Ενθαρρυντικά μηνύματα για Κύπρο από το συνέδριο Economist

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται για την κατάσταση και την πορεία της κυπριακής οικονομίας από το 13ο Συνέδριο του Economist, που διεξάγεται στη Λευκωσία.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την έναρξη του συνεδρίου, ανέφερε ότι η πορεία που επελέγη ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς απαιτούσε ριζική

αλλαγή κατεύθυνσης για τη χώρα, ενώ τόνισε ότι το όνομα της χώρας μας συνδέεται σήμερα και πάλι με την ανάπτυξη και την προοπτική.

«Με τα μέτρα που λάβαμε, έγινε κατορθωτό από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης να εξαλείψουμε το έλλειμμα και να λειτουργούμε με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και με υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, που φτάνει φέτος τα 426 εκατομμύρια, χωρίς επιβολή πρόσθετης φορολογίας ή μείωση μισθών και συντάξεων», είπε και πρόσθεσε ότι στην Κύπρο η κρίση μετατράπηκε σε ευκαιρία.

Τόνισε, δε, ότι μετά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, μια εκ των κυριότερων προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης ήταν και η προσέλκυση επενδύσεων στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι το σημερινό οικονομικό μοντέλο της χώρας, έχει απαλλαγεί από τις δύο βασικότερες στρεβλώσεις της προηγούμενης περιόδου, τον υπερβολικό τραπεζικό δανεισμό και αλόγιστα ψηλές και ελλειμματικές δημόσιες δαπάνες.

Αναφέρθηκε, δε, στα πρόσφατα δημοσιεύματα του εξωτερικού, τα οποία έβαλαν στο στόχαστρο την Κύπρο, λέγοντας ότι αυτά «μας αδικούν, καθώς παραβλέπουν τις προσπάθειες που έχουν γίνει».

Υπενθύμισε πως κατά την περίοδο του μνημονίου, η Κύπρος υλοποίησε σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά στις τράπεζες και τους μεσάζοντες.

«Κατ’ ακρίβειαν, θα υποστήριζα ότι καμία άλλη εθνική αρχή κατά του ξεπλύματος υπεβλήθη σε τέτοιο ανεξάρτητο έλεγχο», είπε ο ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι η Κύπρος αποδέχθηκε αυτό τον έλεγχο, γιατί ήθελε να βελτιώσει το όλο θεσμικό πλαίσιο κατά του ξεπλύματος.

«Έχουμε αυστηρούς κανονισμούς, αυστηρά πρότυπα», είπε ο κ. Ευγενίου και επεσήμανε τη βασική αδυναμία της πολλαπλής εποπτείας σε ζητήματα ξεπλύματος.

«Η Κύπρος θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα, εξηγώντας τις αλλαγές που έχουν γίνει και αν είχαμε μια εποπτική αρχή με πιο ισχυρή φωνή», σημείωσε.

Εν συνεχεία, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMS) Κλάους Ρέγκλινγκ, στην ομιλία του, επαίνεσε τη δημοσιονομική ανάκαμψη της Κύπρου μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, λέγοντας ότι η χώρα παρουσιάζει μία από τις καλύτερες επιδόσεις της Ευρώπης. Αναπτύσσεται με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς της Ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ υπογράμμισε τη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης να διατηρήσει έναν πειθαρχημένο προϋπολογισμό, καθώς και τον στόχο της για μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 100% μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι τα πράγματα στον τραπεζικό τομέα «δεν φαίνονται τόσο ρόδινα», καθώς οι τράπεζες, που είναι φορτωμένες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως είπε, "εξακολουθούν να είναι αδύναμες".

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι σημειώθηκε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζοντας, παράλληλα, ότι απαιτείται να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε και στην προεκλογική περίοδο που διανύει η Κύπρος, λέγοντας ότι αυτή δεν πρέπει να απομακρύνει την Κύπρο από αυτή την πορεία. «Η δυναμική για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή. Η Κύπρος θα πρέπει να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος, και να δαπανά τα δημόσια κονδύλια με σύνεση», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα