Έϊντε: Θέμα με διεθνείς διαστάσεις οι εγγυήσεις

Θέμα με διεθνείς διαστάσεις χαρακτήρισε τις εγγυήσεις ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έϊντε, λέγοντας ότι η λύση του πρέπει να κάνει και τις δύο κοινότητες της Κύπρου να αισθάνονται ασφαλείς. Στη δήλωση αυτή προέβη μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα.

Ο

Έσπεν Μπαρθ Έϊντε χαρακτήρισε εποικοδομητική, μακρά και σημαντική την συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά, λέγοντας ότι τις τελευταίες βδομάδες και μήνες υπάρχει σημαντική πρόοδος σε κάποια από τα δύσκολα θέματα.

Στάθηκε επίσης στη συχνότητα των επόμενων συναντήσεων μεταξύ των δύο ηγετών, οι οποίες πλέον εντατικοποιούνται.

«Υπάρχουν ακόμα σημαντικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να ξεπεραστούν, και κάποια από αυτά βεβαίως, σχετίζονται με θέματα που έχουν διεθνή διάσταση, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ασφάλειας και των εγγυήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι θα πρέπει η ασφάλεια να λυθεί με τρόπο που να μην δημιουργεί το αίσθημα της ανασφάλειας σε καμιά από τις δύο κοινότητες.

Ο Έσπεν Μπαρθ Έϊντε δεν θέλησε να αποκαλύψει λεπτομέρειες σε σχέση με το πώς προσεγγίζονται τα θέματα αυτά σε αυτό το στάδιο, όμως είπε πως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, έχουν τη θέληση για να βρουν λύσεις και να είναι δημιουργικοί ώστε να βοηθηθούν οι Κύπριοι να βρουν μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Ανέφερε επίσης ότι τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή δημιουργούν ένα περίπλοκο περιβάλλον για διαπραγμάτευση. «Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ένα τέτοιο περιβάλλον καθιστά τη διαπραγμάτευση πιο δύσκολη. Όμως η αίσθηση μου είναι ότι και οι δύο ηγέτες στην Κύπρο αλλά και οι άλλες χώρες που υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια διαφωνούν με αυτό. Αυτή είναι πραγματικά η στιγμή για να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα