ΑΚΕΛ-ΕΛΑΜ για κατάθεση στεφάνου στην επέτειο πραξικοπήματος

Εάν κάποιος έχει πέσει νεκρός είτε κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής είτε κατά την διάρκεια ενός εθνικού σπαραγμού, τότε το ΕΛΑΜ δεν μπορεί να μην τον τιμήσει, δήλωσε ο Βουλευτής του Κόμματος Λίνος Παπαγιάννης με αφορμή τους προπηλακισμούς των συγγενών των πεσόντων αντιστασιακών κατά το πραξικόπημα για την κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του ΕΛΑΜ την Κυριακή. Στο ίδιο πλαίσιο ο Στέφανος Στεφάνου του ΑΚΕΛ είπε

πως κατανοεί την αντίδραση των συγγενών των πεσόντων, σημειώνοντας το ΕΛΑΜ έχει θέσεις υπέρ του πραξικοπήματος και έχει πει πολλά υπέρ της Χούντας.

Επανήλθε από σήμερα στις Συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου το ΕΛΑΜ ύστερα από αρκετούς μήνες αποχής προκειμένου να καταθέσει τις δικές του θέσεις για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό. «Δεν έχουμε μετανιώσει που δεν πήγαμε στην Ελβετία, η εξέλιξη μας δικαιώνει» δήλωσε ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο.

Ερωτηθείς για τους βασικούς άξονες της πρότασης που θα καταθέσει το ΕΛΑΜ, ο κ. Παπαγιάννης είπε πως πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι η επανατοποθέτηση του προβλήματος της Κύπρουως ζήτημα εισβολής και κατοχής. «Θα πούμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως η βάση της διζωνικής δικοινοτικής και οποιασδήποτε ασφαλώς ομοσπονδίας είναι λανθασμένη.

Ερωτηθείς για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές είπε πως το ΕΛΑΜ θα κατέλθει με δική του υποψηφιότητα. «Υπάρχουν αρκετά πρόσωπα τα οποία έχουμε μιλήσει μαζί τους. Υπάρχουν στο τραπέζι και κομματικά στελέχη και κάποιοι που έχουν τις ίδιες ιδέες μαζί μας αλλά δεν ανήκουν στο ΕΛΑΜ», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει αν το ΕΛΑΜ θα επιλέξει μια από τους άλλες υποψηφιότητες σε περίπτωση που εξασφαλίσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών ένα ποσοστό που του επιτρέπει να παίξει το ρόλο του ρυθμιστή, είπε «Εάν στον δεύτερο γύρο υπάρξει υποψήφιος που οι θέσεις του στο Κυπριακό θα είναι ίδιες με τις δικές μας, τότε ναι υπάρχει περίπτωση να στηρίξουμε κάποιο. Αυτή την στιγμή κανένας δεν έχει τις ίδιες προτάσεις με εμάς. Ελπίζουμε κάποιος να κάνει στροφή και να υιοθετήσει τις δικές μας θέσεις», είπε.

Μέχρι στιγμής, συνέχισε, δεν έχει γίνει οποιαδήποτε επίσημη ή ανεπίσημη επαφή του ΕΛΑΜ με αρχηγούς άλλων πολιτικών κομμάτων.

Ερωτηθείς αναφορικά με το περιστατικό που έλαβε χώρα το Σάββατο με την κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του ΕΛΑΜ και την αντίδραση του Παγκύπριου Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών, ο κ. Παπαγιάννης είπε «Στην Κύπρο του 2017 οι πολιτικές δυνάμεις επικαλούνται συνεχώς την εθνική ενότητα και την ομοψυχία. Θεωρώ πως το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας δεν ξεπέρνα τα τριάντα με σαράντα χρόνια ζωής δεν επιτρέπει σε κάποιος να μας φορτώνει την ευθύνη του πραξικοπήματος και της εισβολής. Η μοναδική έννοια που είχαμε, ως ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτούς που έχουν χάσει την ζωή τους, ήταν να παρεβρεθούμε σε όλα τα μνημόσυνα για να τιμήσουμε τους νεκρούς . Εάν κάποιος έχει πέσει νεκρός είτε κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής είτε κατά την διάρκεια ενός εθνικού σπαραγμού, τότε δεν μπορούμε να μην τον τιμήσουμε. Ήταν ένας συμπατριώτης μας».

«Πήγαν τρία άτομα και όταν ένας εξ αυτών πήγε να καταθέσει στεφάνι, υπήρξαν αντιδράσεις. Δεν κατανοώ γιατί υπήρξαν αντιδράσεις για ένα κόμμα που ιδρύθηκε το 2008 ενώ δεν έγινε κάτι παρόμοιο με άλλα κόμματα που είναι ενεργά στην πολιτική από το 1965 και 1970. Εδώ φαίνεται και η υποκρισία αρκετών πολιτικών δυνάμεων καθώς αν ακούσει κάποιος τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών θα δει ότι ο καθένας προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες για το παρελθόν. Πως μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, όπως λέμε, εάν η έγνοια του καθενός είναι να κατηγορήσουμε για το παρελθόν. Που είναι η εθνική ομοψυχία. Εμείς ξέρουμε ένα: O εχθρός είναι απέναντι και είναι η Τουρκία».

Μεταξύ άλλων, είπε πως η απόφαση για κατάθεση στεφάνου στους πεσόντες αντιστασιακούς του πραξικοπήματος πάρθηκε συλλογικά από το ΕΛΑΜ.

Κατανοεί τις αντιδράσεις το ΑΚΕΛ

Από την πλευρά του ο Στέφανος Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει το συγκεκριμένο περιστατικό είπε πως κατανοεί πλήρως την αντίδραση των συγγενών των πεσόντων αντιστασιακών, διότι όπως είπε, το ΕΛΑΜ έχει θέσεις υπερ του πραξικοπήματος και έχει πει πολλά υπέρ της Χούντας.

Όσον αφορά τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ για τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές, ο κ. Στεφάνου ερωτήθηκε αν το επικρατέστερο όνομα είναι αυτό του Σταύρου Μαλά απαντώντας πως μέχρι στιγμής δεν έχει συζητηθεί οτιδήποτε. «Θα συζητήσουμε μετά την ολοκλήρωση του εθνικού συμβουλίου σήμερα και αύριο. Ότι γράφεται και ότι λέγεται δεν έχει να κάνει με τις διεργασίες του ΑΚΕΛ

Keywords
Τυχαία Θέματα