Έκρυθμη η κατάσταση στο hot spot Μόριας στη Λέσβο

Εξαιρετικά τεταμένη είναι η κατάσταση στο νησί της Λέσβου όπου σημειώθηκαν επεισόδια τόσο μεταξύ προσφύγων όσο και μεταξύ κατοίκων για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, με επίκεντρο την παρουσία προσφύγων στο νησί.

Σημειώνεται ότι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται εγκλωβισμένοι, με βάση την τελευταία καταγραφή που γνωστοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, 13.536 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ η χωρητικότητα των θέσεων φιλοξενίας δεν ξεπερνά τις 7.450. Συγκεκριμένα, στη Λέσβο καταμετρήθηκαν 5.650 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η χωρητικότητα στα κέντρα φιλοξενίας του νησιού είναι μόλις 3.500, με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης να είναι εξαιρετικά δύσκολες και ο εκνευρισμός ιδιαίτερα μεγάλος.

Αυτό συνέβη και σήμερα Δευτέρα που κυκλοφόρησε η φήμη, με άγνωστο, μέχρι στιγμής, τρόπο. στο hot spot της Μόριας στην Λέσβο, ότι επίκειται μαζική επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών προς την Τουρκία. Επικράτησε αναταραχή μέσα στην οποία 300 πρόσφυγες διέφυγαν από το hot spot και επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους σταμάτησαν και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στον καταυλισμό όπου επικράτησε εκ νέου ένταση. Ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές σε χωράφια με ελιές που είναι παρακείμενα στο hot spot, τις οποίες προσπαθεί ακόμη να θέσει υπό έλεγχο η Πυροσβεστική. Η κατάσταση στο hot spot παραμένει εκτός ελέγχου με μεγάλες ομάδες προσφύγων από διαφορετικές εθνότητες να συγκρούονται σποραδικά μεταξύ τους, ενώ φωτιές έχουν ανάψει σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα πολλές εκατοντάδες προσφύγων και μεταναστών να εγκαταλείπουν μαζικά το χώρο. Εκκενώθηκε και ο χώρος των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, με τα φιλοξενούμενα εκεί παιδιά να μεταφέρονται στη δομή του χώρου ΠΙΚΠΑ.

Όπως καταγγέλλει στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook η δημοσιογράφος Ανθή Παζιάνου της Καθημερινής, που μετέβη στη Μόρια για να καλύψει τα γεγονότα, εντόπισε Έλληνα άνδρα άνω των 70 ετών να επιτίθεται σε γυναίκες από τη Συρία και στα ανήλικα παιδιά τους. Όταν εκείνη έσπευσε να τους προστατέψει, ο ηλικιωμένος άρχισε να την βρίζει και να της τραβάει τα μαλλιά, την ώρα που ήταν μέσα στο όχημα της. Η δημοσιογράφος φυγάδευσε τις γυναίκες και τα παιδιά τους, ενώ αναφέρει πως ακόμη δύο ηλικιωμένοι επιτέθηκαν σε μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, ζητώντας τους να μην φορούν μπλουζάκια με τα διακριτικά των οργανώσεων.

Ένταση είχε σημειωθεί και νωρίτερα τη Δευτέρα, όταν ομάδα κατοίκων της Μόριας πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη της Μυτιλήνης διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία των προσφύγων στην περιοχή και ζητώντας την μετεγκατάστασή τους, επικαλούμενοι λόγους ασφάλειας. Τις προηγούμενες ημέρες είχε ανακοινωθεί η στήριξη της κινητοποίησης από την αυτοαποκαλούμενη Πατριωτική Κίνηση Λέσβου η οποία έκανε αισθητή την παρουσία της στην συγκέντρωση φωνάζοντας συνθήματα, αρκετά εκ των οποίων είχαν ακροδεξιό περιεχόμενο. Οι διαδηλωτές έφτασαν στο δημαρχείο και ζήτησαν επιτακτικά να δουν τον Δήμαρχο του νησιού Σπύρο Γαληνό κατηγορώντας τον ότι έχει επιδείξει ολιγωρία. Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαμαρτυρία, ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής επιτέθηκε σε φοιτήτριες που παρακολουθούσαν την πορεία και έχουν σχέση με τα δίκτυα εθελοντών που στηρίζουν τους πρόσφυγες στο νησί, με αποτέλεσμα η μία εξ αυτών να μεταφερθεί στο νοσοκομείο ευτυχώς χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς.

Επεισόδια σημειώθηκαν στην πόλη της Μυτιλήνης και αργά το βράδυ της Κυριακής, όταν κατά την καθιερωμένη υποστολή της ελληνικής σημαίας από άγημα του στρατού, ανάμεσα σε ομάδα πολιτών που παρακολουθούσε τη διαδικασία είχε παρεισφρύσει μικρός αριθμός ακροδεξιών στοιχείων που άρχισαν φωνάζουν συνθήματα κατά των προσφύγων. Ακολούθησε ανταλλαγή συνθημάτων με εξίσου ολιγομελή ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου που βρισκόταν στο σημείο μαζί με λίγους πρόσφυγες.

Η υποστολή της σημαίας και η ανάκρουση του ελληνικού εθνικού ύμνου ολοκληρώθηκε κανονικά, ενώ δύο ομάδες ανδρών ΜΑΤ δημιούργησαν διαχωριστικές ζώνες για να κρατήσουν μακριά την μία ομάδα με την άλλη. Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στα σοκάκια της Μυτιλήνης καθώς οι αστυνομικοί τράπηκαν κατά της ομάδας των αντιεξουσιαστών.

Ένταση επικρατεί από το πρωί της Δευτέρας και στην Πάτρα όπου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας έχασε τη ζωή του 33χρονος Αφγανός ο οποίος δέχτηκε μαχαιριά στην κοιλιά, κατά τη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ αλλοδαπών μέσα σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ξυλείας απέναντι από το νέο λιμάνι της Πάτρας. Στο σημείο βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες αλλοδαποί οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο όλους τους τελευταίους μήνες να περάσουν δια του λιμανιού στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η αστυνομία της Πάτρας έχει προχωρήσει σε 20 προσαγωγές, και τα μέτρα ασφαλείας στο σημείο είναι αυξημένα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα