Εκλογές Βρετανία: Πύρρειος νίκη για Μέι-Χάθηκε η αυτοδυναμία

Στη Βρετανία το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι κερδίζει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ωστόσο η νίκη είναι πύρρειος, καθώς έχασε την αυτοδυναμία του στη Βουλή.

Η καταμέτρηση βρίσκεται λίγο πριν το τέλος της με το Συντηρητικό Κόμμα να εξασφαλίζει μέχρι στιγμής 306 έδρες και τους Εργατικούς να εξασφαλίζουν 257. Το όριο της αυτοδυναμίας βρίσκεται στις 326 έδρες, γεγονός το οποίο συνεπάγεται ότι μπορεί η Τερέζα Μέι να έχει κερδίσει

τις εκλογές, ωστόσο τα πάντα βρίσκονται σε αβεβαιότητα στο παρόν στάδιο.

Κύπριος εξελέγη Βουλευτής στις Βρετανικές εκλογές

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Συντηρητικοί θεωρητικά θα μπορούν να βασίζονται στη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος Βόρειας Ιρλανδίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, απομακρύνει το ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης από την κα Μέι.

Ωστόσο, η σαφώς χειρότερη από την προσδοκώμενη επίδοση έχει, ήδη, προκαλέσει συζήτηση περί παραίτησής της, καθώς η ίδια φαίνεται πως βγαίνει αποδυναμωμένη από τις εκλογές, τόσο στο κοινοβούλιο, όσο και στο κόμμα της.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται νωρίς το απόγευμα.

Η Τερέζα Μέι είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές, με τη σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου, ώστε να ενισχύσει την πλειοψηφία των Συντηρητικών, και να λάβει ισχυρή εντολή, ενόψει των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για το Brexit.

Εάν το exit poll επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα, η Τερέζα Μέι μοιάζει να χάνει το πολιτικό της στοίχημα, καθώς όταν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές, το κόμμα της είχε δημοσκοπικό προβάδισμα άνω των 20 μονάδων, ποσοστό που, πλέον, μοιάζει αδύνατο να διατηρήσει.

Η βρετανική λίρα σημείωσε «βουτιά» σε σχέση με το δολάριο μετά την ανακοίνωση της πρόβλεψης.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι Συντηρητικοί θα διασφαλίσουν την «σταθερότητα» έπειτα από την κακή εκλογική επίδοση.

Γνωρίζω ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία περίοδο σταθερότητας και, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, οι Συντηρητικοί θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας να διασφαλίσουμε την σταθερότητα, είπε.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, κάλεσε την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί μετά την επίδοση του Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές.

Είμαι υπερήφανος, δήλωσε, για το αποψινό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ψηφίζουν για την ελπίδα και γυρίζουν την πλάτη στην λιτότητα.

Η συμμετοχή σ’ αυτές τις εκλογές μεγάλου αριθμού ανθρώπων, που δεν είχαν ψηφίσει μέχρι σήμερα, δείχνει, είπε, αποφασιστικότητα για κάτι διαφορετικό.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, δήλωσε ότι η πρόβλεψη του exit poll , αν αποδειχθεί ακριβής, είναι «απολύτως καταστροφική για την Τερέζα Μάι και το Συντηρητικό Κόμμα».

Η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, χαρακτήρισε απογοητευτικά τα αποτελέσματα του κόμματος της στις βουλευτικές εκλογές, καθώς προβλέπεται να χάσει συνολικά 20 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο, ενώ για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.

Είναι ξεκάθαρο ότι είναι ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα, καθώς έχουμε χάσει μερικούς πολύ καλούς βουλευτές, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για μια καταστροφή για την Τερέζα Μέι, που προκήρυξε πρόωρες εκλογές πιστεύοντας αλαζονικά ότι θα συντρίψει την αντιπολίτευση, θα τους σαρώσει όλους και θα διασφαλίσει μια συντριπτική πλειοψηφία. Η θέση της είναι πάρα πολύ δύσκολη, πρόσθεσε.

Η Νίκολα Στέρτζον σημείωσε ότι θα επανεξετάσει το αίτημά της για ένα δεύτερο δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκωτίας, μετά την σημαντική απώλεια εδρών για το κόμμα της.

Υπάρχει σίγουρα αβεβαιότητα γύρω από το Brexit και την ανεξαρτησία, τα οποία σίγουρα θα επηρεάσουν τα σημερινά αποτελέσματα, και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας πρέπει να σκεφτεί πολλά, είπε.

Στα 2/3 της καταμέτρησης οι Εργατικοί συγκέντρωναν 196 έδρες και οι Συντηρητικοί 186.

Στις σημαντικές εξελίξεις της βραδιάς συγκαταλέγονται και οι μεγάλες απώλειες του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP, που από 56 έδρες εκτιμάται ότι θα πέσει στις 32-34. Ενισχυμένοι εμφανίζονται στις εκτιμήσεις οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που μπορεί να ανεβάσουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη από οκτώ σε 14, αν και ο ηγέτης τους Τιμ Φάρον χρειάστηκε επανακαταμέτρηση ψήφων για να εκλεγεί, λόγω της μικρής διαφοράς.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει το UKIP που έχασε τη μοναδική του έδρα και είδε τον ηγέτη του Πολ Νάταλ να τερματίζει τρίτος στην περιφέρειά του πίσω από τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα παραπέμπουν σε μεγάλη συμμετοχή νέων ψηφοφόρων υπέρ των Εργατικών, όπως αναμενόταν και σε πολύ καλή επίδοση του ίδιου κόμματος στο Λονδίνο και στην Ουαλία.

Ενισχυμένοι στη Σκωτία είναι οι Συντηρητικοί, αλλά και οι Εργατικοί δευτερευόντως, ενώ το κόμμα του κ. Κόρμπιν κατάφερε επίσης να κερδίσει πολλές από τις χαμένες ψήφους του UKIP, αν και οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος φαίνεται να έχουν καταλήξει στους Τόρις, όπως αναμενόταν.

Στους μεγάλους χαμένους της βραδιάς ξεχωρίζει ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ που χάνει την έδρα του παρά την καλή επίδοση του κόμματός του.

Εκτός Βουλής των Κοινοτήτων μένουν επίσης τουλάχιστον δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης, η Υφυπουργός Οικονομικών Τζέιν Έλισον και ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες της Τερέζα Μέι, ο Υπουργός παρά τη Πρωθυπουργού Μπεν Γκάμερ.

Εκτός μένει και ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του SNP Άνγκους Ρόμπερτσον. Η κακή επίδοση του SNP αποδυναμώνει το αίτημα της αρχηγού Νίκολα Στέρτζιον για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας.

Πτώση κατέγραψε η στερλίνα στις χρηματαγορές της Ασίας, εξάλλου, με το που ανακοινώθηκε η εκτίμηση του exit poll.

Keywords
Τυχαία Θέματα