Ένταση στο «Σίγμα» μεταξύ εκπροσώπων επιτελείων (video)

Συνέχεια στις χθεσινές αντιδράσεις από τις αποκαλύψεις του πρώην Κεντρικού Τραπεζίτη Πανίκου Δημητριάδη, έδωσαν σήμερα οι τέσσερις Εκπρόσωποι Τύπου των υποψηφίων για τις Προεδρικές Εκλογές. Στη συζήτηση άναψαν προς στιγμή τα αίματα μεταξύ της Αννίτας Δημητρίου του Επιτελείου Αναστασιάδη και της Ειρήνης Χαραλαμπίδου του Επιτελείου Μαλά. Αφορμή ήταν το περιεχόμενο της έκθεσης Γκουτέρες και η ερμηνεία των όσων αναφέρονται μέσα σχετικά με τις ευθύνες του αδιεξόδου των συνομιλιών. (απόσπασμα 35:35-37:23)

Αρχικά, η Εκπρόσωπος

Τύπου του Επιτελείου Μαλά, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε ότι εμπιστεύεται τον Γενικό Εισαγγελέα όσον αφορά την ποινική πτυχή των ζητημάτων της οικονομίας. «Εμείς θεωρούμε ότι αν και έπρεπε οι διαδικασίες να προχωρήσουν πιο γρήγορα, εδώ εμπλέκεται και η αστυνομία και οι ανακριτές. Όσο και αν δεν θέλει ο κ. Αναστασιάδης να το ακούει, και όσο και αν προσπαθούν οι επιτελείς του, που κυκλοφορούν στα ραδιόφωνα, να τον απαλλάξουν των ευθυνών του χρησιμοποιώντας ως πυροτέχνημα το πρώτο κούρεμα, ηπαρούσα Κυβέρνηση -αν έχει να επιδείξει έργο σε κάτι- αυτό δεν θα ήταν στην εξωτερική πολιτική ούτε στην εσωτερική διακυβέρνηση. Είναι στο να στήνει επικοινωνιακά παιχνίδια και πυροτεχνήματα για να τυφλώνει τον κόσμο», είπε.

«Η Κυβέρνηση προώθησε στη Βουλή μια πρόταση που δεν ήταν στο τραπέζι από τη Βουλή, για να δημιουργήσουν ένα άλλοθι για το κούρεμα που αποδέχτηκε ο Πρόεδρος», επεσήμανε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Επιτελείου του κ. Λιλλήκα, Κωνσταντίνος Ζένιος, είπε πως και ο ίδιος ο κ. Δημητριάδης είναι ελεγχόμενος και πρέπει να δώσει απαντήσεις. Ο κ. Ζένιος επανέλαβε την πρόταση της Συμμαχίας για υιοθέτηση του «ανακλητού», τονίζοντας πως ήρθε η ώρα να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα στη Βουλή.

«Όταν δηλώνουμε προασπιστές των θεσμών, θα πρέπει και να τους αφήνουμε να κάνουν τη δουλειά τους. Η δουλειά μας δεν είναι μέσω των τηλεοράσεων ή μέσω φωνασκιών να στήνουμε δικαστήρια για τον οποιονδήποτε. Εμείς το δηλώσαμε εξαρχής και το δηλώνουμε και τώρα, πως όποιοι έφταιξαν θα πρέπει να πληρώσουν», δήλωσε με τη σειρά της η Εκπρόσωπος Τύπου του Επιτελείου Αναστασιάδη, Αννίτα Δημητρίου.

Θα πρέπει, επεσήμανε η κα Δημητρίου, να θυμηθούμε ποιος επέφερε την οικονομική κρίση στον τόπο. «Είχαμε μια ύφεση που ξεπερνούσε το 3%, η ανεργία ήταν στο 20% και χάθηκαν θέσεις εργασίας, υπήρχε υπερδανεισμός και άλλα. Ποιος τα έφερε όλα αυτά, διερωτήθηκε. To κούρεμα βεβαίως θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν έγκαιρα κάποιοι άφηναν την οικονομία στον αναπνευστήρα μόνο και μόνο για να περάσουν οι εκλογές. Ο κόσμος γνωρίζει ποιος έχει την ευθύνη και ελπίζουμε να κριθεί εκεί που πρέπει», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε πως χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία στο Crans Montana, όμως σε αυτό διαδραμάτισε ρόλο η αδιάλλακτη θέση της Τουρκίας.

Σχετικά με τον κ. Δημητριάδη, η Εκπρόσωπος Τύπου του Επιτελείου του Νικόλα Παπαδόπουλου, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, έθεσε τα ερώτημα γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφυγε άρον άρον από την Κεντρική Τράπεζα. «Ήταν τόσο κακός ή γνώριζε πολλά ο κ. Δημητριάδης;», διερωτήθηκε. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως το μείζον ζήτημα είναι αυτό της αποποίησης των πολιτικών ευθυνών. «Γινόμαστε Προέδροι της Δημοκρατίας σε ένα κράτος, γιατί αναλαμβάνουμε το καθήκον να διεκπεραιώσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο με τους ψηφόρους και οφείλουμε να σεβόμαστε και την κριτική τους». Σχετικά με τον κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, η κα. Προκοπίου είπε πως δεν αποτελεί θέση τους το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, αλλά η τήρηση του Κανονισμού.

Η κα. Χαραλαμπίδου μίλησε για προσπάθεια του επιτελείου Αναστασιάδη για μια βολική αμνησία. «Όποτε τους βολεύει, πάνε πέντε χρόνια πίσω και για να αποπροσανατολίσουν από τα δικά τους ολέθρια λάθη, διορίζουν επιτροπές για να βρουν λάθη των προηγούμενων».

Είδαμε τη λίστα με τις εκροές των εταιρειών της οικογένειας Αναστασιάδη και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Μείναμε άφωνοι, δεν πιστεύαμε ότι υπάρχει τόσο θράσος».

Σχετικά με την Έκθεση Γκουτέρες, είπε πως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναφέρεται σε εποικοδομητική στάση των εγγυητριών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που, όπως είπε, αφήνει εκτεθειμένο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Απαντώντας στις επικρίσεις αυτές, η κα Ανίτα Δημητρίου είπε πως η Έκθεση Γκουτέρες έχει πολλές αναγνώσεις και ο καθένας τον ερμηνεύει όπως τον βολεύει.

Keywords
Τυχαία Θέματα