Δύο «ιερά τέρατα», αντιμέτωπα στο «Ντραγκάο»

Δύο εκ των κορυφαίων τερματοφυλάκων στη σύγχρονη ποδοσφαιρική ιστορία, ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν και ο Ικερ Κασίγιας, θα βρεθούν για 17η φορά στην καριέρα τους αντιμέτωποι αύριο στο «Ντραγκάο», καθώς η Πόρτο υποδέχεται τη Γιουβέντους, στο πλαίσιο της φάσης των «16» του Champions League. Ο 39χρονος Ιταλός και ο 36χρονος Ισπανός σημάδεψαν τη νευραλγική θέση για περισσότερο από μία δεκαετία, αλλά ακόμη και σήμερα, που αμφότεροι βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους, κανένας δεν θα μπορούσε να φτιάξει μία

λίστα των κορυφαίων γκολκίπερ του κόσμου χωρίς να τους συμπεριλάβει.

Οι αριθμοί αποτυπώνουν τη διάρκεια της καριέρας των δύο τερματοφυλάκων, αλλά και τις επιτυχίες τους, τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Κασίγιας και Μπουφόν μετρούν συνολικά 334 συμμετοχές με τις εθνικές τους ομάδες, 275 αγώνες στο Champions League, δύο τίτλους σε Παγκόσμια Κύπελλα (από έναν) και δύο σε EURO (Κασίγιας), τρεις κατακτήσεις Champions League (όλες ο Κασίγιας), ένα Κύπελλο UEFA (Μπουφόν με την Πάρμα) και δώδεκα εγχώρια πρωταθλήματα (επτά ο Ιταλός, πέντε ο Ισπανός).

Η UEFA έθεσε στους χρήστες της ιστοσελίδας της το ερώτημα ποιος από τους δύο είναι καλύτερος και στη σχετική συζήτηση συμμετείχαν μέσω twitter και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. «Εσύ τι σκέφτεσαι; Για μένα, εσύ είσαι ο κορυφαίος», έγραψε ο Κασίγιας, που έχει αποκαλύψει ότι κρατάει ως... φυλαχτό μία φανέλα του Μπουφόν, την οποία είχε πάρει το 2004 μετά από φιλικό αγώνα. «Δεν διαλέγω. Είμαστε οι καλύτεροι», απάντησε ο Ιταλός, επιβεβαιώνοντας την αμοιβαία εκτίμηση που υπάρχει.

Στην μακρόχρονη καριέρα τους, οι δύο τερματοφύλακες έχουν τεθεί οκτώ φορές αντιμέτωποι σε αγώνες των εθνικών ομάδων Ιταλίας και Ισπανίας και άλλες οκτώ σε συλλογικό επίπεδο, σε ματς της Γιουβέντους με τη Ρεάλ. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, η προϊστορία είναι υπέρ του Κασίγιας με τρεις νίκες (μεταξύ των οποίων ο τελικός του EURO 2012), τέσσερις ισοπαλίες και μία ήττα, ενώ σε συλλογικό επίπεδο μετρούν από τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες. Πλην όμως, ο Μπουφόν έχει πανηγυρίσει τρεις προκρίσεις σε ισάριθμες νοκ-άουτ (διπλές) αναμετρήσεις, παράδοση που θέλει να διατηρήσει και τώρα, πανηγυρίζοντας με τη Γιουβέντους την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League.

Keywords
Τυχαία Θέματα