Δωρεές εκατομμυρίων από Linkedin & eBay σε τεχνητή νοημοσύνη

Περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια αναμένεται να δωρίσουν οι ιδρυτές του Linkedin και του eBay, με σκοπό τη χρηματοδότηση της ακαδημαϊκής έρευνας για την ασφάλεια από μελλοντικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύει η AthensVoice, το παρόν ποσό θα δοθεί στο Ταμείο Ηθικής και Διοίκησης της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα διανείμει τα χρήματα σε ερευνητές που εξετάζουν τα ηθικά προβλήματα που προκύπτουν από την εξέλιξη της τεχνητής

νοημοσύνης.

Σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα Guardian αναφέρει πως οι συγκεκριμένοι τομείς έρευνας του ταμείου αναμένεται να περιλαμβάνουν ηθικό σχεδιασμό («Πώς αναπτύσσουμε και σχεδιάζουμε τεχνολογίες που θα αντιλαμβάνονται τα ηθικά πλαίσια και τις αξίες ως βασικά χαρακτηριστικά της τεχνολογικής καινοτομίας;»), αλλά και τη λογοδοσία στην AI («Τι είδους έλεγχοι απαιτούνται για την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων βλάβης από την ΑΙ και τη μεγιστοποίηση των οφελών για την κοινωνία»).

Χαρακτηριστικά, o Αλμπέρτο Ιμπάργκουεν, πρόεδρος του ιδρύματος Knight, το οποίο θα προσφέρει επίσης 5 εκατομμύρια δολάρια για τον ίδιο σκοπό, δήλωσε: «Παράγοντες της Τεχνητής Νοημοσύνης θα έχουν επιπτώσεις στις ζωές μας, σε κάθε κοινωνία του πλανήτη. Η τεχνολογία και το εμπόριο θα το επιβεβαιώσουν αυτό. Αφού ακόμα και οι αλγόριθμοι έχουν γονείς και αυτοί οι γονείς έχουν ηθικές αξίες, τις οποίες θα μεταδώσουν στους αλγοριθμικούς απογόνους τους, θέλουμε να επηρεάσουμε το αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας την ηθική συμπεριφορά και διοίκηση προς όφελος των διαφόρων κοινοτήτων που θα επηρεαστούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα