Εκδήλωση με θέμα τα ενεργειακά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Εκδήλωση με θέμα τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας με επίκεντρο την ενέργεια μεταξύ Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Κύπρου οργανώθηκε με επιτυχία από τον ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ευρωβουλευτές, διπλωμάτες από διάφορες χώρες περιλαμβανομένης της Τουρκίας, σύμβουλοι εξωτερικής πολιτικής και θεμάτων ενέργειας, δημοσιογράφοι και

αρκετοί άλλοι.

Στην εισαγωγή του ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι η σημασία του συνεδρίου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι την ίδια μέρα ο Επίτροπος Ενέργειας παρουσίαζε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την κατάσταση και τους σχεδιασμούς της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ένωση στην ΕΕ. Το συνέδριο χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος με κύριους ομιλητές τον Αναπλ. Πρέσβη της Αιγύπτου στην ΕΕ κ. Alsherbery, την Αναπλ. Επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην ΕΕ κα. Νεοκλέους και τον Αντιπρόεδρο του Ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ENI στις Βρυξέλλες κ. Marshetti.

Ο εκπρόσωπος της Αιγύπτου παρουσίασε τα τεράστια κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και τις δυνατότητες για αξιοποίηση εγκαταστάσεων και υποδομών ενέργειας που βρίσκονται ήδη διαθέσιμες στην Αίγυπτο. Επίσης, τόνισε με έμφαση την αποφασιστικότητα της Αιγύπτου να προχωρήσει σε ευρύτερη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία θεωρεί αξιόπιστο ενεργειακό και πολιτικό σύμμαχο στις σχέσεις της με την ΕΕ για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή. Η εκπρόσωπος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου εξήγησε την πολιτική της Κύπρου να φέρει την ΕΕ πιο κοντά στην Αν. Μεσόγειο και την Αν. Μεσόγειο πιο κοντά στην Κύπρο, πολιτική που καθιστά την συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου καθοριστική παράμετρο. Όπως σημείωσε, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί με την Αίγυπτο προχωρούν κανονικά και ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την επέκταση των σχεδιασμών αυτών. Ο αντιπρόεδρος της Ιταλικής ENI ανέδειξε την ψήφο εμπιστοσύνης που η βιομηχανία και ιδιαίτερα η εταιρεία του προσδίδουν στην συνεργασία των κρατών στην Αν. Μεσόγειο που περιλαμβάνουν την Κύπρο στο επίκεντρο αυτών των ενεργειακών σχεδιασμών. Εξήγησε επίσης ότι όσον αφορά την ΕΝΙ, στόχος της είναι η χρηματοδότηση των απαιτούμενων επενδύσεων να προκύψει από τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Συνοψίζοντας, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι Αίγυπτος και ΕΕ μέσω Κύπρου μαζί και με άλλα κράτη στην Αν. Μεσόγειο, μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη και σταθερότητα στη βάση αμοιβαίων συμφερόντων και αξιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα