Επ. Λιλλήκα: Πρόταση για αποκατάσταση προσφυγικού κόσμου

Σε Ανακοίνωση Τύπου, το επιτελείο Γιώργου Λιλλήκα αναφέρει την πρόταση του υποψηφίου Προέδρου για την αποκατάσταση του προσφυγικού κόσμου.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Ο προσφυγικός κόσμος εκφράζει την δυσαρέσκεια του και την διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι μετά από τόσες δεκαετίες που ο Κυπριακός λαός πλήρωνε ειδική φορολογία για στήριξη των προσφύγων, δεν έτυχαν της αναγκαίας στήριξης από το Κράτος.

Ταυτόχρονα, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό, που οφείλεται

στο ότι όποτε κληθεί ο Κυπριακός λαός να πληρώσει ειδική φορολογία όπως για τους πρόσφυγες, την Εθνική Φρουρά και την Άμυνα, τα λεφτά καταλήγουν στο πάγιο ταμείο και τελικά δεν αξιοποιούνται για τον σκοπό για τον οποίο πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος.

Αυτό οδηγεί στην αναγκαιότητα για ειδικές φορολογίες πλέον, να δημιουργούμε ειδικά ταμεία για εξυπηρέτηση του σκοπού που πληρώνει την ειδική φορολογία ο πολίτης.

Οι πρόσφυγες χωρίζονται ουσιαστικά σε δύο κατηγορίες:

Σε αυτούς που πήραν τίτλους ιδιοκτησία για κατοικίες και σε αυτούς που επειδή τα σπίτια στα οποία κατοίκησαν βρίσκονταν σε τ/κ γη, δεν μπόρεσαν να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας.

Σε αυτήν την κατηγορία των προσφύγων θα πρέπει το Κράτος να προσφέρει οικόπεδα εις αντάλλαγμα.

Είχε ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια και εγκαταλείφθηκε από την Κυβέρνηση δυστυχώς.

Υπάρχει και η κατηγορία των προσφύγων που δεν επωφελήθηκαν από τις τ/κ περιουσίες.

Αυτή η αδικία θα πρέπει να αποκατασταθεί.

Για να αντιμετωπίσουμε την δημιουργία κύματος προσφυγής ξανά στην επιτροπή αποζημιώσεων και να ξεπουλούν την περιουσία τους οι πρόσφυγες, θα πρέπει το Κράτος να δημιουργήσει προϋποθέσεις που θα επιτρέψει στου πρόσφυγες να αποκτήσουν περιουσία.

Πρόταση μου είναι το Κράτος να προσφέρει κατ’ αναλογία της περιουσίας που είχαν στα κατεχόμενα οι πρόσφυγες, χαλίτικη γη με συντελεστές δομήσεις, με δικαίωμα ανάπτυξης αλλά και μεταβίβασης αυτής της περιουσία στα παιδιά τους, έτσι ώστε να αποκτήσουν περιουσία στις ελεύθερες περιοχές.

Το Κράτος θα πρέπει να μεταφέρει και συντελεστή δόμησης από τα κατεχόμενα, μια πρόταση που συζητείται από το 2007 αλλά δεν προχώρησε, να κάνει ένα συμβόλαιο με τον κάθε πρόσφυγα, που να επιτρέπει στον πρόσφυγα να δεσμεύσει την περιουσία του στα κατεχόμενα στο Κράτος, όχι να τιτλοποιήσει για να μπει θέμα ανταλλαγής περιουσιών, και με βάση αυτό το συμβόλαιο ο πρόσφυγας, όταν με το καλό πετύχουμε την λύση, θα έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποια περιουσία θα κρατήσει.

Αυτή θα είναι μια σημαντική ανάσα για τους πρόσφυγες, που θα τους επιτρέψει να κάνουν περιουσία στις ελεύθερες περιοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα