, η σημερινή συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, αλλά και οι διεργασίες στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας ενόψει και του συνεδρίου που θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές

εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Παγίδα θανάτου στο Κιόνελι” γράφει ότι σε ανεγειρόμενη οικοδομή στο κατεχόμενο Κιόνελι δεν υπάρχει ασφάλεια ούτε και έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα από τον εργολάβο για την εξασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων. Με φωτογραφία η εφημερίδα παρουσιάζει τις ελλείψεις ασφάλειας. Αναφέρεται ακόμα στην υπόθεση της σύλληψης μελών φατριών στα κατεχόμενα, μετά τις επιθέσεις στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και γράφει ότι η υπεράσπιση υπέβαλε αίτημα για απελευθέρωση των πελατών της αφού εδώ και ένα μήνα βρίσκονται υπό σύλληψη, με το λεγόμενο δικαστήριο να απαντά ότι η έφεση θα εξεταστεί τον επόμενο μήνα. Αναφορά γίνεται και στην εκδήλωση διαμαρτυρίας των Τ/κ γεωργών έξω από το λεγόμενο πρωθυπουργικό γραφείο, οι οποίοι απαιτούσαν την καταβολή των αποζημιώσεων που τους είχε υποσχεθεί η “κυβέρνηση”.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Έτοιμη για αποζημιώσεις η Τουρκία” αναφέρεται στο περιουσιακό θέμα και γράφει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να καταβάλει το 40% των αποζημιώσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, την ετοιμότητα της Τουρκίας έχει ήδη εκφράσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί. Γράφει ακόμα ότι σύζυγο και βρέφος άφησε πίσω ο Αχμέτ Ντεμίρ, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα στο δρόμο Τρικώμου- Αμμοχώστου, ενώ η κηδεία του έγινε χθες σε βαρύ πένθος. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα στην πρώτη σελίδα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Δύσκολα θα ολοκληρωθεί το συνέδριο αυτό” αναφέρεται στις διεργασίες που γίνονται στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας, το οποίο ετοιμάζεται για τις εργασίες του συνεδρίου του στις 31Οκτωβρίου. Αλλού γράφει ότι δάκρυσαν και οι πέτρες κατά την κηδεία του 28χρονου που έχασε τη ζωή στο σε δυστύχημα, ενώ αναφορά γίνεται και στο θάνατο 75χρονου, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο πέφτοντας από ανεγειρόμενη οικοδομή. Γράφει ακόμα ότι το χρέος των “κοινωνικών ασφαλίσεων” προς τις τράπεζες αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ ανησυχίες εκφράζονται για την καταβολή του 13ου μισθού.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Ο Μπαν ζήτησε περισσότερη προσπάθεια” αναφέρει ότι συναντώνται σήμερα οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι -μουν ζήτησε όπως υπάρξει περισσότερη προσπάθεια ώστε ο στόχος της επίλυσης να πραγματοποιηθεί πιο σύντομα. Αλλού αναφέρεται στο θάνατο του 28χρονου Αχμέτ Ντεμίρ, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στο κατεχόμενο Τρίκωμο. Γράφει ακόμα ότι οι Τ/κ γεωργοί εκδήλωσαν τη δυσαρέσκεια τους προς την “κυβέρνηση” για την μη υλοποίηση των υποσχέσεων που αφορούν στην καταβολή αποζημιώσεων, τοποθετώντας μαύρα στεφάνια έξω από το “πρωθυπουργικό” κτήριο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Ας τελειώσουν τα κόλπα στο θέμα της πρυτανείας” γράφει ότι σε δηλώσεις του ο αντιπρύτανης του παράνομου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής Νετζτέτ Οσάμ είπε ότι πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί ο νόμος που αφορά την πλήρωση της θέσης του πρύτανη και τα παιχνίδια που παίζονται να σταματήσουν. Αλλού γράφει ότι, ο λεγόμενος πρωθυπουργός αναμένει απάντηση από την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με αίτημα του να έχει επαφές στη χώρα για το θέμα της διαχείρισης του νερού που θα μεταφέρεται από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ένα θέμα που τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας- κατεχομένων. Γράφει ακόμα ότι, παλιό ελαιοτριβείο στον κατεχόμενο Άγιο Γεώργιο της Κερύνειας έχει αγοραστεί από τουριστική εταιρεία, έχει κατεδαφιστεί και αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες οικοδόμησης νέας ξενοδοχειακής μονάδας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα