Καταγγελία κατά ΓΕ:Απόκρυψη αλήθειας σε Βουλή για Νεοκλέους

Σοβαρό θέμα τάξης προκύπτει για τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ο οποίος σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Πολίτη» δεν είπε πριν από μερικούς μήνες την αλήθεια στη Βουλή όσον αφορά στην εμπλοκή του στην υπόθεση της μεταφοράς του καταδίκου Π. Νεοκλέους στο Μέλαθρο Αγωνιστών.

Αυτό προκύπτει από τα διαρρεύσαντα mails της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου στο ίδιο δημοσίευμα. Το δημοσίευμα επικαλείται επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα με ημερομηνία 20 Ιουνίου

2017 στην οποία ενημέρωνε γραπτώς τη Βουλή ότι ο ίδιος δεν είχε εμπλοκή και απείχε στην υπόθεση μεταφοράς του καταδίκου αφού ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη. Από την άλλη τα emails της κ. Λοϊζίδου που επικαλείται ο «Π» τόσο προγενέστερα όσο και μεταγενέστερα της επιστολής, δείχνουν ότι όχι μόνο ενημερωνόταν για την όλη υπόθεση, αλλά καθοδηγούσε και συμμετείχε στη σύνταξη γνωματεύσεων.

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ελέγχου είχε ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για τη νομιμότητα της μεταφοράς του καταδίκου εκτός των φυλακών για θεραπεία. Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν μπορεί να το πράξει ο ίδιος και ανέθεσε την υπόθεση στην εισαγγελέα Ελένη Λοϊζίδου.

Η συγκεκριμένη αλληλογραφία, σύμφωνα με τον «Π», δείχνει ότι υπήρχε εμπλοκή του Κώστα Κληρίδη στην υπόθεση τόσο πριν την επιστολή την Επιτροπή Ελέγχου όσο και μετά.

Μάλιστα, η Βουλή έχει θεσπίσει από το 1985 νομοθεσία που καθιστά μεταξύ άλλων ποινικό αδίκημα την απόκρυψη της αλήθειας.

Πιο συγκεκριμένα όσο αφορά στην εμπλοκή του Κώστα Κληρίδη στην υπόθεση, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι στις 31 Μαΐου 2017, η γραμματειακή λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας, Χριστίνα Σακκά αποστέλλει ηλεκτρονικό μήνυμα στη Λοϊζίδου στο οποίο επισυνάπτει προσχέδιο απαντητικής επιστολής της εισαγγελέα προς τη διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους (με ημερομηνία 30/05/2017) με θέμα «Κατάδικος αρ.9559 Παναγιώτης Νεοκλέους». Το κείμενο που επικαλείται το δημοσίευμα αφορά στη νομιμότητα μεταφοράς του Π. Νεοκλέους στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ στην Παλώδια. Το έγγραφο έφερε ως συντάκτρια την Ελένη Λοϊζίδου,αναφέρει το δημοσίευμα. Την ίδια μέρα προωθείται από την εισαγγελέα το προσχέδιο στον Γενικό Εισαγγελέα της επιστολής προς τη διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, ενώ είχε αποθηκευτεί σε μορφή στην οποία μπορούσε να τύχει σύνταξης και διορθώσεων.

Τότε, σύμφωνα με τον «Π», η Λοϊζίδου απευθύνει πρόσκληση στον Κώστα Κληρίδη να κάνει αλλαγές στο κείμενο του προσχεδίου επιστολής προς τη διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών για τη μεταφορά του κρατουμένου. Την ίδια μέρα ο Κώστας Κληρίδης απεύθυνε ηλεκτρονικό αίτημα προς τη Λοϊζίδου για πρόσβαση στο έγγραφο. Η Λοϊζίδου αναφέρει ότι είχε στείλει τη γνωμάτευση για ενημέρωση και όχι για διόρθωση.

Τέλος, σύμφωνα με τον «Πολίτη», την 1η Ιουνίου 2017, ο Γενικός Εισαγγελέας στέλνει ηλεκτρονικό μήνυμα στην Λοϊζίδου από το κινητό του τηλέφωνο σε σχέση με το έγγραφο που είχε ετοιμαστεί για την υπόθεση Νεοκλέους και αναφέρει: «Ελένη σε παρακαλώ να διορθώσεις αυτό που λέγεις στην αρχή, ότι η επιστολή σου παραδόθηκε στις 26.5.17 και να πεις ότι την παρέλαβες στις 26.5.17 μόλις επέστρεψες από το εξωτερικό». Μετά από μερικά λεπτά έλαβε την απάντηση από τη Λοϊζίδου «ok».

Δείτε τη σχετική φωτογραφία :

Στο μεταξύ με ανάρτησή του ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, υπεραμύνεται των χειρισμών του Γενικού Εισαγγελέα τον οποίο χαρακτηρίζει «Κύριο».

Δείτε την ανάρτηση του Γενικού Ελεγκτή:

Η αλεπού κρυβόταν, μα η ουρά της φαινόταν. Φάνηκε ο πραγματικός στόχος του Πολίτη.
Το σημερινό δημοσίευμα αποδεικνύει ακόμη κάτι: Ο Γενικός Εισαγγελέας είναι Κύριος. Θα μπορούσε να παρέμβει και στην ουσία την γνωμάτευσης γιατί έχει την τελική ευθύνη της. Με βούλα, δεν το έπραξε.

— Odysseas Michaelides (@OMichaelides) 20 Δεκεμβρίου 2017 Τι απαντάει ο διευθυντής της εφημερίδας «Πολίτης», Διονύσης Διονυσίου, στον Γενικό Ελεγκτή:

Μια και μιλούμε για ουρές Οδυσσέα, η δική σου φουντωτή ουρά θα φανεί αύριο. #Ψευτράκος https://t.co/F4a7OzjuFz

— dionysis dionysiou (@sfairika) 20 Δεκεμβρίου 2017 Τι λέει ο νόμοςΟ περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νόμος του 1985 (21/1985) προνοεί:

Στο άρθρο 5 (1) του νόμου αναφέρεται: « Οι εν γνώσει καταθέτοντες, ενώπιον Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ψευδή ή αποκρύπτοντες τα αληθή ή αρνούμενοι να προσέλθουν ενώπιον της ή να προσαγάγουν τα ζητηθέντα έγγραφα διαπράττουν το ποινικό αδίκημα της περιφρόνησης της Βουλής, τιμωρούμενο με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή με χρηματική ποινή μέχρι 450 ή και με τις δύο ποινές».

Στο ίδιο νόμο γίνεται και αναφορά στις περιπτώσεις που κάποιος δημόσιο υπάλληλος ή ανεξάρτητος αξιωματούχος θεωρηθεί πως περιφρονεί τη Βουλή. «…Σε περιπτώσεις ιδιαίτερης για το δημόσιο συμφέρον σημασίας, (η Ολομέλεια της Βουλής) είτε παραπέμπει το θέμα για διερεύνηση στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας (…), είτε αποφασίζει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής…» Το πρόβλημα βέβαια αυτού του νόμου είναι ότι όλα παραπέμπονται στο Γενικό Εισαγγελέα.

Δείτε επίσης τις σχετικές φωτογραφίες:

Keywords
Τυχαία Θέματα