Επ.Ελέγχου: Η έκθεση ΓΕ για Υπ.Μεταφορών στο μικροσκόπιο

Η Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για το έτος 2015 αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου στην οποία συμμετείχαν και ο Πρόεδρος και Μέλη της Επιτροπής Μεταφορών.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν εκτεταμένα ζητήματα που αφορούν το κτίριο του Κτηματολογίου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, το ΑΞΙΚ, το λιμάνι Λεμεσού, τη χρήση αρχαιολογικών χώρων και αναπτυξιακά έργα.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης ανέφερε ότι διεξήχθη μια εποικοδομητική συζήτηση με τη συμμετοχή

της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και των Βουλευτών.

Σε ό,τι αφορά το ΑΞΙΚ είπε πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά το μέλλον του Ινστιτούτου. Υπενθύμισε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν όπως το θέμα επανεξεταστεί προσθέτοντας ότι η άποψη η δική του είναι ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί η πιθανότητα μετακίνησης του ΑΞΙΚ και θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί το θέμα της αξιοποίησης του λόφου του Συνεδριακού όπου βρίσκεται και το ΑΞΙΚ προς όφελος της Λευκωσίας, η οποία έχει μείνει πίσω από πλευράς έργων.

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσο συζητείται το θέμα μετακίνησης του ΑΞΙΚ ο κ. Δημητριάδης ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή δεν συζητείται τέτοιο θέμα και επανέλαβε πως πρόκειται για προσωπική άποψη, πρόσθεσε ωστόσο πως υπάρχει απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο όπως το όλο θέμα επανεξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή.

Σε ερώτηση τι γίνεται με το θέμα αλλαγής της χρήσης γης που έχει απαλλοτριωθεί ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως έχει ζητηθεί για το θέμα αυτό γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα και καθυστερήσεις στις μελέτες για έργα, θέμα που συζητήθηκε με αφορμή τα προβλήματα στη μελέτη ανακατασκευής της οδού Μπιαλέ Πασιά στη Λάρνακα, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα που και ο ίδιος είχε εντοπίσει και είχε συζητήσει εκτεταμένα με το Τμήμα Δημοσίων Έργων. «Λόγω της οικονομικής κρίσης έγιναν κάποιες μελέτες, μετά έργα δεν υλοποιήθηκαν διότι δεν υπήρχαν τα χρήματα, καθυστέρησαν μελέτες, μετά έπρεπε να επικαιροποιηθούν. Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ του πότε γίνονται οι μελέτες και πότε υλοποιούνται τα έργα» σημείωσε.

Ανέφερε επίσης πως αρκετά τμήματα του Υπουργείου αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού και έφερε ως παράδειγμα τα προβλήματα στο Τμήμα Δημοσίων Έργων το οποίο υλοποιεί αυτή τη στιγμή πάρα πολλά έργα και έχει ανάγκη από μηχανικούς, χωρίς αμφιβολία.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του λιμανιού Λεμεσού για το οποίο αποφασίστηκε όπως η χωριστή Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το θέμα αυτό συζητηθεί σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου μέσα στον Απρίλη, ο κ. Δημητριάδης είπε πως υπάρχει πολύ μεγάλη βελτίωση και επεσήμανε πως «έχουμε φτάσει, τουλάχιστο σε ό,τι αφορά την εσωτερική μεταφορά, σε πολύ καλύτερα επίπεδα απ` ότι ήταν προηγουμένως η Αρχή Λιμένων».

«Σε θέματα εξυπηρέτησης πλοίων υπάρχει και εκεί τεράστια βελτίωση» πρόσθεσε εκφράζοντας την πεποίθηση πως όσο προχωρούν οι μέρες θα υπάρχει περαιτέρω βελτίωση. Υπενθύμισε δε πως με τη συμπλήρωση τριών μηνών από την ανάληψη των εργασιών από την ιδιωτική εταιρεία, θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης από την οποία θα προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία έτσι ώστε να ενημερωθεί και ο κόσμος και να ξέρει τι γίνεται.

«Υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα βεβαίως, ας μη ξεχνούμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, όμως το μήνυμα είναι ότι υπάρχει μια σημαντική βελτίωση» τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών Γιώργος Προκοπίου επικεντρώθηκε στα θέματα κατασκευής του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας (Γ` και Δ` φάσεις) αναφέροντας πως πρόκειται για ένα έργο το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και τουλάχιστο 15 χρόνια και η ολοκλήρωση του οποίου χρειάζεται πολιτική βούληση. «Θα γίνει ένας συντονισμός με τους φορείς της Λάρνακας και θα δούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στο φαινόμενο που παρατηρείται, άτομα που λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας σε ποσοστό 100% να έχουν πάρει από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών επαγγελματική άδεια ταξί, λεωφορείων και φορτηγού.

«Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, πρέπει το Τμήμα Οδικών Μεταφορών να επιληφθεί άμεσα του θέματος καθώς αυτοί που έχουν ανικανότητα 100% δεν πρέπει να οδηγούν και να μεταφέρουν ζωές» είπε και έκανε λόγο για έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων.

Σύμφωνα με τον κ. Προκοπίου το Τμήμα Οδικών Μεταφορών δηλώνει ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξη του επιδόματος αυτού όταν εξέδιδε τις άδειες και διαβεβαίωσε ότι θα ελέγξει το θέμα και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Σε δηλώσεις της η Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι πολύ σύντομα η Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το λιμάνι Λεμεσού θα κατατεθεί στην Επιτροπή Ελέγχου για συζήτηση.

Η κ. Χαραλαμπίδου έκανε ακολούθως λόγο για μεγάλο κενό σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του Κτηματολογίου Αμμοχώστου σε κτίριο που ανήκει σε εταιρεία εγγεγραμμένη στον Παναμά. Υπενθύμισε ότι μετά από έρευνα που έγινε αποδείχτηκε ότι το συγκεκριμένο κτίριο ανήκει σε εταιρεία εγγεγραμμένη τον Παναμά. «Αφού κάναμε τον κύκλο της διερεύνησης καταλήξαμε πίσω στο Παραλίμνι στο γραφείο του Χρίσου Μακρίδη» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας πως αυτό που εγείρει πολλά ερωτήματα είναι ότι ο κ. Μακρίδης μετά από αυτή την αποκάλυψη διορίστηκε στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης και όλες οι συστάσεις που είχε προέρχονταν από το Υπουργικό Συμβούλιο στην ολότητα του, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε στη συνέχεια πως η Επιτροπή ασχολήθηκε και με τον τρόπο με τον οποίο το Τμήμα Αρχαιοτήτων παραχωρεί μνημεία για ιδιωτικές εκδηλώσεις, θέμα για το οποίο δήλωσε πως η απάντηση σε σχετικό ερώτημα που υπέβαλε προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν είναι καθόλου ικανοποιητική.

Είπε ότι στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης επανέλαβε την ανάγκη για αλλαγές στους σχετικούς κανονισμούς, παραπέμποντας στον τρόπο διαχείρισης τους όλου θέματος από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού σε πρόσφατο αίτημα του οίκου μόδας Gucci για χρήση του Παρθενώνα.

«Θεωρώ ότι μόνο από αυτό θα πρέπει να παραδειγματιστούν και οι δικοί μας για τον τρόπο που παραδίδουν μνημεία του πολιτισμού μας στον οποιονδήποτε θέλει να τα χρησιμοποιήσει για προσωπικούς λόγους» είπε και έφερε ως παράδειγμα την παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου του αρχαίου θεάτρου Κουρίου στην πρώην Βουλευτή του ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού.

Είπε ακόμη πως ένα άλλο θέμα το οποίο θα πρέπει άμεσα να διαχειριστεί το Υπουργείο Μεταφορών αφορά τους δρόμους λαιμητόμους. «Κόσμος σκοτώνεται, έχουμε πολύ κακά οδικά δίκτυα, δεν μπορεί να διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η πρόφαση να είναι η οικονομική πτυχή του θέματος, υπάρχουν δρόμοι στους οποίους συστηματικά έχουν συμβεί θανατηφόρα και θα πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι» δήλωσε, αναφέροντας ότι το Υπουργείο δεσμεύτηκε να επανέλθει με σχετικές εισηγήσεις και μελέτες.

Τέλος σε ό,τι αφορά το θέμα του ΑΞΙΚ η κ. Χαραλαμπίδου υπενθύμισε ότι η Επιτροπή Ελέγχου απέστειλε επιστολή προς τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω ζητώντας να τερματιστεί η όποια συζήτηση για ιδιωτικοποίηση του ΑΞΙΚ και εκμετάλλευση του λόφου του Συνεδριακού που πιθανώς να ήταν επιζήμιος για το δημόσιο συμφέρον με δεδομένο το ότι πιθανή αλλαγή χρήσης της γης η οποία είναι απαλλοτριωμένη, θα εγείρει αιτήματα από τους ιδιοκτήτες της γης για επιστροφή της.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι ο Υπουργός Μεταφορών έδωσε απαντήσεις και γραπτώς σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Για το θέμα του ΑΞΙΚ ανέφερε ότι θέση του ΔΗΣΥ είναι πως δύναται η εκάστοτε κυβέρνηση να διερευνά τρόπους η πιθανότητες διαχείρισης της κρατικής περιουσίας με τρόπο πάντοτε ωφέλιμο για τον Κύπριο φορολογούμενο και για αύξηση των εσόδων του κράτους και πως ως εκ τούτου ο ΔΗΣΥ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μεταστέγασης του ΑΞΙΚ.

«Αν θέλετε τη δική μου εκτίμηση θα εξυπηρετούσε το συμφέρον όλων των τουριστικών πόλεων αν το ΑΞΙΚ μεταστεγαζόταν για παράδειγμα στη Λάρνακα» είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των κυβερνητικών κατοικιών, λέγοντας ότι υπέβαλε σχετική ερώτηση στον Υπουργό «από ποιους γινόταν και γίνεται η χρήση μέχρι σήμερα και ποιών αποφάσεων».

Στο πλαίσιο της συνεδρίας η κ. Δημητρίου υπέβαλε επίσης ερωτήσεις σχετικά με το κατά πόσο θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, τον έλεγχο φύλαξης, καταγραφής και αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων.

«Ζητήθηκε επίσης όπως διερευνηθούν και επιδιορθωθούν όλα τα μελανά σημεία στα οποία είχαμε δυστυχήματα και όπως ληφθούν μέτρα για επιδιόρθωση των δρόμων και διερευνηθεί το θέμα για ενίσχυση του οδικού φωτισμού όπου χρειάζεται» πρόσθεσε.

Είπε τέλος ότι ζητήθηκε από το Τμήμα αρχαιοτήτων η άμεση ανασκαφή του αρχαίου Κιτίου και ο συντονισμός των Υπουργείων Μεταφορών και Παιδείας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα