Εν είδει Μπούργκενστοκ η πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό

Την πρώτη εξήγηση για το τι εννοεί όταν αναφέρεται σε πολυμερή, έδωσε ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εξήγηση που προκαλεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις.

Τύπου Μπούργκενστοκ θα είναι η πολυμερής διάσκεψη, όταν και εφόσον υπάρχουν οι συνθήκες για κάτι τέτοιο. Αυτό απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε επίμονες ερωτήσεις πολιτικών αρχηγών για τη σύνθεση της πολυμερούς στην οποία αναφέρεται.

Βεβαίως, η απάντησή του προκάλεσε κατά τη συζήτηση θύελλα αντιδράσεων, καθότι κόμματα της αντιπολίτευσης ερμηνεύουν μια τέτοια εξέλιξη ως παγίδα που είτε

θα αναβαθμίσει το ψευδοκράτος, είτε θα υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.Σε ό,τι δε αφορά το τελευταίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση την Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να την εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών.

H θέση του ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν μπορεί να επικαλείται θέμα Μπούργκενστοκ, γιατί τότε δεν έγινε διαπραγμάτευση μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων για τα θέματα των συνθηκών, αλλά διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο κοινοτήτων και παρουσίαση του τελικού σχεδίου ενώπιον όλων των συμμετεχόντων.

"Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλά για συμφωνημένη λύση και οι συνθήκες εγγυήσεων θα πρέπει να ακυρωθούν από τα μέρη που τις συνθέτουν και όχι τις κοινότητες" ανέφερε στο Σίγμα ανώτατος αξιωματούχος του κόμματος.

Το ΑΚΕΛ με τη σειρά του θεωρεί ότι σε μια διεθνή διάσκεψη θα πρέπει να συμμετέχουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι προθέσεις των κομμάτων για την αυριανή συνεδρίαση

Συζητώντας με εκπροσώπους του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, μας πληροφόρησαν ότι δεν υπάρχει πρόθεση να μην παρευρεθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι το μέτωπο της αντιπολίτευσης θα μεταβεί αύριο στο Προεδρικό με δύο ξεκάθαρους στόχους:

Nα δεσμεύσει τον ΠτΔ ότι δεν θα υπογράψει σε καμία περίπτωση ενδιάμεση συμφωνία στην τριμερή της Νέας ΥόρκηςΝα διασφαλίσει ότι παρά τις όποιες πιέσεις δεν θα δεχθεί να καθοριστεί οδικός χάρτης

Keywords
Τυχαία Θέματα