Έιντε:Ασφάλεια κι εγγυήσεις θα συζητήσουν Τσίπρας - Ερντογάν

Συνέντευξη στην ΕΡΤ έδωσε ο Έσπεν Μπαθ Έιντε, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του. Ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό συναντήθηκε τόσο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων στο Κυπριακό, ο Έιντε βρέθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα την αμέσως επόμενη μέρα της συμφωνίας για επανέναρξη των συνομιλιών. Σημειώνεται

ότι την Αθήνα αναμένεται να επισκεφθεί και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τις αμέσως επόμενες μέρες.

Δείτε εδώ το τηλεοπτικό μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη

«Αυτό που συζήτησα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και θα συζητήσω και στην Άγκυρα είναι πως θα εξευρεθεί ένας τρόπος για να βρούμε έναν τρόπον τινά συμβιβασμό για μια μεταβατική διαδικασία ώστε να προχωρήσουμε σ’ ένα νέο σύστημα που δεν θα εξαρτάται από την παρούσα κατάσταση», είπε αρχικά ο Έσπεν Μπαθ Έιντε. Επεσήμανε δε ότι δεν έχει ακόμη όλες τις απαντήσεις ακόμα γι αυτό.

Το θέμα εγγυήσεις θα συζητήσει ο Τσίπρας με τον Ερντογάν

Ο Έσπεν Μπαθ Έιντε ξεκαθάρισε ότι το θέμα των εγγυήσεων, θα συζητηθεί σε συνάντηση που θα έχουν σύντομα οι, Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν. Όπως σημείωσε ο Νορβηγός, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί τόσο για την συνάντηση με Τσίπρα, όσο και για την συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Αυτό που καταλαβαίνω», σημείωσε ο Έσπεν Μπαθ Έιντε είναι πως «σημαντικό για την Αθήνα είναι να συναντηθεί στο υψηλότερο επίπεδο ηγεσίας με την Τουρκία για να αρχίσουν αυτή την συζήτηση», εννοώντας την συζήτηση για το θέμα των εγγυήσεων, «και να δουν που μπορούν να χτίσουν γέφυρες, με σωστό τρόπο. Κανείς δεν περιμένει ότι θα ολοκληρώσουν αυτές τις συζητήσεις, γιατί τα τελικά συμπεράσματα από τις συζητήσεις τους, θα πρέπει να ολοκληρωθούν στη Διεθνή διάσκεψη, διότι για την Κύπρο το ζήτημα της ασφάλειας είναι θέμα που έχει να κάνει και με άλλα ζητήματα.

Εγγυήσεις και μεταβατικό στάδιο

Αναφορικά με το στάδιο των εγγυήσεων, ο Έσπεν Μπαθ Έιντε αναφέρει ότι γίνονται εποικοδομητικές προσπάθειες ούτως ώστε να βρεθούν μοντέλα. Ο Ειδικός σύμβουλος έφερε ως παράδειγμα το Σύμφωνο Φιλίας που πρότεινε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, που αφορά συνεργασία της ενδεχόμενης επανενωμένης Κύπρου, της Ελλάδος και της Τουρκίας, με κάποιες στρατιωτικές πτυχές που θα αναπληρώσουν, όπως ανέφερε, της υπάρχουσες εγγυήσεις.

Συμπλήρωσε εξάλλου ότι υπάρχουν ιδέες για σημαντική μείωση των τουρκικών στρατευμάτων, που θα συνεχιστεί για ένα διάστημα, πριν αποχωρήσουν όλοι. Αναφορικά με τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί γι αυτό, ο Έιντε, σημείωσε ότι αυτό είναι ένα θέμα που συζητούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα