Εκατοντάδες εκατομμύρια ίσως χρειαστεί να πληρώσει το κράτος

Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το κόστος που ενδεχομένως να κληθεί να πληρώσει το κράτος, λόγω των αγωγών που εκκρεμούν και που περιλαμβάνονται στην έκθεση των δημοσιονομικών κινδύνων, η οποία συνοδεύει τον προϋπολογισμό του 2018.

Παρά το γεγονός ότι το ακριβές ύψος του κόστους -αν αυτό τελικά υπάρξει- δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ο κίνδυνος εκτροπής του προϋπολογισμού είναι υπαρκτός.

Οι εν λόγω αγωγές αφορούν

μια σειρά κατηγοριών περιπτώσεων, όπως:

(α) Αγωγές δημοσίων υπαλλήλων για μειώσεις απολαβών και των συντάξεων στη δημόσια υπηρεσία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και παγοποιήσεις προσαυξήσεων λόγω προαγωγών. Οι εν λόγω μειώσεις επιβλήθηκαν με συγκεκριμένο νόμο λόγω των κακών οικονομικών συνθηκών.

(β)Αγωγές από τρίτους, των οποίων η οικονομική κατάσταση επηρεάστηκε αρνητικά από τις αποφάσεις για αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα το 2013, καθώς και αγωγές για οικονομικές απαιτήσεις από συμβόλαια με το κράτος.

(γ) Αγωγές τρίτων για ατυχήματα και τραυματισμούς, των οποίων την ευθύνη φέρει η Κυπριακή Δημοκρατία.

(δ)Αγωγές για απαλλοτριώσεις στοιχείων κυρίως γης, που κατά την άποψη των εναγόντων έχουν υποστεί ζημιά. Σε αυτή την κατηγορία, επίσης, περιλαμβάνονται και διαφυγόντα κέρδη από τη μη χρήση των συγκεκριμένων τεμαχίων γης.

Πέραν των ανωτέρω, η έκθεση κάνει αναφορά σε δημοσιονομικούς κινδύνους, όπως οι πιθανές μακροοικονομικές εξελίξεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η διαγραφή ποσών που αφορούν σε κυβερνητικά δάνεια, καθώς και αγωγές από ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες για την εκτέλεση εργασιών ή από λοιπές συμβάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα