Έντονη αντιπαράθεση με φόντο το έγγραφο Γκουτέρες

Έντονη αντιπαράθεση έχει πυροδοτήσει το άτυπο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που κατέθεσε ο Γ.Γ. στο δείπνο της 6ης Ιουλίου, σχετικά με τον μηχανισμό εφαρμογής της λύσης, στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Antόnio Guterres.

Εκπρόσωποι κομμάτων, από την πρώτη στιγμή, με το άκουσμα της δημοσιοποίησης της ύπαρξης του

εγγράφου αυτού, εκφράζουν έντονες απόψεις και διαφωνίες για τον τρόπο που το έγγραφο αυτό έτυχε αξιοποίησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ε/κ πλευρά. Αίσθηση προκαλεί η έκπληξη του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ σε σχέση με το περιεχόμενο του εγγράφου, το οποίο κανένας δεν είχε αποκαλύψει μέχρι τώρα, ενώ επεσήμανε ότι το έγγραφο αυτό δεν εστάλη μαζί με τα άλλα έγγραφα "προς φίλους και εχθρούς".

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νικόλα Παπαδόπουλο, ο Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε την ύπαρξη του σχετικού εγγράφου σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, χωρίς, ωστόσο, να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας για την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του εγγράφου, είπε ότι πρόκειται για ένα άτυπο έγγραφο, το οποίο δεν έτυχε μακράς συζήτησης, καθώς εκείνη την ώρα ήταν σε ένταση ο διάλογος για τις θέσεις της Τουρκίας στα ζητήματα κατάργησης των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων.

Έγινε, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιφανειακά μία συζήτηση.

Όντως ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε, όπως κι εμείς, δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για ολιγόλεπτη παρέμβαση σ’ αυτά τα θέματα, διότι το ουσιώδες ήταν το πλαίσιο Γκουτέρες και πιο συγκεκριμένα η πρώτη πτυχή, που άπτεται του τερματισμού των εγγυήσεων και ιδιαίτερα των επεμβατικών δικαιωμάτων.

Η Λευκωσία παραδέχθηκε για πρώτη φορά, μετά από δύο μήνες, ότι υπήρξε από τον Γ.Γ. κατάθεση άτυπου εγγράφου ως πρόταση Γκουτέρες για τον μηχανισμό εφαρμογής της λύσης.

Χθες, ο Διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, δήλωσε στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του Σίγμα ότι το έγγραφο δεν έτυχε ουσιώδους διαπραγμάτευσης, αν και η πρώτη αντίδραση της ε/κ πλευράς ήταν αρνητική.

Το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αποκάλυψαν οι «Τομές στα Γεγονότα» του Σίγμα, ορίζει τα έξι αντικείμενα στα οποία αφορά η εφαρμογή της λύσης, τα οποία είναι: η Συνταγματική τάξη, η εφαρμογή των εδαφικών αναπροσαρμογών, η Αστυνόμευση του νέου καθεστώτος, η Αποχώρηση των στρατευμάτων, η Απόσυρση του οπλισμού τους και η Εφαρμογή των προνοιών για το περιουσιακό.

Η ουσία του εγγράφου αφορά στα πέντε επίπεδα εφαρμογής και παρακολούθησης, τα οποία ερμηνεύονται από την ε/κ πλευρά ως τέτοια, που απλώς μετονομάζουν τη Συνθήκη Εγγυήσεων σε Συνθήκη Εφαρμογής.

Ο Γ.Γ. εισηγείται στο έγγραφο, το οποίο ως έχει δεν γίνεται αποδεκτό, τα επίπεδα ελέγχου της εφαρμογής, που είναι:

-Επίβλεψη επί του εδάφους από τα Ηνωμένα Έθνη, με ανανεωμένη εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

-Σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής Μερών, στην οποία θα συμμετέχουν και οι νυν εγγυήτριες δυνάμεις,

-Σύσταση Ομάδας Διακριμένων Προσωπικοτήτων, που θα συμβουλεύουν για την ορθή και απρόσκοπτη εφαρμογή.

-Αμερόληπτη παρακολούθηση της εφαρμογής από τον Γ.Γ., στη βάση εκθέσεων που θα ετοιμάζουν τα Η.Ε.

-Δικαίωμα σύγκλησης του Σ.Α. με τις εγγυήτριες δυνάμεις ως παρατηρητές, για θέματα που αφορούν την εφαρμογή της λύσης.

Το σώμα, στο οποίο θα συμμετέχουν οι νυν εγγυήτριες δυνάμεις, θα είναι ένα μη εκτελεστικό σώμα, στο οποίο θα συμμετέχουν δύο άτομα από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, ένας από κάθε συνιστώσα πολιτεία, ένας από κάθε νυν εγγυήτρια δύναμη και τα Η.Ε., που θα προεδρεύουν.

Σε σχέση με τους όρους εντολής, αναφέρεται ότι θα εκτιμά την πορεία εφαρμογής της λύσης, θα μελετά τις εκθέσεις των Η.Ε., που θα έχουν το πρόσταγμα εφαρμογής της λύσης και θα δίνουν ώθηση στην εφαρμογή των εκθέσεων των Η.Ε., χωρίς, όπως αναφέρεται, ρόλο συγγραφής του τι πρέπει να γίνει.

Μετά τις αποκαλύψεις, τα κόμματα ζητούν το έγγραφο.

Keywords
Τυχαία Θέματα