Έκθεση προόδου Τουρκίας: Η ανάγνωση των Ευρωβουλευτών

Θετικά και αρνητικά εντοπίζουν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές στην έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Μιλώντας στο SigmaLive το οποίο βρίκσεται στο Στρασβούργο, εξέφρασαν τις απόψεις τους επί του κειμένου το οποίο θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη για συζήτηση.

Ελένη Θεοχάρους: Πέρα για πέρα αρνητική

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Θεοχάρους διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές κάνοντας λόγο για μια έκθεση η

οποία είναι πέρα για πέρα αρνητική. Η ίδια δηλώνει ότι καταψήφισε την έκθεση στην Επ. Εξωτερικών και αν παραμείνει έτσι θα την καταψηφίσει και την Πέμπτη. Μίλησε για πολύ αρνητικά στοιχεία, ενώ εστίασε στο γεγονός ότι δεν υιοθετήθηκε καμιά τροπολογία που να μιλά για την υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την ΕΕ.

Χατζηγεωργίου: Συσκοτίζουμε περισσότερο την εικόνα της έκθεσης

Ενοχλημένος για το γεγονός ότι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές κάνουν διαφορετική ανάγνωση των όσων αναφέρονται στις δύο παραγράφους της έκθεσης για το κυπριακό, παρουσιάζεται ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, λέγοντας ότι το μόνο που καταφέρνουν με αυτό τον τρόπο είναι να συσκοτίσουν περισσότερο την εικόνα αυτής της έκθεσης απέναντι στους πολίτες. Όπως είπε ο ίδιος εντοπίζει και θετικά και αρνητικά.

Λευτέρης Χριστοφόρου: Βελτιώθηκε σημαντικά το κείμενο

Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, μίλησε για μια έκθεση η οποία περιελάμβανε αρχικά προκλητικές αναφορές, οι οποίες μετά από σκληρή δουλειά των Κυπρίων και Ελλαδιτών ευρωβουλευτών σε συνεργασία με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες, το αρχικό κείμενο βελτιώθηκε σημαντικά. Ωστόσο, σημειώνει και θετικές αναφορές όπως η παρότρυνση για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Συλικιώτης: Θετικά και αρνητικά στοιχεία

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, είπε ότι παρά τις θετικές αναφορές που περιέχονται στην έκθεση, υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι δεν γίνεται καμιά αναφορά στο θέμα των εποίκων, ενώ δεν καλείται η Τουρκία να υπογράψει τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας το οποίο αποτελεί μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου. Τόνισε επίσης ότι δεν μπορούν να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια για την Τουρκία ενόσω συνεχίζεται η αδιαλλαξία της Τουρκίας στο θέμα του κυπριακού.

Μαυρίδης: Το πιο επικριτικό κείμενο μέχρι σήμερα

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, είπε ότι η φετινή έκθεση αποτελεί το πιο επικριτικό κείμενο που είχαμε μέχρι σήμερα, κάτι που συνδέεται και με τις κινήσεις του Ερντογάν οι οποίες φέρνουν την Τουρκία σε σύγκρουση με τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Πρόσθεσε όμως, ότι η Τουρκία δεν παύει να είναι μια χώρα με συγκεκριμένο μέγεθος, σε μια περιοχή, την οποία η ΕΕ προσπαθεί για λόγους συμφερόντων να ελέγξει και να επηρεάσει.

Παπαδάκης: Βελτιώθηκε μετά από προσπάθειες

Στην βελτίωση της έκθεσης σε αρκετά σημεία όπως η προσπάθεια για εισαγωγή αναφοράς για «απευθείας εμπόριο» κατεχομένων-ΕΕ, αλλά και του λεκτικού της έκθεσης, στάθηκε ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης. Τόνισε ότι με τις συντονισμένες προσπάθειες τόσο των Κυπρίων όσο και των Ελλαδιτών Ευρωβουλευτών, καταφέραμε να αφαιρέσουμε ή να απαμβλύνουμε αρκετές από τις αρνητικές αναφορές.

[email protected]

Follow @zannettosn

Keywords
Τυχαία Θέματα