Έγγραφο συγκλίσεων κατέθεσε ο Υπουργός Μεταφορών για λιμάνια

Έγγραφο, που περιλαμβάνει όλα όσα έχουν συζητηθεί και σε μεγάλο βαθμό συμφωνηθεί, με τις συντεχνίες της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ), κατέθεσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των συντεχνιών.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Δημητριάδης, ζητήθηκε από τις συντεχνίες όπως υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, έτσι ώστε το έγγραφο να υποβληθεί υπό μορφή πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά

τα θέματα οργανωτικής δομής και απόσπασης προσωπικού, σημείωσε πως μένουν να συμφωνηθούν κάποιες λεπτομέρειες. Για το σκοπό αυτό, αποφασίστηκε η δημιουργία υποεπιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με τα εν λόγω ζητήματα, αμέσως μετά την υποβολή του οργανογράμματος από τον οίκο PwC.

Ερωτηθείς κατά πόσον οι συντεχνίες ανησυχούν για το ενδεχόμενο κάποια μέλη τους να χάσουν τη δουλειά τους, ο κ. Δημητριάδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, κάτι το οποίο διασαφηνίστηκε από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε ο διάλογος.

Οι ανησυχίες των εργαζομένων, πρόσθεσε, αφορούν κάποια επιμέρους θέματα όπως για παράδειγμα το θέμα της ανέλιξης των υπαλλήλων της ΑΛΚ, που θα αποσπαστούν στη δημόσια υπηρεσία. Ακόμα και αυτό το θέμα ωστόσο, σημείωσε, αντιμετωπίζεται στην ολότητά του, με την πρόταση που έχει υποβληθεί.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των υπαλλήλων που αναμένεται να αποσπασθούν στη δημόσια υπηρεσία, συνέστησε υπομονή, λέγοντας πως σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς θα είναι μερικές δεκάδες.

Ως προς το Σχέδιο Εθελοντικής Αφυπηρέτησης τόνισε πως έχει υποβληθεί προς τις συντεχνίες τελική πρόταση, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα γενναιόδωρη. Πρόσθεσε πως το Υπουργείο είναι έτοιμο, εάν και εφόσον χρειαστεί, να συζητήσει, κάποιες αλλαγές, όσον αφορά τα εξειδικευμένες ομάδες ανθρώπων, οι οποίες θα επηρεαστούν από τη διαδικασία εμπορικοποίησης.

Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε παράλληλα ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση.

Κληθείς τέλος να αναφερθεί στις πρόνοιες του Σχεδίου Εθελοντικής Αφυπηρέτησης, σημείωσε ότι απευθύνεται κυρίως σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ζωής τους. Υπάρχουν ωστόσο, ανέφερε, περιθώρια για αλλαγές, για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων που θα επηρεαστούν.

Υπενθύμισε ότι πρόκειται για ένα Εθελοντικό Σχέδιο Αφυπηρέτησης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους να αποσπαστούν σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, διασφαλίζοντας, την ίδια ώρα, τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Είναι για αυτό ακριβώς, τόνισε, που οι συντεχνίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές ως προς το θέμα των απεργιακών μέτρων, καθώς η εξαγγελία τους και μόνο προκαλεί αναστάτωση στην οικονομία του τόπου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα