Eυθύνες σε Χριστόφια αποδίδει ο Άντρος

Δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προβαίνει σε σειρά παραδοχών για λάθη, που έγιναν στην Εζεκίας Παπαϊωάννου. Αιχμές για πρώην στελέχη του κόμματος τα οποία "υπέσκαψαν τη συλλογική προσπάθεια". Την ίδια ώρα ρίχνει ευθύνες στο κεφάλαιο "διακυβέρνηση Χριστόφια".

Σε μια δημόσια αυτοκριτική για τα όσα οδήγησαν στο κακό αποτέλεσμα των εκλογών της 22ας Μαΐου

προέβη το ΑΚΕΛ, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε ο κ.Κυπριανού, για τα αποτελέσματα των Συνόδων της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ στις 9 και στις 16 Ιουλίου.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ επέδειξε αδυναμία τα τελευταία χρόνια, στην παραγωγή πολιτικής, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στην Κύπρο και να κρατήσει δυνατή την προοπτική για το μέλλον.

«Πολύς κόσμος, δικαίως ή αδίκως, δεν πιστεύει ότι το ΑΚΕΛ μπορεί να τον υπερασπιστεί. Κόσμος που βρέθηκε στην ανεργία, που δύσκολα επιβιώνει και που δεν έχει καμιά βοήθεια από το κράτος, θεωρεί ότι την κρίσιμη στιγμή το ΑΚΕΛ δεν ήταν κοντά του. Ταυτόχρονα, δεν πείσαμε στα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη ότι μπορούμε να διατυπώσουμε αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις για την οικονομία, που να γίνονται αποδεχτές από την πλειοψηφία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι στη συνείδηση μερίδας του λαού, το ΑΚΕΛ εξαντλείται σε σωστή κριτική, αλλά χωρίς ρεαλιστική πρόταση για να αλλάξουν τα πράγματα.

«Μας τιμώρησε λοιπόν με την αποχή του γιατί δεν είδε σε εμάς το αποκούμπι στα προβλήματα του, ούτε την ελπίδα στο μέλλον του», ανέφερε.

"Αρνητικά στις συνειδήσεις το κεφάλαιο Χριστόφια"

Παραδέχτηκε επίσης ότι το κεφάλαιο «διακυβέρνηση Χριστόφια» επίσης επηρέασε αρνητικά τη συνείδηση πολλών, με ευθύνη και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ.

«Εκτιμήσαμε σε Ολομέλειες της ΚΕ και σε Συνέδρια τη διακυβέρνηση Χριστόφια. Εκτιμήσαμε το πλούσιο και πολυσχιδές έργο που έχει επιτελέσει. Σταθήκαμε αυτοκριτικά στα λάθη, τις αδυναμίες και τις παραλείψεις. Δεν καταφέραμε όμως να πείσουμε γι’ αυτές μας τις θέσεις, κάνοντας τις κτήμα του λαού», είπε.

Πρόσθεσε ότι σημαντικό πλήγμα στο ΑΚΕΛ επέφερε και το γεγονός ότι έχασε το ηθικό πλεονέκτημα που είχε διαχρονικά, κάτι που όπως είπε, πλήγωσε βαριά τον κόσμο του ΑΚΕΛ που ήταν περήφανος για την υπεροχή του κόμματος σ΄ αυτόν τον τομέα.

«Παρόλη την ειλικρινή μας προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε και να πατάξουμε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, αποτύχαμε να πείσουμε ότι δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι. Είναι τεράστια η ευθύνη της ηγεσίας του κόμματος να πείσει με πρωτοβουλίες και πράξεις ότι είμαστε διαφορετικοί. Ότι δεν ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές», ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι το κόμμα δεν κατάφερε να αποκρούσει αποτελεσματικά τα περί ΔΗΣΑΚΕΛ.

«Η αλλαγή του εκλογικού νόμου έστειλε μήνυμα αλαζονείας και επέτεινε τον κάλπικο διαχωρισμό «μικρών» και «μεγάλων» κομμάτων. Το ίδιο ακριβά μας κόστισαν και υποθέσεις όπως η FOCUS και ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ που έδωσαν την ευκαιρία σε όλους να μας ταυτίσουν με το ΔΗΣΥ, όσο και αν αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», είπε.

Αυτοκριτική άσκησε επίσης ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφορικά με το ψηφοδέλτιο του κόμματος, σημειώνοντας ότι παρόλο που ήταν ομολογουμένως αξιόλογο και σοβαρό, εντούτοις δεν ήταν τόσο πλατύ όσο έπρεπε.

"Πρώην στελέχη υπέσκαψαν τη συλλογική προσπάθεια"

Αναφέρθηκε επίσης σε ζημιογόνο παραγοντισμό που εμφανίστηκε στην προεκλογική εκστρατεία, επισημαίνοντας επίσης ότι συμπεριφορές πρώην στελεχών υπέσκαψαν τη συλλογική προσπάθεια.

«Όσο απαραίτητη είναι η εμβάθυνση της δημοκρατίας και της διαφορετικής άποψης στο κόμμα, άλλο τόσο απαραίτητος είναι και ο σεβασμός στις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Απροθυμία επίδειξης αυτού του σεβασμού υποσκάπτει την ενότητα του κόμματος και την αποτελεσματικότητα του να πείθει», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι δεν έδωσαν ενωμένοι τη μάχη, δεν απευθύνθηκαν πλατιά στην κοινωνία και απογοήτευσαν αξιόλογους ανθρώπους που προτίμησαν να μείνουν μακριά από τέτοιες συμπεριφορές και ενίσχυσαν την αντίληψη «όλοι είναι το ίδιο», «όλοι θέλουν την καρέκλα».

Ερωτηθείς για τη διαγραφή στελεχών όπως της Αντρούλας Γκιούρωφ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ λειτουργεί βάσει του καταστατικού του, το οποίο λέει ότι θα πρέπει να υπάρχει απολύτως σεβασμός στην αντίθετη άποψη όταν γίνονται εσωκομματικές συζητήσεις και να εκφράζονται εκεί οι όποιες διαφορετικές απόψεις. Πρόσθεσε ότι η κα. Γκιούρωφ δεν έγραψε μια απλή άποψη σε μια ιστοσελίδα, αλλά καθημερινά αναλώνεται σε βρισιές και χαρακτηρισμούς ενάντια στο ΑΚΕΛ και έναντι στην ηγεσία του, αμφισβητεί πολιτικές θέσεις τις οποίες διατυπώνει το ΑΚΕΛ με έναν τρόπο ο οποίος κρίθηκε από την επαρχιακή επιτροπή, στην οποία ανήκει κομματικά, ότι δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να ικανοποιεί ένα μέλος του κόμματος. Πρόσθεσε ότι στο παρελθόν ο ίδιος είχε χαρακτηριστεί και κατηγορηθεί ότι ήταν πολύ ανεχτικός στην αντίθετη άποψη και πολύ δημοκράτης.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρξουν και άλλες διαγραφές το Σεπτέμβρη, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο», προσθέτοντας ότι θα εξεταστούν οι καταγγελίες που έχουν γίνει, θα ασχοληθεί η Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου με τα ζητήματα, θα ετοιμάσει την έκθεσή της και θα τα θέσει ενώπιον των σωμάτων του κόμματος.

Ανέφερε ακόμα ότι οι αδυναμίες και τα προβλήματα στην οργανωτική δουλειά, εμφανίστηκαν εντονότερα από κάθε προηγούμενη φορά.

«Η επαφή μας με τον κόσμο υπήρξε αποσπασματική ή ευκαιριακή, παρόλη την προσπάθεια που έγινε από τις Επαρχιακές Επιτροπές. Δεν καταφέραμε να φτάσουμε παντού. Δεν καταφέραμε να έχουμε την επαφή που θα θέλαμε με την κοινωνία. Βλέπαμε συνεχώς τους ίδιους ανθρώπους, στους ίδιους χώρους. Ταυτόχρονα, δεν είχαμε την παρουσία που έπρεπε στα κοινωνικά κινήματα και στους κοινωνικούς αγώνες. Αντί να είμαστε μπροστάρηδες, ήμασταν σχεδόν απόντες», είπε.

Η Κεντρική Επιτροπή εντόπισε επίσης, είπε ο κ. Κυπριανού, τις μεγάλες αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στον επικοινωνιακό τομέα και ενώ υπήρχαν και υπάρχουν θέσεις και προτάσεις, δεν παρουσιάστηκαν με συνέπεια και συνέχεια και ενιαίο πολιτικό λόγο.

"Η ανάκαμψη δεν θα είναι εύκολη"

Εκφράζοντας την βούληση και τη διάθεση του κόμματος να αλλάξει τα πράγματα, άμεσα και όχι επιφανειακά, με αισιοδοξία και όρεξη για δουλειά, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι εύκολη.

«Θα είναι διαδικασία επίπονη και μακροπρόθεσμη, την οποία όμως θα ακολουθήσουμε μέχρι τέλους. Απευθυνόμενοι πλατιά στην κοινωνία. Με νέους τρόπους και νέα μέσα. Με νέους ανθρώπους στο προσκήνιο, από πάνω μέχρι κάτω, που θα δώσουν πνοή ανανέωσης στο κόμμα μας, αλλά θα είναι και πηγή δημιουργικότητας για νέες πρωτοβουλίες, νέες κατακτήσεις και νέες επιτυχίες για το Κόμμα και τον τόπο μας», είπε.

Αναφερόμενος στις βασικές αποφάσεις είπε ότι στον πολιτικό τομέα θα επιδιωχθεί εμπλουτισμός των προτάσεων του κόμματος για την οικονομία και την κοινωνία και των προσπαθειών μας για αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός, ενίσχυση και συνέχιση της επαφής και του διαλόγου με πλατιά στρώματα του λαού, εμβάθυνση της ιδεολογικής και πολιτικής δουλειάς και ενδυνάμωση της πολιτικής δράσης του κόμματος παντού.

Στον οργανωτικό τομέα αναφέρθηκε σε πλατιά δράση με καινοτόμους τρόπους, υλοποίηση των συνεδριακών αποφάσεων και ανανέωση της κομματικής βάσης, τόλμη για ανανέωση και επένδυση σε νέους ανθρώπους, βαθιά και συλλογική συζήτηση για το ρόλο των καθοδηγητικών σωμάτων, αναζωογόνηση της δουλειάς των Κομματικών Ομάδων και ενίσχυση της παρέμβασης της ΠΕΟ, της ΕΔΟΝ, της ΕΚΑ και της ΠΟΓΟ μέσα στην κυπριακή κοινωνία.

Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα πρέπει να γίνει ξανά το παράδειγμα στα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής, να υπάρξει ενδυνάμωση της ιδεολογικής και πολιτικής ενότητας του ΑΚΕΛ αλλά και ελευθερία του διαλόγου και της προστασίας της αντίθετης άποψης, να υπάρξει δημιουργία δράσεων ανάπτυξης διαλόγου και επικοινωνίας με τους φίλους και τους ψηφοφόρους του κόμματος.

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι οργανωτικές αδυναμίες και κατά πόσο θα αλλάξει κάτι στη δομή του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι πρόσφατα το πολιτικό γραφείο ενέκρινε ένα νέο οργανόγραμμα το οποίο το κόμμα θα επιδιώξει να εφαρμόσει. Πρόσθεσε ότι ήδη έχει ενισχυθεί ο Κεντρικός Οργανωτικός Μηχανισμός και έχουν προχωρήσει σε αλλαγές σε αρκετές επαρχιακές ηγεσίες. Σημείωσε ωστόσο ότι οι επαρχιακές ηγεσίες υποφέρουν από έλλειψη στελέχωσης, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κόμμα, διαψεύδοντας την ίδια ώρα το μύθο όπως των χαρακτήρισε περί εργοδότησης κάποιων εκατοντάδων στελεχών από το ΑΚΕΛ.

Στον επικοινωνιακό τομέα αναφέρθηκε σε αξιοποίηση επαγγελματιών επικοινωνιολόγων και όχι μόνο κατά την εκάστοτε προεκλογική περίοδο, συνέχιση των προσπαθειών για καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ΜΜΕ με πιο αποτελεσματική επικοινωνιακή πολιτική και συνέχιση των προσπαθειών για δίκαιη, αντικειμενική και αμερόληπτη μεταχείριση των πολιτικών δυνάμεων από τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα το ΡΙΚ.

Αναφέρθηκε επίσης σε ακόμα πιο αποφασιστικό και μαχητικό πολιτικό λόγο, ώστε να μην μένει τίποτε αναπάντητο και περαιτέρω αξιοποίηση νέων, σύγχρονων δυνατοτήτων που προσφέρονται με τα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο.

"Ανανέωση στο ΑΚΕΛ όχι υπό το κράτος πανικού"

Αναφέροντας ότι όλο αυτό το διάστημα λέχθηκαν και γράφτηκαν πολλά για την αλλαγή προσώπων στο ΑΚΕΛ, για συλλογικές παραιτήσεις και πολλά άλλα, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι το κόμμα δεν λειτουργεί ούτε βεβιασμένα, ούτε υπό το κράτος πανικού.

«Η ανανέωση στο ΑΚΕΛ είναι διαδικασία που ποτέ δεν σταματά και την οποία ασφαλώς θα συνεχίσουμε όχι όμως σπασμωδικά, αλλά με προγραμματισμό, προετοιμασία και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι δεν τέθηκε θέμα ηγεσίας στην Κεντρική Επιτροπή, ωστόσο τέθηκε θέμα συνεδρίου το οποίο πήρε ελάχιστες ψήφους. Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα πάει σε συνέδριο όταν είναι το τακτικό του συνέδριο. Ανέφερε επίσης ότι τους τελευταίους δύο μήνες, όλοι ασχολούνται αποκλειστικά με το ΑΚΕΛ το οποίο είχε την τόλμη να παραδεχτεί ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο και να δει γιατί είχε αυτό το κακό αποτέλεσμα και δεν ασχολείται με άλλα κόμματα που προσπάθησαν να κουκουλώσουν, όπως είπε τα προβλήματα.

Πρόσθεσε ότι αυτά που παραδέχτηκε το ΑΚΕΛ είναι πρωτόγνωρα για την κυπριακή κοινωνία και διαχρονικά μόνο το ΑΚΕΛ είχε την δύναμη να προβαίνει σε τέτοιες αυτοκριτικές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα