Δήμαρχοι τάσσονται κατά της κακοδιαχείρισης τ/κ περιουσιών

Κατά της κακοδιαχείρισης αλλά και της αδικίας σε βάρος προσφύγων και νόμιμων δικαιούχων, προ του 1974, τουρκοκυπριακών περιουσιών, τάσσονται οι Δήμαρχοι Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή και Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης.

Οι Δήμαρχοι της Επαρχίας Πάφου κλήθηκαν από το ΚΥΠΕ να τοποθετηθούν επί του θέματος. Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή ανέφερε πως στον Δήμο και στην ευρύτερη περιοχή του διαμερίσματος υπάρχουν αρκετές περιουσίες Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Παπαχριστοφή δήλωσε πως

αυτές οι περιουσίες οφείλουν να δοθούν στους δικαιούχους, που δικαιούχοι είναι οι πρόσφυγες, χωρίς να επιβληθούν τα ενοίκια "που θέλουν να σκοτώσουν τους πρόσφυγες».

Κάποιοι, παραδέχθηκε, είναι μη πρόσφυγες, κάποιοι, όμως, συνέχισε, είναι ενοικιαστές πριν το 1974 που και αυτοί είναι δικαιούχοι, προσθέτοντας πως δεν πρέπει οι περιουσίες αυτές να ανακτηθούν από κάποιους, επειδή έτυχε να τις ενοικιάζουν ή να τις έχουν πριν το 1974.

Υπάρχουν, όπως σημείωσε, κάποιες περιουσίες, όπως είναι η περίπτωση της Λίμνης, για τις οποίες, όπως διαφάνηκε δεν είχε επιδείξει κανένας ενδιαφέρον, εκτός από τη συγκεκριμένη εταιρεία, τη Cyprus Limni Resorts and Golf Courses Plc.

Εμείς, είπε ο κ. Παπαχριστοφή, ως τοπική αρχή επικροτούμε και υποστηρίζουμε να βοηθηθεί ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας και να του δοθούν αυτές οι περιουσίες ώστε να μπορέσει η ανάπτυξη να υλοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Πρόσθεσε «πως τέτοιες αναπτύξεις έχουμε υποχρέωση να τις βοηθούμε, όχι μόνο ο Δήμος, αλλά και η ευρύτερη περιοχή Πόλης Χρυσοχούς» και όχι να προσπαθούμε «με διάφορους τρόπους να αναδείξουμε και να σταματήσουμε αυτή την ανάπτυξη».

Το κράτος, συνέχισε ο κ. Παπαχριστοφή, έχει υποχρέωση να βοηθήσει την εταιρεία, δηλώνοντας πως κάποια τουρκοκυπριακά τεμάχια είναι περίκλειστα εκεί με τη συναίνεση του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς ανέφερε πως η εταιρεία Cyprus Limni Resorts and Golf Courses Plc. με την υλοποίηση αυτού του έργου θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, συνέχισε, πήρε άγονη γη και προχώρησε στον καθαρισμό της και στην ανάδειξή της. Τέτοιες ενέργειες, είπε ο κ. Παπαχριστοφή, πρέπει να τις επικροτούμε και όχι να τις καταδικάζουμε μέσα από διαδικασίες νομότυπες.

Αρκετά τ/κ τεμάχια στο Δήμο Γεροσκήπου
------------------------
Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως ο Δήμος έχει αρκετά τ/κ τεμάχια.

Ενδεικτικά ανέφερε πως τα τρία μεγάλα πάρκα στη Γεροσκήπου, το Ιεροκήπειο, το Ζώπιο και ο χώρος όπου θα ανεγερθεί το Πάρκο Γλυπτικής βρίσκονται σε τ/κ τεμάχια, ενώ αρκετά μεγάλα τουρκοκυπριακά τεμάχια έχει ανακτήσει ο Δήμος και στο τουρκοκυπριακό χωριό Κολώνη, όπου έχει σχεδιάσει ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο για το οποίο έχει εξασφαλίσει την πολεοδομική άδεια.

Επίσης, ο κ. Παυλίδης ανέφερε πως ο Δήμος είχε ανακτήσει στο παραλιακό μέτωπο, πριν τρία χρόνια, τ/κ τεμάχια στα οποία δημιούργησε χώρους στάθμευσης για τους λουόμενους.

Ακόμη, συνέχισε, ο Δήμος έχει ανακτήσει μικρά τεμάχια στον πυρήνα της Γεροσκήπου στα οποία προχώρησε στην κατασκευή χώρων στάθμευσης τους οποίους έχει συμπεριλάβει μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό για τον πυρήνα της Γεροσκήπου.

Ο κ. Παυλίδης ανέφερε πως στον ιστορικό χώρο της Κάτω Βρύσης ο Δήμος προχώρησε στην ανάκτηση μεγάλου τεμαχίου, που θα ενοποιηθεί με τον χώρο της Κάτω Βρύσης, τον μεσαιωνικό αλευρόμυλο και τον πυρήνα της Γεροσκήπου, και θα δημιουργηθούν στο συγκεκριμένο χώρο οι Κήποι της Αφροδίτης.

Αναφερόμενος στα προτεινόμενα μέτρα του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη με στόχο την αποτροπή των αυθαιρεσιών στις τουρκοκυπριακές περιουσίες, ο κ. Παυλίδης είπε πως αποτελεί παραδεκτό γεγονός ότι υπήρξε κακοδιαχείριση στο θέμα των τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Πρόσθεσε πως δεν πρέπει, ωστόσο, «να βάζουμε όλες τις υποθέσεις των τ/κ περιουσιών σε ένα τσουβάλι», αφού, είπε, «δεν είναι όλες οι υποθέσεις το ίδιο».

Επεσήμανε ότι οι υποθέσεις διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών πρέπει να εξετάζονται με πιο σωστά και ορθολογιστικά κριτήρια.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος δεν θέλησε να τοποθετηθεί, δηλώνοντας πως το θέμα το χειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως, επίσης, και με το Δήμαρχο Πέγειας Μαρίνο Λάμπρου, ο οποίος ανέφερε πως η περιοχή της Πέγειας έχει λίγα τ/κ τεμάχια, βραχώδη, στην περιοχή "Ακουρσό "για τα οποία δεν έχει επιδείξει κανένας ενδιαφέρον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα