Δημοσκόπηση: Μεγάλο ενδιαφέρον, μικρή ελπίδα για Κυπριακό

Μεγάλο ενδιαφέρον αλλά μικρή ελπίδα τρέφουν οι Ελληνοκύπριοι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ ο βαθμός απαισιοδοξίας για το ενδεχόμενο λύσης του προβλήματος χτυπάει κόκκινο με το «γκρουπ» των απαισιόδοξων να συγκεντρώνει ποσοστό 72%.

Σε δημοσκόπηση που διενήργησε το γραφείο IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στις 27 και 28 Ιουνίου, μια ανάσα πριν από την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης για την Κύπρο

στο Ελβετικό θέρετρο Crans-Montana, οι Κύπριοι εμφανίζονται μοιρασμένοι σχετικά με το αν επιθυμούν λύση του Κυπριακού με βάση τα όσα συζητούνται μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν λύση σε αυτό το πλαίσιο «πολύ» ή «αρκετά», συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξεως του 53%, ενώ όσοι θέλουν «λίγο» ή «καθόλου» αγγίζουν το 47%.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, οι πολίτες φαίνεται να ενδιαφέρονται αρκετά για τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, με το ενδιαφέρον να αυξάνεται κατά πολύ όσο ανεβαίνει η ηλικιακή κλίμακα. Το ίδιο ισχύει και για το βαθμό που οι πολίτες παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Πάντως οι απαισιόδοξοι, όσον αφορά στο ενδεχόμενο λύσης με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, φτάνουν το 68%, με τους αισιόδοξους να συγκεντρώνουν μόλις το 29%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εικόνα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης, όπως τοποθετείται σε σύγκριση με το Σχέδιο Ανάν, καθώς με βάση τις μέχρι τώρα εξελίξεις, οι πολίτες σε ποσοστό 65% εκτιμούν ότι το σχέδιο στο οποίο οδηγούμαστε θα είναι χειρότερο από το σχέδιο του 2004, με ένα 30% να θεωρεί ότι θα είναι καλύτερο.

Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη που απολαμβάνουν τα εμπλεκόμενα μέρη από τον κόσμο, σύμφωνα με την δημοσκόπηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φαίνεται ότι συγκεντρώνει σε γενικές γραμμές περισσότερες θετικές απ’ ότι αρνητικές απαντήσεις.

Την ίδια ώρα, το Εθνικό Συμβούλιο φαίνεται ότι δεν αφήνει και την καλύτερη εικόνα στον κόσμο, κάτι που αντιθέτως συμβαίνει με την πλευρά της Ελλάδας. Ελάχιστη εμπιστοσύνη επίσης απολαμβάνει από τους πολίτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Όσον αφορά στα ζητήματα ασφαλείας και εγγυήσεων, αυτά απασχολούν σε πολύ μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη. Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν αποδέχεται τη συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων και την παραμονή στρατευμάτων μετά τη λύση, ενώ απορρίπτει την παραμονή τουρκικού αγήματος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την δημιουργία ομοσπονδιακού στρατού με ίση αριθμητική συμμετοχή Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων.

Τέλος, οι πολίτες απορρίπτουν και την εκ περιτροπής προεδρία.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα