Διμερή συμβόλαια για πώληση ηλεκτρισμού προωθεί η ΡΑΕΚ

Διμερή συμβόλαια για πώληση ηλεκτρικού ρεύματος εν αναμονή της ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας, προνοεί μεταβατική ρύθμιση που έχει επεξεργαστεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργεί η καθυστέρηση στο πλήρες άνοιγμα της ανταγωνιστική αγοράς ενέργειας.

Όπως δήλωσε στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Ανδρέας

Πουλικάς, υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής μιας “light αγοράς`` στη λογική των διμερών συμβολαίων παραγωγών και προμηθευτών, ενώ η Αρχή έχει συγγράψει προσχέδιο ρυθμιστικής απόφασης. Το προσχέδιο αυτό, όπως είπε, δεν έχει δημοσιευτεί λόγω μιας μικρής παραγράφου που υπάρχει στον σχετικό νόμο και η οποία πρέπει να αλλάξει για να μπορεί η ΡΑΕΚ να χειρίζεται τέτοιες αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι με τα εργαλεία που υπάρχουν η μεταβατική αυτή εκδοχή της αγοράς θα μπορούσε να λειτουργήσει, με την εκκαθάριση να γίνεται σε έναν ημερολογιακό μήνα αντί ανά μισάωρο.

Αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες που γίνονται για ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) από την ΑΗΚ και είπε ότι έχει ετοιμαστεί σχετικό έγγραφο και έχει σταλεί στην ΑΗΚ. Ανέφερε επίσης ότι έχουν ξεπαγώσει 14 από τις 24 θέσεις που χρειάζεται ο ΔΣΜΚ για τις ανάγκες του λογισμικού. Εκ μέρους του ΔΣΜΚ εκφράστηκε ικανοποίηση για το ξεπάγωμα των θέσεων και αναφέρθηκε ότι αύριο θα υπάρχει συνάντηση με την ΑΗΚ για το θέμα.

Αναφέρθηκε επίσης σε νέο χρονοδιάγραμμα για πλήρες άνοιγμα της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς τον Μάιο του 2019.

Μετά το πέρας της επιτροπής ο Πρόεδρός της Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι υπάρχουν καλά νέα στο θέμα του ανοίγματος της αγοράς, μετά τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στα χρονοδιαγράμματα. Όπως ανέφερε η «επιτροπή ζήτησε και πίεσε για μεταβατική ρύθμιση μέχρι το ιδανικό τέλος που είναι η 1/5/2019 όπως μας έχουν πει σήμερα». Πρόσθεσε ότι θα κατατεθεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναλυτικά για να το ακολουθούν βήμα με βήμα, στην επόμενη συνεδρία που θα είναι στις 7 Φεβρουαρίου.

Σε σχέση με τη μεταβατική ρύθμιση που επεξεράζεται η ΡΑΕΚ για διμερή συμβόλαια, ανέφερε ότι πρόκειται για συμβόλαια από τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πώλησης αυτής της ενέργειας σε οποιονδήποτε θα κάνει διμερές συμβόλαιο μαζί τους. Θα είναι μια μεταβατική ρύθμιση, όπως είπε, που θα γεμίσει αυτή την περίοδο ώστε, άμεσα το συντομότερο δυνατό να υπάρξει άνοιγμα ελεύθερης αγοράς ενέργειας. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα στην επόμενη συνεδρία, η Επιτροπή να έχει το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση του ΔΣΜΚ για να μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα και να μην είναι κομμάτι της ΑΗΚ.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι για το νέο μοντέλο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η Επιτροπή έλαβε σήμερα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τον Μάιο του 2019 οπότε και θα εφαρμοστεί. Όσον αφορά την ενδιάμεση λύση που προωθείται, ο κ. Κυπριανού, ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει και αναμένει τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την πλήρη ανεξαρτησία του ΔΣΜΚ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι την ευθύνη για την καθυστέρηση στη λειτουργία της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας φέρει ο ΔΣΜΚ, αφού οι κανόνες αγοράς ηλεκτρισμού δεν ετοιμάστηκαν τον Ιούνιο του 2016, όπως δήλωνε στο παρελθόν τον Υπουργείο Ενέργειας, αλλά θα ετοιμαστούν από τον διαχειριστή με καθυστέρηση σχεδόν τριών χρόνων. Ο κ. Κώστα σημείωσε ως θετική εξέλιξη τις οδηγίες της ΡΑΕΚ προς την ΑΗΚ για την παραχώρηση του αναγκαίου προσωπικού στον ΔΣΜΚ, υπενθυμίζοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών εδώ και αρκετό καιρό δεν προχωρούσε στην έγκριση των θέσεων προσωπικού που ζητούσε ο Διαχειριστής.

Χαιρέτισε επίσης την απόφαση της ΡΑΕΚ για καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την πλήρη εμπορική λειτουργία του νέου μοντέλου αγοράς ηλεκτρισμού και κάλεσε τον Διαχειριστή όπως αυτή τη φορά το τηρήσει αυστηρά. Ως προς την εφαρμογή μεταβατικής ρύθμισης, ανέφερε ότι θα πρέπει να δουν την ολοκληρωμένη πρόταση και να τοποθετηθούν σοβαρά αφού την μελετήσουν, αφού, όπως είπε αυτή δεν πρέπει να δημιουργεί κανένα νομικό πρόβλημα και θα πρέπει να μπορεί να εφαρμοστεί από τον Διαχειριστή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα