Εκπαίδευση: Στην τελική ευθεία ν/σ για νέο σύστημα διορισμών

Στην τελική ευθεία φαίνεται να βρίσκεται η αλλαγή του συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση, με το σχετικό νομοσχέδιο να οδηγείται στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση.

Το άτυπο προσχέδιο του νομοσχεδίου συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, ο οποίος έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό βήμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο θα εγκριθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να κατατεθεί και επίσημα στη Βουλή.

Ο

κ. Καδής μίλησε για ένα νομοσχέδιο, το οποίο αλλάζει τον αναχρονιστικό τρόπο με τον οποίο γίνονται μέχρι και σήμερα οι προσλήψεις στο εκπαιδευτικό σύστημα και αντί του έτους κατάθεσης του πρώτου πτυχίου λαμβάνει υπόψη ποιοτικά κριτήρια, όπως είναι η εμπειρία, τα προσόντα και οι γνώσεις που θα πιστοποιούνται μέσα από εξετάσεις.

Όπως πρόσθεσε, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία και την ομάδα των μη μόνιμων εκπαιδευτικών που υπηρετούν σήμερα στο εκπαιδευτικό σύστημα μέσα από μια σειρά σχετικών προνοιών. Συμπλήρωσε επίσης ότι τα κριτήρια που εισάγονται είναι εντελώς αδιάβλητα, μετρήσιμα και δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση έξωθεν παρέμβαση.

Τόνισε παράλληλα ότι το νέο νομοσχέδιο ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας σε δεκάδες χιλιάδες νέους επιστήμονες για να διεκδικήσουν μια θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα κάτι που, όπως υπέδειξε, με το υφιστάμενο σύστημα διορισμού είναι εντελώς αδύνατο.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα συμβάλει στο να έχουμε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα ποιοτικούς εκπαιδευτικούς διότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να επιλέγονται με ποιοτικά κριτήρια» σημείωσε, αναφέροντας ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις, παρά τις παρατηρήσεις τους, οι οποίες θα συζητηθούν στις επόμενες συνεδρίες της Επιτροπής, έδειξαν να ενστερνίζονται την αναγκαιότητα αλλαγής του υφιστάμενου συστήματος.

Υπενθύμισε ακόμη ότι δύο από τις τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις η ΟΕΛΜΕΚ και η ΟΛΤΕΚ έχουν αποδεχτεί τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και πως με την ΠΟΕΔ συνεχίζεται η διαβούλευση με την ελπίδα ότι και εκεί θα υπάρξει θετική κατάληξη.

«Αν το θέμα καταλήξει μέχρι το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές θα δώσουμε όλοι μια θετική υπηρεσία στον τόπο μας», είπε καταλήγοντας.

Αντιδράσεις κομμάτων
Ως ΔΗΣΥ χαιρετίζουμε αυτή την απόφαση της Κυβέρνησης για κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Γεώργιος Τάσου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «ένα αίτημα διαχρονικό, το οποίο παίρνει σάρκα και οστά και προχωρεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης αυτού του σοβαρού προβλήματος, το οποίο ταλανίζει εδώ και δεκαετίες την Κυπριακή Δημοκρατία».

Όπως είπε, οι εισηγήσεις του Υπουργείου, απ` ό,τι διαφάνηκε από το κείμενο, είναι προς την κατεύθυνση της επίλυσης και του σοβαρού προβλήματος των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, οι οποίοι κατά πλειοψηφία θα εργοδοτηθούν βάσει του σχεδίου που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση.

«Είναι γεγονός ότι μπορεί να υπάρξει και κάποιο μικρό πρόβλημα για κάποιους, οι οποίοι μπορεί να μην εργοδοτηθούν, αλλά η πρόθεση είναι να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα», είπε ο κ. Τάσου.

«Ως ΔΗΣΥ θα στηρίξουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης έτσι ώστε να έχουμε ένα κατάλογο διοριστέων-διορισίμων που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών, δηλαδή, οι καταλληλότεροι εκπαιδευτικοί να είναι στη θέση που αρμόζει, ώστε να φέρνουμε τα μαθησιακά αποτελέσματα που πρέπει για το καλό των παιδιών μας», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε ότι το υφιστάμενο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση έχει εξαντλήσει τα όρια του και υπέδειξε ότι με τη βοήθεια του νέου συστήματος αλλά και την επεξεργασία του νέου ωρολογίου προγράμματος και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών θα υλοποιηθεί μια μεταρρύθμιση εντελώς αναγκαία για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

Ανέφερε πως υπάρχουν στοιχεία που εκσυγχρονίζουν το νέο σύστημα διορισμών και βελτιώνουν την κατάσταση σε σχέση με την αρχική πρόταση, ωστόσο παραμένουν κάποια κριτήρια που χρήζουν βελτίωσης με βασικό στόχο να διοριστούν όλοι οι εκπαιδευτικοί που είναι είτε συμβασιούχοι, είτε αντικαταστάτες είτε έκτακτοι, έτσι που να διασφαλιστεί μια ποιοτική παρουσία των δασκάλων μέσα στις τάξεις.

«Θα εξετάσουμε πιο αναλυτικά τις επόμενες μέρες την πρόταση που θα κατατεθεί και επίσημα από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα τοποθετηθούμε έχοντας ως γνώμονα αφενός το να μπαίνουν στις τάξεις οι καλύτεροι και πιο ικανοί εκπαιδευτικοί και αφετέρου να μην θυματοποιηθούν άνθρωποι που εργάστηκαν για πάρα πολλά χρόνια στην εκπαίδευση», είπε.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε ότι η ανάγκη αλλαγής του συστήματος διορισμών στη Μέση και Δημοτική Εκπαίδευση συζητείται εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να εισαγάγει στα σχολεία τους καλύτερους εκπαιδευτικούς.

«Υπάρχουν σημεία τα οποία πρέπει να μελετήσουμε σε ό,τι αφορά το χρόνο εφαρμογής, τις μεταβατικές διατάξεις, το χρόνο λήξης των μεταβατικών διατάξεων με στόχο και σκοπό να προσπαθήσουμε μέσα από αυτά τα χρονοδιαγράμματα να ικανοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερο αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι εργάστηκαν για την εκπαίδευση όλα αυτά τα χρόνια και δεν θα θέλαμε με κανένα τρόπο να τους αδικήσουμε στις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας», πρόσθεσε.

«Είμαστε έτοιμοι να τους ικανοποιήσουμε, να καταλήξουμε, γιατί αυτό το θέμα πρέπει να αλλάξει γιατί συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος διορισμών των καθηγητών και των δασκάλων στη Μέση και Δημοτική Εκπαίδευση. Επίσης αυτό το θέμα σχετίζεται άμεσα και με τα ωρολόγια προγράμματα καθώς ανάλογα με το ωρολόγιο πρόγραμμα θα είναι και οι θέσεις που θα ανοίξουν στη Μέση Εκπαίδευση» συμπλήρωσε.

Δημιουργία Φορέα Διασφάλισης της Ποιότητας στην Τρτιτοβάθμια Εκπαίδευση
Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας συζητήθηκε και το θέμα η Δημιουργία Φορέα Διασφάλισης της Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

«Πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται από το 2008 και φαίνεται ότι φτάνουμε σε κατάληξη», εξήγησε ο Υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας πως πλέον απέμειναν οι τελικές τοποθετήσεις για να οδηγηθεί το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να γίνει πολύ σύντομα.

Σημείωσε παράλληλα ότι η δημιουργία του Φορέα αναμένεται ότι θα διασφαλίζει το επίπεδο της παρεχόμενης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο και αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα το οποίο θα συμβάλει στην αναβάθμιση της Κύπρου ως περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Είπε ότι επιδείχθηκε εποικοδομητική στάση από τα πολιτικά κόμματα και πως με μικρές ενδεχομένως διαφορές θα οδηγηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, ενώ εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι το όλο ζήτημα θα κλείσει πριν από τις θερινές διακοπές.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα