Ενημέρωση Μαυρογιάννη σε ΕΔΕΚ-Αλληλεγγύη για έγγραφο Έιντε

Για το περιεχόμενο του εγγράφου Έιντε ενημέρωσε σήμερα την ηγεσία της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης. Αν και γενικά υπάρχει δυσπιστία και προβληματισμός ως προς το έγγραφο, τα δυο κόμματα δήλωσαν πρόθυμα να στηρίξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σιζόπουλος αναφέρει πως έντεχνα εισάγονται στο έγγραφο τα στοιχεία που διαφωνεί η ε/κ πλευρά, ενώ από την πλευρά της, η κα. Θεοχάρους έκανε λόγο για λαθροβίωση των συνομιλιών, τονίζοντας πως η Τουρκία

επιμένει στην παραμονή των εγγυήσεων. Ο κ. Μαυρογιάννης δεν θέλησε να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου του Sigma Πέτρου Μελαΐση, ο Νορβηγός διπλωμάτης διαχωρίζει το Κεφάλαια της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων σε τέσσερις βασικούς πυλώνες, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία. Οι πυλώνες αυτοί είναι η συνταγματική ασφάλεια, η εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια και η εφαρμογή της λύσης.

Περεταίρω, στο έγγραφο σημειώνεται ότι οι δυο πλευρές αναγνωρίζουν κάποιες βασικές αρχές, όπως το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών και ότι η λύση θα βασίζεται σε ευρωπαϊκές αρχές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η ευρύτερη φιλοσοφία που διέπει το έγγραφο Έιντε, αναφέρεται στη δημιουργία νέου συστήματος ασφάλειας. Στο έγγραφο δεν καταγράφονται θέσεις προτάσεις ή εισηγήσεις, αλλά συνοδεύεται από ένα δεύτερο σημείωμα ως παράρτημα, όπου περιέχονται οι θέσεις και απαντήσεις όλων των πλευρών στα ερωτήματα όσων συζήτησαν οι τεχνοκράτες στο Μον Πελεράν.

Keywords
Τυχαία Θέματα