Διορισμός Διευθυντών των νοσηλευτηρίων με τριετή συμβόλαια

Ταράζει τα νερά στο τρόπο λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης. Μέσω νομοσχεδίου φιλοδοξεί το κλείσιμο της κάνουλας των πολιτικών παρεμβάσεων στον τομέα της υγείας. Το θέμα έφερε στο φως η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ.

Σκοπός, η ίδρυση οργανισμού δημοσίου δικαίου, που θα αναλαμβάνει την ευθύνη της λειτουργίας όλων των δημόσιων νοσηλευτηρίων και των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά και την ευθύνη για την εφαρμογή

της διοικητικής και οικονομικής τους αυτονομίας. Βάση των προνοιών του σχετικού νομοσχεδίου που ήδη βρίσκεται στα χέρια του Γενικού εισαγγελέα Κώστας Κληρίδη για νομοτεχνική επεξεργασία, το διοικητικό συμβούλιο του Ημικρατικού Οργανισμού θα διορίζεται από τρεις εξουσίες.

Νομοσχέδιο αυτονόμησης νοσηλευτηρίων

-Την εκτελεστική, δια του Υπουργού Οικονομικών.

-Τη νομοθετική, δια του εκάστοτε προέδρου της Βουλής.

-Τη δικαστική, δια του προέδρου του Ανωτάτου δικαστηρίου.

Τονίζεται ρητά η απαγόρευση διορισμού στο Συμβούλιο ατόμων που την ίδια στιγμή θα ανήκουν σε πολιτικά κόμματα αλλά και σε συγγενείς μέχρι και τέταρτου βαθμού. Συγκεκριμένα:

-Δεν διορίζεται, ούτε διατηρεί τη θέση του ως Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, ή μέλος του Συμβουλίου, πρόσωπο, που, είτε το ίδιο είτε ο/η σύζυγός του, έχει οποιοδήποτε άμεσο, έμμεσο ή συγκρουόμενο συμφέρον σε επιχειρήσεις συναφείς με τις δραστηριότητες του οργανισμού ή συγγενή μέχρι 4ου βαθμού που ασχολείται επαγγελματικά ή κατέχει μετοχές σε ποσοστό πέραν του 10% του μετοχικού κεφαλαίου, ή έχει οποιοδήποτε άλλο άμεσο, έμμεσο ή συγκρουόμενο συμφέρον σε επιχειρήσεις συναφείς με τις δραστηριότητες του Οργανισμού.

Στις πρόνοιες του νομοσχεδίου γίνεται εισήγηση για διορισμό διευθυντών των αυτονομημένων νοσηλευτηρίων με συμβόλαια. Η θητεία τους θα βασίζεται σε σχέδιο υπηρεσίας, τριετούς συμβολαίου με δικαίωμα ανανέωσης μόνο για ακόμη μια τριετή θητεία. Εκτελεστική εξουσία στον οργανισμό θα έχει ο Γενικός Διευθυντής πλαισιωμένος τουλάχιστον από Οικονομικό και επιχειρησιακό διευθυντή.

Keywords
Τυχαία Θέματα