Δήμαρχος Αγ.Νάπας: Οι τουρίστες δεν μπορούν να κοιμηθούν

Το πρόβλημα της ηχορύπανσης που ταλαιπωρεί τους επισκέπτες της πόλης του επισημαίνει μέσω σημερινού του άρθρου ο Δήμαρχος της Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος. Όπως σημειώνει ο κ. Καρούσος, η ηχορύπανση είναι ένα πρόβλημα το οποίο επιφέρει πολλά παράπονα από τους επισκέπτες, χωρίς το κράτος να έχει καταφέρει να δώσει λύση. Συνεχίζει αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι τουριστικες περιοχές έχουν μετατραπεί σε "υπαίθριες δισκοθήκες" εξαιτίας του κενού στη νομοθεσία που επιτρέπει τη εκπομπή μουσικής, σε ορισμένες περιπτώσεις, μέχρι και στις

3:30 τα ξημερώματα.

Τι δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας

Διανύουμε την καλύτερη τουριστική περίοδο που είχαμε μέχρι σήμερα. Η φετινή χρονιά θα σπάσει ρεκόρ τόσο σε αφίξεις, διανυκτερεύσεις αλλά και έσοδα από τον τουρισμό. Οι λόγοι πολλοί, οι σωστές κινήσεις από τους αρμόδιους φορείς, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και το γεγονός ότι ανταγωνιστικοί μας προορισμοί παραμένουν ακόμα κλειστοί, αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα δημιουργείται μια μοναδική ευκαιρία την οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και να βεβαιωθούμε ότι οι επισκέπτες θα επιστρέψουν στο σπίτι τους με θετικές αναμνήσεις και εμπειρίες με στόχο να θέλουν να επιστρέψουν πίσω σε εμάς.

Αν και καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες στον τομέα αυτό, δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις αμφιβάλλουμε εάν θα το πετύχουμε κυρίως λόγο των διαχρονικών προβλημάτων τα οποία δεν τυγχάνουν της δέουσας αντιμετώπισης: όπως τα beach parties, τα bar crawls και η άγρα πελατών (κρακτισμός) και για τα οποία δεν έχουμε καταφέρει είτε ως δήμοι είτε ως κράτος να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις. Στα πιο πάνω προβλήματα έρχεται να προστεθεί, ιδιαίτερα φέτος η όξυνση της ηχορύπανσης προϊόν των νομικών και άλλων κενών που υπάρχουν στο νόμο περί εκπομπής ήχου ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2017.

Ο νόμος αν και αρκετά πρωτοποριακός για τα δεδομένα όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέχει αρκετά κενά, κυρίως λόγο του ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί αρκετά προαπαιτούμενα όπως η έκδοση διαταγμάτων και κανονισμών για την εφαρμογή του

Πολλά τα παράπονα από τους ξένους

Το αποτέλεσμα είναι φέτος τα παράπονα που λαμβάνουμε τόσο από επισκέπτες, ξενοδόχους, κάτοικους αλλά και από τα ίδια τα κέντρα αναψυχής να έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού αρκετοί εκμεταλλεύονται τα κενά που υπάρχουν στον νόμο για την ηχορύπανση και εκπέμπουν ήχο ανεξέλεγκτα σε ψηλές τάσεις μέχρι και τις πρωινές ώρες, αφού σύμφωνα με τον νόμο η εκπομπή ήχου συνάδει πλέον με το ωράριο λειτουργίας των περί κέντρων αναψυχής, δηλαδή 2:30 καθημερινά και μέχρι 3:30 Παρασκευή και Σάββατο.

Έχουμε ουσιαστικά μετατρέψει τις τουριστικές μας περιοχές και ιδιαίτερα την Αγία Νάπα σε υπαίθριες δισκοθήκες. Το φαινόμενο αυτό σταδιακά θα αρχίσει να επηρεάζει και άλλες τουριστικές περιοχές αφού θα καταλάβουν όλοι όσοι εκπέμπουν ήχο ότι με βάση το νόμο μπορούν να εκπέμπουν μέχρι τις πρωινές ώρες με μεγάλη έντασή χωρίς να μπορούν να καταγγελθούν στη βάση του νέου νόμου.

Πιο αυστηρή νομοθεσία

Οι λόγοι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί η νομοθεσία που είναι σήμερα σε ισχύ είναι αρκετοί και θα πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες λύσεις.

Καταρχήν δεν έχουν θεσπιστεί τα ανώτατα όρια σε ντεσιμπέλ για κάθε περιοχή. Δηλαδή δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το όριο ούτως ώστε να είναι εμφανές ποιος προβαίνει σε ηχορύπανση. Για να το κατανοήσουμε πιο εύκολα αρκεί απλά να σκεφτούμε τη νομοθεσία για την ταχύτητα που αναφέρει ότι απαγορεύεται να υπερβαίνεις κάποιο όριο σε συγκεκριμένες περιοχές, αναλογιστείτε τι θα γινόταν εάν δεν θέταμε το όριo; Πώς θα ορίζαμε την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας; Πώς θα προχωρά σε καταγγελίες η αστυνομία; Κάτι παρόμοιο υπάρχει σήμερα και για την ηχορύπανση.

Το δεύτερο ανησυχητικό σε αυτή τη νομοθεσία είναι ότι ο νέος νόμος εξισώνει τα ωράρια λειτουργίας με την εκπομπή ήχου, αυτό σημαίνει ότι μέχρι και τις 2:30 καθημερινά και μέχρι τις 3.30 Παρασκευή και Σάββατο θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να εκπέμπει ήχο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχουν θεσπιστεί ακόμα τα όρια, έχουμε καταφέρει λόγο των κενών που υπάρχουν να δημιουργήσουμε υπαίθριες δισκοθήκες.

Ξενοδοχεία όλων των ειδών σε διάφορες τοποθεσίες της Αγίας Νάπας επικοινωνούν μαζί μας για να μας αναφέρουν ότι οι πελάτες τους δεν μπορούν να κοιμηθούν, δημότες επίσης επικοινωνούν μαζί μας για να μας αναφέρουν ότι Παρασκευή και Σάββατο μετά τις 3:30 μπορούν να κοιμηθούν, τουρίστες διερωτώνται τι έχει αλλάξει φέτος και η ένταση του ήχου έχει αυξηθεί τόσο πολύ. Αρκετά εστιατόρια παραπονιούνται ότι οι πελάτες τους ενοχλούνται φέτος από γειτονικές μουσικές και μπάσα και τα κέντρα αναψυχής άρχισαν να έχουν διαφορές μεταξύ τους, γιατί η ένταση παρακείμενων υποστατικών ενοχλεί τα δικά τους και τους πελάτες τους.

Συμφωνούν και άλλοι φορείς

Ο ΠΑΣΥΞΕ, ο ΣΤΕΚ, ο Δήμος, και αρκετοί άλλοι φορείς του τουρισμού έχουν υπογραμμίσει το πρόβλημα το οποίο δυστυχώς δεν καταφέραμε να επιλύσουμε και θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τον τουρισμό μας, ιδιαίτερα για την Αγία Νάπα. Η αντίδραση δε των σημαντικών αυτών οργανωμένων συνόλων αποδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ των κέντρων αναψυχής και των δισκοθηκών όπως πολλοί θα ήθελαν να παρουσιάσουν.

Υπάρχει επίσης σε πολλούς η αντίληψη ότι η Αγία Νάπα φιλοξενεί κατά πλειοψηφία χαμηλής ποιότητας νεαρούς τουρίστες. Η αντίληψη αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα καθώς τα στατιστικά το διαψεύδουν πανηγυρικά. Η Αγία Νάπα φέτος θα φιλοξενήσει περίπου 700,000 αφίξεις οι οποίες θα δημιουργήσουν 5,000,000 διανυκτερεύσεις οι οποίες θα συνεισφέρουν στην Κυπριακή οικονομία μέσω των εσόδων από τον τουρισμό πέραν των 700εκ. Σύμφωνα με τα στατιστικά του ΚΟΤ για το 2016 το 90% των επισκεπτών του δήμου είναι υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων και διανυκτερεύουν σε υψηλής ποιότητας τουριστικά καλύμματα, δηλαδή ξενοδοχεία 3, 4, 5 αστέρων, οργανωμένων διαμερισμάτων Α' κατηγορίας, και τουριστικών χωριών τα οποία είναι ανακαινισμένα και αναβαθμισμένα. Δηλαδή μόνο το 10% από αυτά τα εκατομμύρια διανυκτερεύσεων και αφίξεων αντιπροσωπεύει την “κακής” ποιότητας τουριστών. Διερωτώμαι εάν με τις κινήσεις μας προσπαθούμε να διώξουμε το 90% για να ικανοποιήσουμε το 10%.

Αξίζει τον κόπο να αναφέρω και ένα προβληματισμό για το μέλλον, τώρα που οικοδομείται και η μαρίνα της Αγίας Νάπας τι θα πούμε στους επενδυτές εάν ο οποιοσδήποτε αρχίσει να εκπέμπει ήχο δίπλα η μέσα στην Μαρίνα μέχρι και τις 3:30 το πρωί, όταν με το καλό λειτουργήσει;

Η λύση είναι μια, αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας μέχρι να ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα για την εφαρμογή του νόμου, και τροποποίηση του νόμου σε σχέση με το ωράριο εκπομπής ήχου έτσι ώστε η κάθε τοπική αρχή να μπορεί να το μειώνει ανάλογα της πολιτικής και της στρατηγικήςτης ανά περιοχή. Ας προστατέψουμε τον τουρισμό μας πριν να είναι αργά και ας βεβαιωθούμε ότι οι τουρίστες μας τουλάχιστον θα μπορούν να κοιμηθούν.

Πηγή: Sotiranews.com

Keywords
Τυχαία Θέματα