Ενημέρωσε τα μόνιμα μέλη Σ.Α.ΟΗΕ για το κυπριακό ο Πρόεδρος

Ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης για τις εξελίξεις του Κυπριακού έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προς τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α., στη διάρκεια γεύματος εργασίας που διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα.

Συμμετείχαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ρωσίας, της Κίνας και της Γαλλίας, πρέσβεις Βιτάλι Τσούρκιν, Liu Jieyi και Francois Delattre και οι αναπληρωτές

μόνιμοι αντιπρόσωποι της Βρετανίας και των ΗΠΑ, Πίτερ Ουίλσον και Michele Sison.

Από κυπριακής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος Νίκος Αιμιλίου, ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης – τον οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε ως τον υποψήφιο της Κύπρο για την προεδρία της επόμενης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ - και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Με δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τι έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα στο διάλογο, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που υπάρχουν συγκλίσεις”.

Σημείωσε, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, ότι ο διάλογος εισήλθε σε δύσκολα θέματα και ενημέρωσε τους πρέσβεις των «5» για την απόφαση των ηγετών για εντατικοποίηση του διαλόγου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τα μόνιμα μέλη για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν στο Κυπριακό «και ζήτησε όπως κινηθούν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, η οποία πρέπει από συγκεκριμένες ενέργειες να αποδείξει αυτά που δημόσια διακηρύττει περί επιθυμίας της για επίλυση του Κυπριακού».

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των εγγυήσεων, το περιουσιακό και το εδαφικό.

Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και οι πρέσβεις, επισημαίνοντας ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο για περισσότερα από 20 χρόνια, είπαν ότι είναι γι’ αυτούς ιδιαίτερα χρήσιμη.

Επισημάνθηκε η ενότητα που επιδεικνύεται από τα πέντε μόνιμα μέλη, αλλά και το Συμβούλιο Ασφαλείας, στη στήριξη των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ και την προσπάθεια να λυθεί το Κυπριακό.

Οι πρέσβεις των «5» υπέβαλαν διάφορες ερωτήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων και για το ρόλο που διαδραματίζει η ΕΕ στη διαδικασία.

Ρώτησαν επίσης αν έχουν σταματήσει οι τουρκικές παρενοχλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, που είχαν προκαλέσει την αναστολή των συνομιλιών.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα