Ένταση για τον προϋπολογισμό και το φυσικό αέριο (vid)

Διαφωνίες, διαξιφισμοί και πόλεμο θέσεων και απόψεων σχετικά με την οικονομία, φέρνει για άλλη μια χρονιά η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους στη Βουλή, με την αντιπολίτευση να επιχειρεί να καταρρίψει το αφήγημα της Κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος σχετικά με μια αναπτυξιακή διαχείριση της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, ένταση εξακολουθεί να προκαλεί η συζήτηση για το φυσικό αέριο και τους τρόπους εκμετάλλευσής του, προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι

και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που αντικατοπτρίζει μια σταθερή πορεία ανάπτυξης, χωρίς ελλείμματα, αλλά με πλεονάσματα.

«Οι προϋπολογισμοί του παρελθόντος, προτού έρθει η Τρόικα στο νησί και προτού επιβληθεί το μνημόνιο, ήταν ελλειμματικοί. Μέσα από τη νοικοκυρεμένη πολιτική και χάρις στις θυσίες του κυπριακού λαού, που δεν αφήσαμε να πάνε χαμένες, έχουμε ένα πλεόνασμα που μας επιτρέπει και φόρους να καταργήσουμε, όπως ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας, αλλά και να μην επιβάλλουμε νέους φόρους», είπε.

Εκ μέρους του επιτελείου του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα, ο Αντρέας Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι μπορεί τα επιτεύγματα τα οποία παρουσιάζονται να είναι υπαρκτά, ωστόσο «υπολείπεται η πραγματική λύση προβλημάτων της καθημερινότητας του λαού, σε σχέση με τον προϋπολογισμό που είδαμε να κατατίθεται στη Βουλή».

Τόνισε, δε, ότι από την πλευρά του ο Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «διαχειριστικού χαρακτήρα», προσθέτοντας ότι αυτός στερείται οράματος.

«Δεν υπάρχουν καθόλου λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του κόσμου, όπως το κούρεμα δανείων και η αποζημίωση των κουρεμένων, η ανεργία, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κλπ», είπε και πρόσθετε ότι όσες υπάρχουν, αφορούν μισθούς πείνας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, δήλωσε ότι οι πολιτικές της λιτότητας έχουν «αντίθετο αποτέλεσμα», λέγοντας ότι το συγκεκριμένο πλεόνασμα προκύπτει εν όψει εκλογών, αλλά και λόγω των μέτρων λιτότητας που είχαν ληφθεί.

«Για εμάς, οι πολιτικές που οδήγησαν όλα αυτά τα χρόνια στη συγκεκριμένη κατάσταση, ήταν παντελώς εσφαλμένες», είπε, σημειώνοντας ότι το ΕΛΑΜ είχε υποστηρίξει πως δεν θα έπρεπε να έχει γίνει ούτε το πρώτο κούρεμα που προτάθηκε ούτε το δεύτερο, καθώς πρόκειται για ξεκάθαρη ληστεία.

«Ο ΠτΔ θα έπρεπε να βγει στον λαό, να κάνει μια εξαγγελία, να μπει πρώτος, ως ηγέτης της χώρας, και να πει ότι από τα χρήματά μου δίνω αυτό το ποσό, δέχομαι να κουρευτεί ο μισθός μου και καλώ τον λαό να με δανείσει», είπε.

Ένταση προκλήθηκε πάντως μετά την αναφορά στη διαγραφή οφειλών ύψους 18 εκ. ευρώ από τις κοινότητες της Κύπρου στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, καθώς, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, σε αρκετές έγινε κακοδιαχείριση, με τη διαγραφή να συνιστά επί της ουσίας «επιβράβευση».

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεμιστοκλέους διερωτήθηκε ποιος θα πληρώσει στο τέλος τον λογαριασμό των 18 εκ. ευρώ που διαγράφηκαν, με τον κ. Δίπλαρο να απαντάει ότι τα χρήματα θα προέλθουν από την ίδια πηγή εσόδων που θα προέλθουν τα χρήματα για το ταμείο αποκατάσταση των κουρεμένων.

«Έχετε προτείνει να πληρώσει ο φορολογούμενος τα λάθη της Κυβέρνησης. Αυτό καταψηφίσαμε. Εμείς θεωρούμε ότι τα χρήματα θα πρέπει να προέλθουν από εναλλακτικές πηγές, οι οποίες να μην επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να αντληθούν χρήματα από την προπώληση του φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεάδη απάντησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει προπώληση χωρίς να εξευρεθεί πρώτα, για να δεχτεί την παρατήρηση ότι πρόκειται για μια διεθνή πρακτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα