ΕΕΣ: Με μειονεκτήματα το πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει δημιουργήσει ένα ουσιαστικό πλαίσιο για τη διαχείριση κρίσεων, αλλά παραμένουν προς αντιμετώπιση ορισμένα μειονεκτήματα αυτού του πλαισίου, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ).

Το επιχειρησιακό πλαίσιο της ΕΚΤ για τη διαχείριση κρίσεων έχει κάποια μειονεκτήματα, όπως αναφέρουν οι ελεγκτές της ΕΕ, ενώ υπάρχουν ορισμένες

ενδείξεις αναποτελεσματικής εφαρμογής.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τις αξιολογήσεις προληπτικής παρέμβασης δεν είναι επαρκώς αναπτυγμένες και δεν καθορίζουν αντικειμενικά κριτήρια ή δείκτες για να διαπιστωθεί ότι μια τράπεζα έχει εισέλθει σε κατάσταση κρίσης, υπογραμμίζει το ΕΕΣ.

Επιπλέον, τονίζει ότι δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την καλύτερη χρήση των εξουσιών της ΕΚΤ σε συγκεκριμένα σενάρια και οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με «αποτυχία ή πιθανότητα αποτυχίας» μιας αξιολόγησης στερούνται πεδίου εφαρμογής και λεπτομερειών.

Οι ελεγκτές διατυπώνουν ορισμένες συστάσεις για τη βελτίωση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της διαχείρισης κρίσεων από την ΕΚΤ.

Αυτές περιλαμβάνουν την καλύτερη χρήση των γνώσεων που αποκτήθηκαν από τις αξιολογήσεις του σχεδίου ανάκαμψης και τη διασφάλιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των πιστωτικών ιδρυμάτων των οποίων η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Θα πρέπει να ενισχυθούν οι οδηγίες προς το προσωπικό για προληπτική παρέμβαση στις αξιολογήσεις καθώς και για παρέμβαση στις αξιολογήσεις που αποτυγχάνουν ή ενδέχεται να αποτύχουν, υπογραμμίζει το ΕΕΣ.

Η πρόσφατη νομοθεσία προβλέπει αυξημένη εποπτεία από την ΕΚΤ όταν μια "συστημικά σημαντική" τράπεζα στην ΕΕ παρουσιάζει σημάδια ότι βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.

Σε περίπτωση που μια τράπεζα φθάσει στο σημείο να αποτύχει ή σε πιθανότητα να αποτύχει, τότε εναπόκειται στο Single Resolution Board να αναλάβει την επίλυση του προβλήματος.

Το ΕΕΣ διαπιστώνει ότι η ΕΚΤ έχει πράγματι θεσπίσει ένα ουσιαστικό πλαίσιο για τη διαχείριση κρίσεων στο πλαίσιο της εποπτικής αρμοδιότητάς της.

Οι πόροι για την αξιολόγηση των σχεδίων ανάκαμψης των τραπεζών και η εποπτεία των τραπεζών που βρίσκονται σε κρίση φαίνονται ικανοποιητικά, παρά τις κάποιες αδυναμίες του αρχικού προγραμματισμού και την ανάγκη βελτίωσης της κατανομής του προσωπικού στις πιο επείγουσες καταστάσεις, τονίζει.

Τέλος, οι ελεγκτές της ΕΕ επισημαίνουν ότι παρά την κάποια θετική συνεργασία, η ΕΚΤ αρνείται να παράσχει σημαντικά στοιχεία τα οποία είχε ζητήσει το ΕΕΣ υπογραμμίζουν ότι αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ελεγκτική εργασία μέχρι τον βαθμό που το ΕΕΣ ενώ ήταν σε θέση να συνάγει γενικά συμπεράσματα σχετικά με τον σχεδιασμό των διαδικασιών της ΕΚΤ, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει, πρακτικά, την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της κρίσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα