Έντονο ενδιαφέρον στο εξωτερικό για Κυπριακό και Μόρφου

Έντονο είναι το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου αλλά και ξένων αξιωματούχων που επισκέπτονται τις τελευταίες μέρες την Κύπρο για το Κυπριακό πρόβλημα και ιδιαίτερα για το θέμα της επιστροφής της κατεχόμενης Μόρφου.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Μόρφου, το τελευταίο τριήμερο, ειδησεογραφικά πρακτορεία από ευρωπαϊκές χώρες όπως την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα,

την Γερμανική Κρατική τηλεόραση αλλά και τον Γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό διεθνούς εμβέλειας Deutsche Welle, είτε επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Μόρφου είτε είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με το Δήμαρχο Μόρφου Χαράλαμπο Πίττα από τον οποίο πήραν συνεντεύξεις με επίκεντρο τις συζητήσεις που γίνονται αναφορικά με τη φάση που διέρχεται αυτή την περίοδο το Κυπριακό πρόβλημα και ιδιαίτερα για το θέμα της επιστροφής της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση σε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Παράλληλα, κατά την παρουσία του Βρετανού Βουλευτή και επίτιμου Δημότη της Μόρφου Roger Gale στην Κύπρο, στα πλαίσια της συνεδρίας της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης τόσο ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Πίττας όσο και ο Αντιδήμαρχος Χαρίλαος Χαριλάου αλλά και η Πρόεδρος της Επιτροπής Διαφώτισης του Δήμου Μόρφου, Δημοτική Σύμβουλος Ουρανία Πελετιέ, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και ιδιαίτερα για το μείζον θέμα του εδαφικού.

Ο κ. Gale εξέφρασε τη λύπη του για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και είπε ότι, σαν επίτιμος δημότης της Μόρφου, αλλά και σαν Μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επαναρχίσει ο διάλογος για τη λύση του Κυπριακού.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Gale οι εκπρόσωποι του Δήμου Μόρφου είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν επίσης τον Ισπανό Πρόεδρο της Συνέλευσης Pedro Agramunt, τον οποίο και ενημέρωσαν για το Κυπριακό.

Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις, ο Δήμος Μόρφου τόνισε το ζωηρό ενδιαφέρον της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού, «για επανένωση του τόπου και του λαού μας σε συνθήκες ασφάλειας αλλά και της αποκατάστασης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τέλος, ο Δήμος Μόρφου σε όλους ανεξαιρέτως τόνισε «την ανάγκη για απαλλαγή της Κύπρου από τα ξένα στρατεύματα κατοχής, για κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων αλλά κυρίως την πολύπλευρη σημασία που έχει για όλο το νησί η επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση σε μια ενδεχόμενη λύση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα