«Έγραψαν» τον Γενικό Ελεγκτή

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αποκαλύπτει σε συνέντευξή στη «Σ» ότι, παρόλο που είχε εισηγηθεί την κατάργηση της θέσης του Βοηθού Επιτρόπου Αγροτικών Πληρωμών ως αχρείαστη και υψηλού κόστους, εντούτοις το Υπουργικό προχώρησε στον διορισμό του Ανδρέα Ευαγγέλου.

Παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις της για πλήρη εφαρμογή των συστάσεων του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση αγνόησε εισήγηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για κατάργηση της θέσης του Βοηθού Επιτρόπου Αγροτικών Πληρωμών, ανακοινώνοντας στις 26 Αυγούστου τον διορισμό του Ανδρέα Ευαγγέλου, πρώην Δημάρχου Παραλιμνίου, στη θέση του Βοηθού Επιτρόπου

και του Τίμη Ευθυμίου, πρώην Υπουργού Γεωργίας, στη θέση του Επιτρόπου.

Στην αποκάλυψη προέβη ο ίδιος ο Ελεγκτής σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στη «Σημερινή», τονίζοντας σε έντονο ύψος ότι, εν αναμονή της λήξης της επίμαχης θητείας, εισηγήθηκε πως «είναι αχρείαστο να υπάρχει εκτελεστικός Βοηθός που απλώς πληρώνεται αδρά για να αντικαθιστά τον Επίτροπο τις λίγες ημέρες τον χρόνο που απουσιάζει». Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε πως η σύστασή του «αγνοήθηκε και διορίστηκε πρόσφατα Επίτροπος και Βοηθός για θητεία έξι ετών. Χάθηκε, πιστεύω, η ευκαιρία για εξοικονόμηση ενός ποσού της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ στην επόμενη εξαετία».

Ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα για τις αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Μιχαηλίδης αποκάλυψε τη διερευνώμενη περίπτωση Ελληνοκυπρίου, ο οποίος αγόρασε γη στην Επαρχία Λάρνακας από Τουρκοκύπριο προς 3,5 εκ. ευρώ και μετά από δύο μήνες την πούλησε έναντι εννέα εκ. ευρώ. Σχολίασε πως «είναι βέβαιο πως κάποιοι έγιναν πλούσιοι αγοράζοντας φθηνά και πουλώντας πολύ ακριβότερα τ/κ περιουσίες».

Η εξέταση του εν λόγω θέματος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σύντομα τα ευρήματα θα διαβιβαστούν στον Υπουργό Εσωτερικών ως κηδεμόνα των τ/κ περιουσιών. Ο Γενικός Ελεγκτής επισήμανε πως προκύπτει θέμα ποινικών κολάσιμων συμπεριφορών ή πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Στη συνέντευξη ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης άφησε αιχμές για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση των πολεοδομικών ζωνών, της οποίας η έρευνα «έχει σχεδόν ολοκληρωθεί» και μάλιστα συντάσσεται η επιστολή ελέγχου που θα σταλεί στον Υπουργό Εσωτερικών.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας βρίσκεται η διερεύνηση και άλλων «καυτών» θεμάτων, όπως η παραχώρηση ELA στη Λαϊκή Τράπεζα, η πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών, τα συμβόλαια των συμβουλίων αποχετεύσεως και τα έργα του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό. Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης εξήρε για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει ο Γενικός Εισαγγελέας στην αξιολόγηση των υποθέσεων που του παραπέμπει η Ελεγκτική Υπηρεσία, αναφέροντας πως είναι βέβαιος ότι καμία υπόθεση «δεν θα κουκουλωθεί». Ακολουθεί αυτούσια η συνέντευξη με τον Γενικό Ελεγκτή.

Περισσότερα στην έντυπη ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα