Ένορκη κατάθεση εκ μέρους του Ούγγρου επενδυτή στην Πάφο

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε, στις 4 Οκτωβρίου, προσωρινό διάταγμα εναντίον του Δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, με το οποίο του απαγορεύει να δημοσιεύει ή να προβαίνει σε οποιοδήποτε δυσφημιστικό ή ψευδές ή μειωτικό ή απαξιωτικό ή χυδαίο σχόλιο για τον Ούγγρο επενδυτή στη Γεροσκήπου.

Το διάταγμα εκδόθηκε κατόπιν μονομερούς αίτησης που κατατέθηκε από τον επενδυτή Sandor Kenyeres και την εταιρεία ATUM Developments, μέσω του δικηγορικού γραφείου Γεωργιάδης &Πελίδης ΔΕΠΕ. Η απόφαση έχει ιδιαίτερη νομική

σημασία, καθώς έχει εκδοθεί υπό τη μορφή διατάγματος «ex parte», που σημαίνει ότι η υπόθεση ήταν αρκετά πειστική, ούτως ώστε να μη χρειαστεί το Δικαστήριο να ακούσει και την άλλη πλευρά πριν από την έκδοση του διατάγματος.

Τι τον ενοχλεί;

Στην ένορκη δήλωση του διευθυντικού στελέχους της ATUM Developments, κ. Γιώργου Βωνιάτη, οι σχετικές δηλώσεις Φαίδωνος χαρακτηρίζονται «όχι μόνο ψευδείς αλλά και κακόπιστες και σκοπούν στην παραπλάνηση του μέσου τηλεθεατή, για λόγους που δεν μπορούν να γνωρίζουν οι Αιτητές». Ο κ. Βωνιάτης τονίζει, ωστόσο, ότι «ο Φαίδωνος παρουσιάζεται καθαρά ενοχλημένος με την επένδυση των Αιτητών».

Επικαλούμενος δήλωση του Δημάρχου Πάφου ότι οι επενδυτές «μάς ταλαιπωρούν», ο κ. Βωνιάτης σημειώνει: «Ειλικρινά, δεν αντιλαμβάνομαι πώς κάποιος πολιτικός, και μάλιστα Δήμαρχος της Πάφου, μπορεί καλόπιστα να ισχυριστεί ότι η προτεινόμενη επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Πάφο συνιστά ‘ταλαιπωρία’ είτε για τον Δήμαρχο της Πάφου είτε για την ίδια την Πάφο». Το Διευθυντικό στέλεχος της ATUM, στην ένορκη δήλωσή του εκφράζει άγνοια για το «ποιος μπορεί να είναι ο τελικός σκοπός» του Φαίδωνος. Σε άλλο σημείο της δήλωσής του αναφέρεται σε «ενδεχόμενο δυσμενούς επηρεασμού των εμπορικών συμφερόντων [των επενδυτών] και πιθανής πρόκλησης ζημιάς».

Συμφέροντα;

«Η ATUM επιλέχθηκε ως η μοναδική εταιρεία που πληρούσε τις υψηλές προδιαγραφές της δημόσιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος από την Κυπριακή Δημοκρατία για το έργο. Συνεπώς πρόκειται για σοβαρό επενδυτή εν πλήρη αντιθέσει με τη δυσφημιστική εικόνα που τους απέδωσαν κατ’ επανάληψιν (…). Εν όψει δε της τέως ιδιότητας του Φαίδωνος ως προέδρου της Επιτροπής Πολεοδομίας και Τεχνικών Θεμάτων του Δήμου Πάφου και ως τέως μέλους του Συμβουλίου Παρεκκλίσεων κατά την περίοδο 2012-2015, ο ίδιος έχει την απαραίτητη γνώση και είναι σε πολύ καλύτερη θέση να γνωρίζει (…) κατά πόσο πρόκειται για σοβαρή επένδυση ή όχι (…), [γεγονός που] τείνει να καταδείξει την κακοπιστία των δηλώσεών του», αναφέρει ο κ. Βωνιάτης.

Οι δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου κατά του επενδυτή Sandor Kenyeres αποτελούν την κορύφωση μιας συνεχούς προσπάθειας υπονόμευσης της μεγαλύτερης επένδυσης που σχεδιάζεται στην περιοχή. Παρά τις δηλώσεις του τότε Υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου, τον Μάιο 2016, ότι πολύ σύντομα θα τελειώσει η διαπραγμάτευση για το έργο, κατά καιρούς εγείρονται διάφορα εμπόδια ή προφάσεις κατά του Eden City, με πιο σημαντικό μέχρι τώρα τη διάσταση απόψεων μεταξύ διευθυντή Κτηματολογίου και επενδυτή σχετικά με την εκτίμηση της αξίας της κρατικής γης. Υπενθυμίζεται ότι η κρατική γη επεκτείνεται πίσω από το τεμάχιο γης που η εταιρεία ενοικιάζει από την Εκκλησία, δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα και η δυνατότητα ανάπτυξής της δημιουργείται από τη συμπερίληψη της εκκλησιαστικής γης και την κατασκευή του τεχνητού νησιού. Διαφωνία καταγράφηκε και για την αξία του τεχνητού νησιού, το οποίο θα κτιστεί εξολοκλήρου με έξοδα της ίδιας της εταιρείας. Η διαφωνία αυτή έγινε αφορμή να τραβηχτεί χρονικά η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών για δύο περίπου χρόνια.

Εμπόδια

Εμπόδια εγείρονται και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη δημιουργία του νησιού, ενώ ανάλογες επιπτώσεις δεν έχουν εμποδίσει να ανάψει το «πράσινο φως» για τις μαρίνες που κατασκευάζονται κατά παρόμοιο τρόπο. Πιο πρόσφατα προέκυψε το πρόβλημα με τις αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στο τεμάχιο γης της Εκκλησίας, με την εταιρεία ωστόσο να γνωστοποιεί την πρόθεσή της να προστατεύσει τα ευρήματα κατά τις οδηγίες του τμήματος Αρχαιοτήτων, ακόμα και με δικό της κόστος. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με το τμήμα, γεγονός που επιβεβαίωσε σε πρόσφατες δηλώσεις της και η Διευθύντριά του, κ. Μαρίνα Ιερωνυμίδου, παρά την, ενδεχομένως, σκόπιμη εντύπωση που αρχικά δημιουργήθηκε ότι ο επενδυτής επιθυμεί να το παρακάμψει.

Δεν επαληθεύονται οι δηλώσεις Φαίδωνος

Για την ιστορία, το διάταγμα εναντίον του Δημάρχου Πάφου αφορά και τον τηλεοπτικό σταθμό SIGMA, ο οποίος φιλοξένησε τον κ. Φαίδωνος σε εκπομπές του, όπου και έκανε τις περιβόητες δηλώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατόπιν έρευνας των δημοσιογράφων του σταθμού και της εφημερίδας, προς διερεύνηση των ισχυρισμών του Δημάρχου για το πρόσωπο του κ. Kenyeres, δεν εντοπίστηκε καμία αναφορά, διαδικτυακή ή άλλη, που να τους επαληθεύει με οποιονδήποτε τρόπο. Καταβλήθηκε επίσης προσπάθεια όπως ο κ. Φαίδωνος μάς παρουσιάσει τυχόν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του, χωρίς ωστόσο να έχει ανταποκριθεί μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος ρεπορτάζ. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι, όπως αναφέρεται στην αίτηση, η εταιρεία ανέθεσε σε ειδικό εμπειρογνώμονα τη διεξαγωγή έρευνας, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ουδεμία τέτοια αναφορά είναι δυνατό να εντοπιστεί μέσω της Google, όπως ήταν ο ισχυρισμός Φαίδωνος.

Το γεγονός αυτό ενισχύει, ομολογουμένως, τον ισχυρισμό των εναγόντων ότι ακόμα και ο ίδιος ο Δήμαρχος δεν προέβη σε σχετική έρευνα προτού κάνει τις σχετικές δηλώσεις, καθώς αν το είχε πράξει, θα είχε διαπιστώσει και ο ίδιος ότι η πληροφορία, που πολύ πιθανόν να του έχει δοθεί κακόπιστα, είναι ψευδής.

Keywords
Τυχαία Θέματα