Εγκλωβισμένοι:Αμετακίνητο το ψευδοκράτος-Διευρύνει κατάλογο

Ανθρωπιστικό θέμα που βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του ΠτΔ, χαρακτήρισε το ζήτημα των Αγνοουμένων ο Φώτης Φωτίου, μετά από σύσκεψη όλων των υπηρεσιών στο προεδρικό υπό τον Νίκο Αναστασιάδη.

Συζητήσαμε, πρόσθεσε, προβλήματα που προκύπτουν από την αναζήτηση, 43 χρόνια μετά, μεγάλου ακόμη αριθμού αγνοουμένων.

Η Τουρκία, επισήμανε, για ακόμα μια φορά, αρνείται πεισματικά να δώσει στοιχεία από αρχεία για μετακινήσεις οστών και ομαδικούς τάφους, και τόνισε ότι η δέσμευση της Άγκυρας για συνεργασία δεν υλοποιείται. Όπως είπε ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα, στο πλαίσιο της σύσκεψης

συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι άσκησης πίεσης στην Τουρκία, ώστε να δώσει στοιχεία.

Συζητήσαμε, επίσης, είπε, τρόπους επίλυσης προβλημάτων στο θέμα πληροφοριών και έρευνας.

Χωρίς να κινδυνολογώ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτίου, λέω ότι η μείωση στον εντοπισμό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΔΕΑ και αν συνεχίσει έτσι, θα δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της ΔΕΑ. Για μας, επίλυση προβλήματος σημαίνει διευκρίνηση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου, κατέληξε ο Επίτροπος.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης ,από δικής του πλευράς, έκανε λόγο για λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, οι οποίες, με οδηγίες του ΠτΔ, θα προωθηθούν αμέσως.

ΠτΔ: Στην Τουρκία η ευθύνη

Στην πάγια τουρκική αδιαλλαξία, που δεν συνεργάζεται, και στο γεγονός ότι κάποιοι στη διεθνή κοινότητα, παρά τις καταδίκες που υπάρχουν κατά της Τουρκίας, επιδεικνύουν ανοχή, επέρριψε την ευθύνη ο ΠτΔ για την επιβράδυνση σε ό,τι αφορά στον αγώνα διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας.

Διευρύνεται ο κατάλογος των "απαγορευμένων"

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα αναφέρθηκε και στη συνεχιζόμενη πρακτική του κατοχικού καθεστώτος να επιβάλλει λεγόμενους δασμούς σε ειδικά τρόφιμα που χρειάζονται ορισμένοι από τους εγκλωβισμένους μας.

Σύμφωνα με τον Φώτη Φωτίου, το ψευδοκράτος, όχι μόνο καμία πρόθεση δείχνει να έχει για άρση του μέτρου, αλλά διευρύνει και τον κατάλογο των "απαγορευμένων" αγαθών, συμπεριλαμβάνοντας ακόμα και γραφική ύλη που προορίζεται για τα σχολεία στο Ριζοκάρπασο.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι οι προσπάθειες για τερματισμό του απάνθρωπου, παράλογου και προκλητικού νέου τερτιπιού, δεν σταματούν. Σε ανθρωπιστικό επίπεδο, γίνονται όλα όσα πρέπει για να είμαστε δίπλα στους εγκλωβισμένους, τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα