Δημοσκόπηση: Δεν πείθει ο Μουσταφά Ακιντζί

Την ευρεία πεποίθηση πως ο Μουσταφά Ακιντζί επέδειξε κακοπιστία στις συνομιλίες για το Κυπριακό, αναδεικνύει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παρουσιάζει σήμερα η Κυριακάτικη «Σημερινή».

Το 75% των πολιτών πιστεύουν πως ο διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς ήταν αυτός που αποχώρησε πρώτος από τις συνομιλίες, ενώ η στάση του κρίνεται ως πολύ ή αρκετά καλή μόνο από το 7%. Το 95%, μάλιστα, του έχουν λίγη ή καθόλου εμπιστοσύνη σε ό,τι αφορά

τη στάση του στις διαπραγματεύσεις.

Εννέα στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι οι λόγοι για τους οποίους έφυγε από τις συνομιλίες ήταν ανεπαρκείς και οκτώ στους δέκα θεωρούν τις ανησυχίες του αδικαιολόγητες. Το 31% εκλαμβάνουν τη στάση του ως επίθεση στην εθνική μας ταυτότητα σε μεγάλο βαθμό και ακόμη 26% σε αρκετό βαθμό. Την ίδια στιγμή, ενώ το 64% θεωρούν λανθασμένο τον Κανονισμό που πέρασε από τη Βουλή, το 77% διαφωνούν με αλλαγή της απόφασης, η οποία θα ικανοποιούσε τους όρους που θέτει ο Μουσταφά Ακιντζί για επανέναρξη του διαλόγου.

Παίρνουν απροβίβαστο

Με εξαίρεση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ελλάδα, η στάση των οποίων αξιολογείται κάπως καλύτερα από τους πολίτες, αλλά όχι σε βαθμό που να κρίνεται ικανοποιητικός, όλοι οι εμπλεκόμενοι στις συνομιλίες φαίνεται να μένουν «απροβίβαστοι» στα μάτια του κόσμου. Η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη κρίνεται ως πολύ ή αρκετά καλή από το 47% των πολιτών, ενώ το 30% την θεωρούν λίγο καλή και το 23% καθόλου καλή. Λίγοι περισσότεροι από τους μισούς κρίνουν τη στάση της Ελλάδας πολύ (17%) ή αρκετά (34%) καλή και το 49% λίγο ή καθόλου καλή.

Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική όταν στη ζυγαριά τοποθετείται η Τουρκία, καθώς μόλις 1% θεωρούν τη στάση της πολύ καλή και 1% αρκετά καλή, με το 90% να πιστεύουν πως δεν είναι καθόλου καλή. Στην περίπτωση του Τ/κ διαπραγματευτή, 7% αισθάνονται πως η στάση του είναι πολύ ή αρκετά καλή, 29% λίγο καλή και 64% καθόλου καλή. Τέλος, σε ό,τι αφορά την ΕΕ και τα ΗΕ, συνολικά το 19% πιστεύουν πως η στάση τους είναι πολύ ή αρκετά καλή και 81% πως είναι λίγο ή καθόλου καλή.

Δεν τους εμπιστεύονται

Παρόμοια είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά τον βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών στη στάση που τηρούν οι εμπλεκόμενοι στις συνομιλίες. Το 44% εμπιστεύονται πολύ ή αρκετά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με το 31% να εμπιστεύονται τη στάση του λίγο και το 25% καθόλου. Τα ποσοστά αυτά είναι σχεδόν πανομοιότυπα με εκείνα της Ελλάδας, την οποία εμπιστεύονται πολύ το 12% και αρκετά το 31%, ενώ λίγο ή καθόλου εμπιστεύονται τη στάση της το 57%.

Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουν οι πολίτες στο πρόσωπο του Μουσταφά Ακιντζί, καθώς συνολικά το 95% τον εμπιστεύονται λίγο (24%) ή καθόλου (71%). Ακόμη χειρότερη είναι η αντίληψη για την Τουρκία, αφού μόλις το 5% τής δείχνουν λίγη εμπιστοσύνη και το 95% καθόλου. Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ε.Ε., συνολικά την εμπιστεύονται πολύ ή αρκετά το 19%, 1% περισσότεροι από αυτούς που εμπιστεύονται πολύ ή αρκετά τη στάση των ΗΕ.

Έφυγε πρώτος ο Ακιντζί

Τρεις στους τέσσερεις πολίτες πιστεύουν ότι ο Μουσταφά Ακιντζί είναι εκείνος που αποχώρησε πρώτος από τις διαπραγματεύσεις. Ποσοστό 11% θεωρούν ότι έφυγε πρώτος ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ το 14% δεν τοποθετούνται σε αυτήν την ερώτηση.

Η ευθύνη στην Τουρκία

Την Τουρκία υποδεικνύουν τρεις στους πέντε πολίτες ως την κύρια υπαίτια για τη διακοπή των συνομιλιών. Ακολουθεί ο Μουσταφά Ακιντζί με ποσοστό 19%, η Βουλή των Αντιπροσώπων με 14% και ο Νίκος Αναστασιάδης με 4%. Ποσοστό 3% πιστεύουν ότι φταίνε όλοι.

Αδικαιολόγητος

Μόνο το 9% θεωρούν ότι ήταν επαρκείς οι λόγοι για τους οποίους αποχώρησε ο Μουσταφά Ακιντζί από τις συνομιλίες. Αντιθέτως, η συντριπτική πλειοψηφία, σε ποσοστό 91%, πιστεύουν πως μάλλον μας κοροϊδεύει ο εγκάθετος της κατοχής, αφού βρίσκουν τις προφάσεις του ανεπαρκείς. Ταυτόχρονα, τέσσερεις στους πέντε πολίτες θεωρούν τις ανησυχίες του αδικαιολόγητες, με μόνο 18% να πιστεύουν ότι μπορούν να κριθούν ως δικαιολογημένες.

Διαφωνούν

Ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι πως μόνο το ένα τρίτο των πολιτών κρίνουν ως ορθή την απόφαση της Βουλής, σχετικά με τον Κανονισμό για αναφορά στην επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος. Το 64% την κρίνουν ως λανθασμένη, ενώ το 5% δεν τοποθετούνται σε αυτήν την ερώτηση.

*Διαβάστε περισσότερα με την κυριακάτικη Σημερινή.

Keywords
Τυχαία Θέματα